Slik unngår du at flyttelasset kommer i feil hender

De viktige tingene du må huske på.

Pass på at du skriver en veldig detaljert kontrakt med flyttfirmaet du bruker.
  • Christine Gulbrandsen
Publisert Publisert

Stadig flere nordmenn flytter. I fjor var det 701 854 flyttinger innenfor landets grenser, noe som er rekordmange, opplyser Øivind Rustad i Statistisk Sentralbyrå om.

Men flytting kan være en litt risky affære.

– Det er mange store, tunge eller skjøre ting som skal flyttes i flere etapper. Det er mye som kan gå galt, sier Anne Hege Skogly, senior kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet.

Gjør du derimot et grundig forarbeide før selve flyttingen, er sjansen større for at det meste går bra.

– For i de tilfeller ting går galt – og vi blir kontaktet av folk som har hatt problemer, gjelder det som oftest uenigheter knyttet til pris, sier hun.

Skogly anbefaler derfor å velge flyttefirma med omhu, samt skrive en detaljert, god arbeidskontrakt. Vær så konkret som mulig – og få avtalen skriftelig.

– Da slipper du overraskende regninger, legger hun til.

Les også Ikke skift ut de gamle vinduene!

Bruk seriøse aktører

Forbrukerrådet har laget en sjekkliste til folk på flyttefot. Det første de anbefaler, er å hente inn tilbud fra flere flyttebyråer.

– Beskriv oppdraget detaljert, og få med om eskene skal plasseres i det rommet de er merket med, sier Skogly.

Det er også smart å anslå flyttelassets størrelse, og likeledes opplyse om utfordrende møbler som betongbord eller piano.

Når du har funnet det byrået du ønsker å bruke, bør du sjekke deres seriøsitet før du gjør noe annet.

– Ja, før du slår til på tilbudet deres, bør du se til at du har fått fyldige kontaktopplysninger av byrået. Det lønner seg også å sjekke andres erfaringer med dem, gjerne ved å gjøre et nettsøk, råder Skogly.

Det går også an å sjekke Brønnøysundregistrene for å se om alt later til å være i orden i selskapet.

Les også Boligannonsene kan snart inneholde negative ting

Pass på at du skriver en veldig detaljert kontrakt med flyttfirmaet du bruker.

– Skriv detaljert kontrakt

Når du har gitt oppdraget til flyttebyrået, bør du passe på at dere skriver en avtale som bygger videre på pristilbudet.

– Siden håndverkertjenesteloven ikke gjelder for flytting, er det avgjørende hva dere avtaler i kontrakten, forklarer Skogly.

Derfor må du passe på at den inneholder den totale prisen på oppdraget, samt alle andre vilkår.

– Det bør også stå hvem som har ansvaret for flyttelasset. Ofte vil det være forsikret av innboforsikringen din, men flyttebyrået har et erstatningsansvar. Og dersom det har en øvre grense, må det inn i kontrakten, presiserer hun.

Les også Slik kan du også få bedre plass

Avslag ved forsinkelse

Hvis du vil forsikre deg mot at flyttelasset skal bli forsinket, kan du legge inn i avtalen at du skal få et gitt prisavslag ved forsinkelse.

– Men husk at det kun blir aktuelt dersom flyttebyrået kunne ha forhindret forsinkelsen, ikke dersom ekstreme værforhold eller lignende skulle forårsake forsinkelsen, sier Skogly.

Før selve pakkingen starter, bør du dokumentere alle tingene dine grundig. Det kan du gjøre ved å ta bilder eller videosnutter av innboet ditt. Da kan du enkelt dokumentere eiendelene dine i ettertid, om det skulle være nødvendig.

– Når flyttingen starter, bør du ta en gjennomgang av flyttelasset med flyttefolkene. Vis dem hvilke gjenstander du er særlig redd for, råder Skogly.

– Og vær til stede under flyttingen. Hvis du ser at det foregår noe dere ikke har avtalt, så sier du i fra, avslutter hun.

FAKTA:

Slik klager du på flyttebyrået

Hvis du mener flyttebyrået har brutt avtalen dere hadde, bør du klage skriftlig til dem og be om svar innen 14 dager.

Hvis ikke du kommer til enighet med byrået, kan du klage til Forbrukerrådet.

Publisert

Mest lest

  1. Nyheter direkte

  2. Trafikken direkte

  3. Politiet etterforsker mistenkelig dødsfall på Laksevåg

  4. Siste nytt om korona

  1. Økonomi
  2. Abito