Vil begrense Airbnb-utleie

Leieboerforeningen frykter at prisene går opp og at vanlige leietakere må akseptere dårligere leiebetingelser. Nå krever de regler for å begrense virksomheten.

162554384_doc6pceu69r2091m9ao3d0g.jpg
  • Ntb
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

— Vi mener det bør innføres noen restriksjoner på kommersiell utleie på Airbnb, sier leder Lars Aasen til NTB.

Nettstedet lar privatpersoner leie ut hele eller deler av boligen sin til andre. Aasen mener imidlertid at stadig flere kommersielle aktører benytter tjenesten.

Han har kikket på Airbnb-tilbudet i Oslo og fant at om lag en tredel av eierne ga rabatt hvis man leide for en måned eller lengre.

— Det tyder på at det kan være profesjonelt, sier han.

Han viser til et eksempel fra Berlin, der en vert hadde hele 44 enheter til leie på nettstedet.

— Det er åpenbart mange som kjøper leiligheter for å drive med dette, sier han.

Brutte løfter, ødelagte hytter og millionkrav:

Les også

Hyttedrømmen ble et mareritt for ni familier: - Vi føler oss lurt

Utleie-lisens?

Aasen viser til at stadig flere byer i Europa og USA nå lager regler for slik utleie og foreslår noe lignende i Norge.

— Vi må ha en grense for hvor lenge det er lov å leie ut på Airbnb, og en godkjenningsordning. Fordelen er at myndighetene får kontroll på hvilke leiligheter som leies ut og når det skal betales skatt, sier han.

Han påpeker at utleie gjennom Airbnb langt fra gir leietakeren de samme rettighetene som en vanlig leiekontrakt og frykter at leietakere skal presses til å godta dårligere vilkår.

Les også

Vurderer du å leie ut bolig eller hytte i sommer? Så mye kan du ta

Vanskeligere for studenter

Også Norsk Studentorganisasjon er bekymret.

— Studenter er allerede i en presset boligsituasjon. Under 15 prosent av studentene har tilgang på studentbolig, og det store flertallet er avhengig det private boligmarkedet. Hvis flere boliger blir brukt til korttidsleie, kan det bli vanskeligere for studenter å få bolig, sier leder Marianne K. Andenæs til NTB.

Aasen fra Leieboerforeningen har hørt et par historier om folk som har blitt kastet ut av boligen sin for å gjøre plass til Airbnb-leietakere i stedet.

Han understreker at det ikke er den klassiske delingsøkonomien han vil til livs, den som lar privatpersoner dele boligen sin med andre og tjene en slant på det.

Han vil ikke ha det som i Berlin, der det ikke lenger er lov å drive korttidsutleie av hele boligen uten spesiell tillatelse. Det innvilges svært få slike tillatelser.

Kjøkken i stuen, mindre soverom og større bad:

Les også

Slik ser en typisk nybolig ut

— Må forlate hjemmet

I den tyske hovedstaden har boligdelingstjenesten skapt folkelig motstand. Aksjonister har hengt opp plakater som oppfordrer Airbnb-turister til å tenke seg om.

«For hver ny ferieleilighet må en lokal beboer forlate hjemmet sitt», heter det.

I flere storbyer meldes det om naboer som plages av bråk og føler seg mindre trygge med stadig nye «gjester» i nabolaget.

San Francisco krever nå at utleierne på Airbnb og lignende tjenester i byen registrerer seg. De legger også begrensninger på korttidsleie og vil bøtelegge nettjenester som reklamerer for uregistrerte utleiere. Airbnb mener den ikke har noe ansvar for å sikre at deres brukere følger reglene og har anlagt sak mot byens myndigheter.

Selskapet har imidlertid gått med på å bistå med skatteinnkreving fra sine utleiere i flere store byer.

Airbnb tar provisjon av alle leieavtaler som inngås. Selskapet forventes å ha en omsetning på 1,6 milliarder dollar i år, ifølge anslag omtalt på nettstedet tnooz.com, som dekker nyheter fra reiselivsbransjen.

Mer om utleie:

Publisert: