Nå kommer snart feiebilen i nabolaget ditt

– Ikke noe problem om folk feier jord og grus rundt huset, ut i gata, tipser Kristiansand kommune.

Ingeniørvesenet vet ikke nøyaktig hvor mye grus og sand som feies inn i løpet av seansen, men seksjonsleder i Ingeniørvesenet i Kristiansand kommune, Øyvind Markussen, estimerer at det blir rundt 1500 tonn.
  • Christine Gulbrandsen
Publisert: Publisert:

– Vi er i full gang med å feie gang- og sykkelstier og gatene i Kvadraturen. Vi har tre biler som holder på i Kvadraturen, og med en gang de er ferdig der, kanskje i løpet av denne uka, jobber vi oss utover mot de sentrumsnære områdene Lund, Eg, Sødal og Grim, sier Øyvind Markussen, seksjonsleder i Ingeniørvesenet i Kristiansand kommune.

Akkurat når de forskjellige gatene og veiene i disse områdene feies, kan han ikke si noe om. Det er ingen planer som detaljstyrer hvilke gater som skal feies den og den dagen, men områdene som helhet skal være ferdig feid før første mai.

– Så det nytter ikke å ringe oss for å høre akkurat når din gate feies. Det vet vi ikke.

Men de som bor på Lund, Eg, Sødal eller Grim, får SMS-varsling ettermiddagen før feiebilene kommer.

– Det er fordi mange har gateparkering i disse områdene, og for at vi skal få feid skikkelig, er vi avhengig av at de flytter bilene sine vekk fra gata.

Nå kommer snart feiebilen i nabolaget ditt

Fra sentrum og utover

Når de sentrumsnære områdene er klarert, drar kommunens feiebiler videre utover i de forskjellige nabolagene.

– To enheter kjører de østlige områdene, som strekker seg fra Bjørndalssletta ut mot Søm, Odderhei, Hånes og Tveit. To biler kjører i syd, altså fra Slettheia, gjennom Vågsbygd og ut mot Flekkerøy, mens to andre tar de vestlige områdene, som Tinnheia, Hellemyr og områdene opp mot Høietun, forklarer han.

Igjen kan han ikke si akkurat hvilken dag de forskjellige veiene eller områdene får besøk av feiebilen.

– Nei, dessverre. Folk må bare følge med.

Slik gjør du unna vindusvaskingen så effektivt som mulig

Feier grus ut i gata

Markussen opplever at når folk hører feiebilen, er det mange som løper ut og feier grus og støv fra grøftekantene eller fra garasjeplassen sin ut i gatene.

– Det er helt i orden, og det er ikke noe problem for oss så lenge det er grus eller sand det er snakk om.

Han tipser også om at dersom man har en hage der en hekk stikker ut mot veien, kan det være lurt å trimme hekken litt før feiebilen kommer. For da kan feiebilen kjøre lenger inn mot hekken og få vekk mer grus og støv fra veikanten.

– Men husk å fjerne hekketrimmet, for det får vi ikke feid opp med bilene våre.

Dette er feilen alle gjør med oppvaskmaskinen

Været har forsinket feiingen

Ingeniørvesenet vet ikke nøyaktig hvor mye grus og sand som feies inn i løpet av seansen, men Markussen estimerer at det blir rundt 1500 tonn.

I fjor hadde kommunen målsetting om at alle gater og fortau i hele kommunen skulle være ferdig feid innen 17. mai. I år kan dette holde hardt.

– På grunn av årets vinter og snøfall, ligger vi to-tre uker bak fjorårets skjema. Vi kom seinere i gang med feiingen, og kommer nok til å slite med å få unna alt innen nasjonaldagen. Men vi kjører på med litt overtid framover, så det skal ikke være mye igjen til 17. mai. Og alle de forskjellige skoletogrutene skal selvsagt prioriteres, sier han.

Også i Vennesla har været forsinket feiingen.

– Vi har mye snø i veikantene ennå, så vi har bare så vidt begynt grovfeiingen i Vennesla sentrum og Moseidmoen. Etter hvert sender vi ut en annen type feiebil som tar den siste finishen på gatene i disse områdene, sier Stein Henry Larsen, oppsynsmann i Vennesla kommune.

Han kan ikke si når de får startet med gatefeiing i kommunens andre området, alt avhenger av snøsmeltingen. 

– Men vi har et håp om å ha vært over alt, med både grov- og finfeiing, innen 17. mai. Men vi får se, sier han.

Magnus og Anne dyrker retrostilen: – Venner og familie som kommer på besøk, rynker på nesen

Holder på i Søgne

Også i Søgne satser Ingeniørvesenet å være ferdig med all gatefeiing innen nasjonaldagen. Og heller ikke her finnes det noen oversikt over når feiebilen kommer til de forskjellige gatene eller veiene i kommunen.

– Alt jeg kan si er at vi har begynt feiingen. Vi har vært i Langenesområdet og i sentrum, og nå jobber vi oss stadig utover i kommunen, sier Tor Otto Kjær i Søgne kommune.

Oddvar Johannessen i Mandal kommune forteller at de er i full gang med å feie de bynære sykkelstiene.

– Jeg vet ikke helt når vi starter videre utover i byggefeltene og på veiene. Vi har bare en feiebil som kun går vanlig arbeidstid, så det tar tid. Men vi håper vi i løpet av en måneds tid.

Også i Mandal er det mange av byens borgere som ringer kommunen for å høre når feiebilen kommer til deres gate. Nok en gang er det lite konkret svar å få.

– Det er umulig å si når vi kommer de forskjeller stedene, så det er ingen vits å ringe og spørre. Vi kommer så fort vi klarer, sier Johannessen.

Publisert: