- Utgangspunktet var jo ikke så godt. Vi hadde en skrå, liten og inneklemt tomt.

Huset er bygd i en bratt hage i et veletablert byggefelt. Det kan få årets byggeskikkpris i Time.

RO: Til tross for at boligen ligger tett mellom andre hus, har Benedicte og Trond Nessa, også fått en fredelig og stor uteplass.
  • Geir Sveen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Benedicte og Trond Nessa visste ikke en gang om det var mulig å bygge hus hjemme i hagen hos hennes foreldre på Rosseland på Bryne i Rogaland.

De visste heller ikke om det var lov. Derfor tok de turen til kommunens byggesaksavdeling.

— Vi ble møtt med stor velvilje, forteller paret.

Rådet var likevel klart: Ta kontakt med en arkitekt.

— Vi gjorde det. Utgangspunktet var jo ikke så godt. Vi hadde en skrå, liten og inneklemt tomt. Og så ville vi ikke bruke for mye penger.

Kjetil Kiil Halvorsen planla hytta ved å klippe ut og pusle sammen biter av post-it-lapper:

Les også

Han planla hytta på post-it-lapper

Mange hensyn

TRE: Tak og vegger ute av er kjerneved av furu.

De var også opptatt av omgivelsene rundt. De ville ikke forringe huset til Benedictes foreldre, det var jo i denne hagen hun selv hadde boltret seg som liten.Og de ville ikke at nybygget skulle sjenere andre naboer. Samtidig håpet de det ville bli mulig å skape en egen privat oase ute.

— Vi er utrolig fornøyd nå, sier de to nybyggerne.

Huset sto ferdig for et godt år siden.

Aftenbladet har nettopp ringt og fortalt dem at både rådmannen og en samstemt jury har innstilt deres hus til byggskikkprisen for 2016.

ÅPENT: I stuen og kjøkken har de vinduer fra tak til gulv og fra vegg til vegg, og ingen gardiner.

Tre andre hus er blant de nominerte, og det er utvalg for lokal utvikling som tirsdag endelig vedtar hvem som skal få prisen.Nomineringen kom helt overraskende på Benedicte og Trond, og de syntes det var ekstra hyggelig at forslaget kom fra en av kommunens egne byggesaksbehandlere, Ragnvald Frøyland.

Nå interiørbloggeren det hvitt rundt seg – akkurat som hun liker best:

Les også

Det var brune strievegger, trehvitt tak og vegg til vegg-teppe da de flyttet inn

Fortetting

Dette skriver juryen: «Dette er et godt eksempel på fortetting i en tid hvor denne strategien er høyst aktuell på Bryne. Det er et moderne hus, men med gjenkjennelige jærske tegn og bygget i furu. Boligen er høy med sine tre etasjer, men arkitekten har klart å skape en illusjon ved bruk av materialer og linjer som gjør at den fremstår som lavere. Topologi, solforhold og omkringliggende eiendommer er i stor grad tatt hensyn til, og resultatet er imponerende på bakgrunn av et utfordrende utgangspunkt».

SLAPPER AV: En kosekrok med raus sofa foran fjernsynet utgjør en del av stua.

Med i juryen er landskapsarkitekt Siggeir Torpe, arkitekt June Ravndal, fagleder for plan og forvaltning Wibecke Natås og de to folkevalgte Ann Helen Eide og Kjell Olav Stangeland,Erkjennelsen har lenge vært at eneboligenes tid, slik vi kjenner den, er over i en hurtigvoksende by som Bryne. Nye boliger kommer i felt og rekker, hvis man da ikke går inn i etablerte hager.

— Dette var vår mulighet for å få en tomt på Bryne. Arkitekt Mical C. Hafsahl i Studio Moll skal ha ros for at han fikk så mye ut av det, mener byggherrene.

Les også

Block Watne-arvingen vil bli gammel på landet: Mens andre flytter til leilighet når de blir gamle, flyttet de til hytta

Originalt

Slik beskriver arkitekten prosjektet: Som i de fleste fortettingsprosjekter, gjelder det å skape kvaliteter innenfor begrensede rammer. Man skal også forholde seg til mer eller mindre etablerte omgivelser. Man må vise respekt, men heller ikke være underdanig. Men slike rammer gir ofte interessante resultater, man blir i stor grad tvunget til det. «Hvor utgangspunktet er galest, blir titt resultatet originalest», for å sitere Ibsen.

NABOER: Huset ligger bare seks meter fra huset til Benedictes foreldre, til høyre.

Løsningen på den bratte tomten ble å plassere huset helt nord-øst på eiendommen, slik at det ikke tok utsikt fra Benedictes barndomshjem seks meter lenger nede.Det fikk også lavere tak mot nabohuset for å unngå å skygge for sola.

Får villafølelse uten villa:

Les også

220 kvadrat er fordelt på to etasjer – og ingen går oppi hverandre

Boligen

På en 373 kvadratmeter stor tomt med et terrengfall på 2,8 meter ble det plass til et hus på rundt 200 kvadratmeter i tre etasjer, som nesten er fire på grunn av takhøyden øverst som åpner for små hemser på soverommene.

En liten hybel er allerede leid ut i kjelleren. Grunnflaten nede er under 70 kvadratmeter.

MYE OPPBEVARINGSPLASS: Barløsningen inn til kjøkkenet er lagd som en bokhylle.

Alt ute, både tak og vegger, er ført opp i kjerneved av furu. Den skal gråne naturlig uten vedlikehold. Inne er det plater i bjørkefiner, men også malt gulv.Til tross for at huset står tett mellom andre hus, er det mot sør vinduer fra tak til gulv og fra vegg til vegg, pluss store hjørnevindu, slik at du nesten er ute når du er inne både på kjøkken og stue.

De har ingen gardiner fordi hekk og nytt gjerde mot veien ga dem de drømte om, en stor oase uten innsyn, med terrasse, planter og utsikt mot Bryne.

Interessert i bolig og interiør? Følg oss på Instagram, @boligoghjem

Lyst til å lese mer om bolig? Sjekk ut disse sakene:

Publisert
  1. Bolig
  2. Boligmarkedet
  3. Hjemme hos

Les mer om dette temaet

  1. Norgesglasset kom fra utlandet

  2. Huset ved havet

  3. Verdens beste loppemarkeder – her finner du dem

  4. Nå fyller Aalto-vasen 80 år – slik lages den

  5. Kittelsen på nytt