- Snømuggen kan i verste fall drepe gresset i hagen

Nå bør du se etter den slimete soppen. Slik blir du kvitt den.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Snømugg kan angrepe plenen din, og drepe gresset flekkvis. Muggen ligger i noen tilfeller som en slags slimete hinne over den nysmeltede plenen.

— Begrepet snømugg brukes for flere sopper som angriper gresset under snøen. Angrepet kan begynne allerede om høsten når det er kjølig og fuktig, men øker mot våren når gresset er svakt og utslitt etter en lang vinter, sier forsker Tatsiana Espevig.

Espevig arbeider med plengress på Bioforsks avdeling på Landvik ved Grimstad.

— Er plenen din angrepet av snømugg? Ja, hvis du ser runde flekker med lyst eller brunt gress, ofte dekket med soppmycel. Den rosa snømuggen viser seg med flekker og papiraktige gressblader der snøen har smeltet. Den kjennetegnes med en rosaaktig kant på flekkene, sier Espevig.

Soppen som forårsaker rosa snømugg viser seg ikke bare om våren etter snøsmelting, men også i kjølige og fuktige perioder i vekstsesongen og om høsten.

Grastrådkølle er en annen type snømugg. Her ser sopplaget litt mer gråaktig ut, og det kan være små, brune eller svarte hvileknoller klistret samme med bladene. Hvileknollene har størrelse som store sandkorn.

Har snømuggen gått dypt?

Etter hvert som plenen vokser utover våren, vil skaden av snømuggen repareres. Flekkvis kan gresset råtne og dø, slik at det kommer inn ugress, forklarer Espevig.

Rosa snømugg er nettopp rosaaktig i kantene. Her er gresset flekkvis dødt. Foto: Tatsiana Espevig/Bioforsk

— Hvor raskt gresset kommer tilbake er avhengig av hvor dypt angrepet er. Hvis vekstpunktet på gresset ikke er angrepet, repareres gresset fort. Andre ganger går snømuggen dypere, da kan reparasjonen ta lenger tid, sier Espevig.

— Har snømuggen gått dypt, bør man rake plenen kraftig opp, og så noen nye frø. Tilfør ny sandblandet jord og klapp jorden godt til slik at frøene får jordkontakt. Man bør vanne jevlig og gjødsle med en til to kilo fullgjødsel per 100 kvadratmeter hver andre til tredje uke inntil skadene er reparert, sier Aamlid.

Husk å ha tålmodighet. Det er som regel jordtemperaturen som begrenser veksten den første tida.

Har gresset blitt utsatt for snømugg en vinter, vil smitten ligge i jorden slik at soppen lett kommer tilbake neste vinter.

Unngå snømugg neste vår

— Er plenen dekket av tett is, trives ikke snømuggen særlig godt. Men det gjør ikke gresset heller, og vanligvis er skadene av isbrann verre enn soppskadene, sier Aamlid.

Har derimot plenen vært dekket av snø, uten av jorden har frosset, kan snømuggen utvikle seg kraftig.

— For å unngå vinterskade er det viktig at planen er godt drenert og at gresset ikke opplever næringsmangel på høsten. Man kan gjerne tilføre inntil én kilo fullgjødsel per 100 kvadratmeter med tre-fire ukers intervall helt fram til 1. november. For å unngå snømugg kan man også vanne med litt jernsulfat, sier Espevig.

— Det kan også være lurt å se på plenblandingen. En del bruker raigress, som spirer raskt, men som er utsatt for vinterskader. Det er lurt å blande arter som rødsvingel, engrapp og kanskje litt engkvein. Av rødsvingel og engkvein finnes også den vintersterke norske sorten «Frigg» som man kan blande inn i frøene, sier Espevig.

Klar for å fikse hagen?

Tor Salve Mjaaland, gartner i Botanisk hage, anbefaler folk å bruke våren til å rake løv og fjerne døde blader.

— Legg gjerne blader og løv under store busker, da forsvinner de i løpet av sommeren. Akkurat nå er det mest rydding som kan gjøres, sier Mjaaland.

— Når man er ferdig med å rydde, kan man gjødsle og kalke, gjerne i fuktig vær. Vær litt forsiktig med å tråkke for mye på plenen hvis den er våt, sier Mjaaland.

Skal du plante sommerblomster, bør du være helt sikker på at det ikke er nattefrost.

— Men stemorsblomster tåler frost, og stauder kan settes ut så fort telen har gått, sier Mjaaland.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Omfattende koronatiltak i Bergen: – Nå må vi dessverre til pers igjen

Omfattende koronatiltak i Bergen: – Nå må vi dessverre til pers igjen, sa byrådsleder Roger Valhammer…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Si til barna mine at jeg elsker dem, skal kvinne ha sagt før hun døde

  2. Ferge på Mannheller-Fodnes legges til kai for desinfisering

  3. Politiet etterlyser vitner til ulykke

  4. Telenorbygget solgt

  5. Vitner: Kvinne fikk halsen skåret over inne i kirken

  6. Brann-treneren venter på svar på koronatest