– Derfor anbefaler ekspertene såpefri vask

Jernpannen kan ødelegges av såpevask.

De fleste jernpanner eller jerngryter tåler dårlig såpevask. Sjekk produktets vaskeanvisning før du eventuelt skrubber den med såpe.
  • Christine Gulbrandsen
Publisert: Publisert:

– Vi anbefaler ikke å bruke oppvasksåpe når man reingjør jernpannen eller jerngryta, sier Johanna Valtari i Fiskars, som blant annet leverer gryter og stekepanner til det norske markedet.

For såpe kan føre til at pannens fettlag forsvinner, noe som igjen bidrar til at ting lettere setter seg fast i bunnen når pannen brukes. Det gjør den kanskje ikke ubrukelig, men uansett mindre medgjørlig i bruk.

– Dessuten kommer det lettere rust i gryten når man har brukt såpe i den, sier hun og legger til at det riktignok kan skrubbes bort med stålull.

Såpe eller ikke? – Som regel ikke, sier ekspert.

Bruk vann

For å forhindre at vasken reduserer pannen eller gryta, anbefaler Valtari å vaske med varmt vann og en kjøkkensvamp, og så tørke den.

– Eller du kan koke den ut med litt rent vann, tilføyer Malin Skaar, vaskeekspert i Orkla og kundemagasinet Plusstid. Det er en skånsom og effektiv måte å reingjøre den på, mener hun.

– Har du først investert i en god jernpanne eller jerngryte, så er det utrolig kjedelig å ødelegge den i vask.

Såpesmak i maten

Skaar sier at man strengt tatt bør følge vaskeanvisningen fra produsenten, siden det er ganske mange panner og gryter av jern på markedet som ikke tåler kjemikalier.

Men dersom produktinformasjonen viser at jerngryta eller jernpannen din tåler såpe, er reingjøringen enkel. Da kan du vaske den med oppvasksåpe og oppvaskbørste. Ofte vil det likevel være tilstrekkelig å bare koke den ut, eller skylle den godt, med litt rent vann.

– For såpe kan trekke inn i jernet og sette smak på maten seinere, sier vaskeeksperten og minner om at man også må huske å vaske utsiden godt, for det blir lett litt søl når det koker og syter i gryta eller pannen.

Motvirk rust i jerngryten

Dersom du metter gryte eller pannen med litt matolje etter bruk og vask, kan motvirke rusting. Det kan du for eksempel gjøre med å gni oljen inn ved hjelp av et tørkepapir.

– Eller du kan mette pannen ved å olje overflatene og så sette pannen i ovnen på 150 grader i en til to timer. Tørk av den ekstra oljen etter avkjøling, sier Valtari.

Publisert: