Kjøkken med skrå vinkler ga dem en kreativ kjøkkenløsning

Da Tove Granmo og familien skulle bygge hus i Kristiansand, nyttet det ikke med en ferdigkjøpt kjøkkenløsning.

Tove setter pris på den åpne løsningen. - Det gjør at man kan prate med gjestene mens man lager mat, og det er veldig sosialt og hyggelig, sier Tove.
  • Kari Byklum
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

— Rommet har skrå vinkler, så vi måtte finne på noe lurt for å utnytte plassen på best mulig måte. Vi kikket mange steder på ferdige løsninger, men endte til slutt opp med å få innredningen spesiallaget, sier Tove Granmo.

Tove er fra Mo i Rana, men bodde sammen med mannen, Bjørn Uppstad, og tre sønner i Stavanger da familien bestemte seg for å flytte til Kristiansand.

Som innflyttere ønsket de et nytt hus i et nytt boligområde. Våren 2015 sto huset ferdig på Dvergsnes i Kristiansand, og både ekteparet og Endre (5) og Håvar (7) stortrives allerede.

Og så er det ekstra stas når storebror og studenten Gunnar-Andre har anledning til å komme på besøk.

— Det er helt supert her. På forhånd hadde jeg fått høre at sørlendinger kan være vanskelig å komme inn på, men det stemmer ikke. Vi har møtt massevis av hyggelig mennesker, forteller Tove.

Slipper plen, snømaking og all vedlikehold:

Les også

Flyttet fra hus til leilighet.

- Jeg fikk høre at sørlendinger var vanskelige å komme inn på, men det er ikke mitt inntrykk. Vi trives veldig godt her på Dvergsnes, sier Tove Granmo fra Mo i Rana.

Streng reguleringsplan

Huset er arkitekttegnet og tilpasset reguleringsplanen som er relativt streng i området.

Den tillater ikke mer enn én etasje over bakkenivå og taket skal være flatt.

— Vi tok oss ikke råd til å grave ut kjeller, dermed er alt på en flate. I Stavanger bodde vi i rekkehus med flere etasjer, men nå har vi oppdaget at det er veldig praktisk med alt i samme etasje. Det er lettere å gjøre rent, og veldig greit at ikke vi må liste oss over gulvet så ikke barna i etasjen under skal våkne.

Fra gangen går man inn til foreldresoverommet og et privat bad på den ene siden.På motsatt side ligger sønnenes avdeling med soverom, bad og lekerom. Her er det også et gjesterom.

I tillegg kommer det store allrommet, med stue og kjøkken.

— Vi har venner og familie fra flere steder i landet, så det var viktig for oss å ha god plass til gjester. Når familien min kommer fra Nord-Norge, blir de jo gjerne noen dager.

Kjøpte 370 kvm stort hus:

Les også

- Jeg bruker å si at vi har en hel flystripe i denne etasjen, for det er nesten sånn det føles

Spesialtilpasset kjøkken

På kjøkkenet ønsket familien god plass til å lage mat, men det skulle også være et hyggelig allrom hvor gjestene kan mingle mens vertene kokkelerer.

— Det hadde ikke blitt det samme hvis en måtte lukke seg inne på et separat kjøkken for å lage mat, mener Tove.

Lampene over spisebordet gir et svevende inntrykk, og understreker den luftige stilen

Selve kjøkkeninnredningen utgjør en trekant, med benker og skap på to vegger, og en skråstilt kjøkkenøy som sentrum.

Og ikke bare er øya skråstilt, den er også skråbygd.

— Ja, det er helt genialt. Det er god plass på øya, men siden hjørnene er kuttet, slipper vi å dunke borti den. Og det blir bedre plass til å bevege seg rundt.

Sofakroken er stilrent og enkelt innredet. Tove forteller at hun egentlig ikke er så opptatt av interiør, men at hun begynte å lese litt interiørmagasiner da de skulle bygge hus.

Kokeplatene er vendt inn mot resten av kjøkkeninnredningen, mens det er spesialtilpassede bokser og hyller på den delen av øya som vender ut mot spisebordet.En fiffig løsning som viser hvor godt en skikkelig gjennomtenkt løsningen kan fungere.

Både kjøkken— og baderomsinnredningen er laget av et lokalt snekkerverksted på Snartemo.

— Det ble litt dyrere enn om vi skulle kjøpt en ferdig innredning, men det var verdt det. De var flinke til å foreslå gode løsninger, og både utseende, løsningen og kvaliteten ble slik vi håpte, sier huseieren fornøyd.

Skremte av border på veggene og knallfargede fliser:

Les også

Mette og mannen snudde i døra på visning

Ting tar tid

Foreløpig er hverdagen i nytt hus ganske ferskt. Men Tove har et godt tips til andre som skal bygge hus, og det er å ta seg god tid.

Nybakte brød smaker alltid godt.

— Det er så mange hensyn å ta og så mye en må forholde seg til. Tomten er ganske kantete, så huset måtte tilpasses deretter. Dermed ble det en utfordring for arkitekten både å tilpasse huset etter tomta, reguleringsplanen og sola. Og så hadde vi selvsagt våre ønsker og behov.Toves mann er sivilingeniør byggeteknikk i Procon, og var naturligvis svært delaktig i prosessen.

Både han, arkitekten og byggmester Magnar Vatne jobbet tett sammen hele veien.

Resultatet er et miljøvennlig bygg med energimerke A og dermed støtte fra Enova.

— Bjørn er opptatt av sånne ting som ikke jeg har satt meg så veldig inn i. Men vi har blant annet boret 200 meter ned i grunnen for å hente varme. Det er deilig med vannbåren varme, og gasspeisen vi har satt inn er nesten bare for kos.

En oransje blomsterbukett blir ekstra synlig siden det er sparsomt med farger i resten av interiøret.

Huset ligger i et tett bebygd nybyggerstrøk, men huset oppleves likevel ganske usjenert, med fri utsikt til både sjø og skog.Interiøret er lekkert og lyset flommer inn fra store vinduer.

På gulvene har paret valgt et robust eikegulv som er pusset, lutet og hardvokset.

— Egentlig er jeg ikke så opptatt av interiør. Det var først da vi skulle bygge huset at jeg begynte å lese interiørmagasiner. Det er ikke så kjempeviktig for meg at ting skal matche, det viktigste er å ha et hjem hvor man slapper av og koser seg i. Og det føler jeg vi har fått, avslutter Tove Granmo.

Les også:

Les også

De vil heller bo usentralt enn dyrt

Betaler du eller naboen mest for boliglånet?

Publisert:
Fiffige løsninger som dette er både stilig og praktisk.