12 ting du kanskje ikke visste at salt kunne brukes til

Sjekk disse geniale triksene med salt.

Salt er et universalmiddel.
  • Christine Gulbrandsen
Publisert: Publisert:

Du har kanskje hørt at salt kan fjerne rødvinsflekker. Men visste du at det finnes drøssevis av andre måter å bruke salt på – enten i rengjøring eller som hverdagshjelp?

Her er noen tips du fort får bruk for.

Rens vask og avløp

Hell en blanding av salt og varmt vann ned i kjøkkenvasken regelmessig. Da fjerner du både vond lukt, samt forebygger at fett samler seg opp i avløpet, ifølge foodmatters.com.

Ifølge lifebuzz.com er en effektiv oppskrift å blande 0,6 dl natron med 0,6 dl salt, og så helle dette ned i sluket. Hell så på en 1,25 dl eddik og la stoffene virke i et kvarters tid. Deretter lar du varmt vann fra krana renne ned i sluket noen minutter.

Fjern vannringer

Det er fort gjort at et vannglass eller en flaske lager stygge vannringer på benkeplater eller bord laget av tre. Men disse kan du fint fjerne ved å lage en tynn pasta av salt og vegetabilsk olje, som du så gnir forsiktig på ringene.

Les også: Disse rengjøringsmidlene må du aldri finne på å blande

Rengjør fettete stekepanner og gryter

Støpejernspanner kan du rengjøre med et godt dryss med salt, som du gnir i pannen med papirhåndklær. Du kan også forsøke å strø salt i bunnen av støpejernspannen eller gryta, og så helle vann over. La blandingen hvile i ti minutter før du bruker en klut eller svamp til å tørke bort gamle, forkullede flekker.

Fjern stygge kaffe- og teflekker i kopper og kar

Dersom kaffe og te-rester blir stående lenge i kopper, får man gjerne stygge, brunaktige flekker i dem. Dette kan du enkelt fjerne dersom du blander salt med en skvett oppvaskmiddel og lager en myk skrubb som du gnir over flekkene, ifølge foodmatters.com

Fjern rødvinsflekker

Har du sølt rødvin på en duk kan du helle salt på flekken og vente på at saltet suger til seg misfargen. Vask duken som vanlig etterpå. Men husk at når du bruker salt på en slik flekk, bør den være våt. Er den tørket, kan du bruke saltvannsoppløsning, ifølge Aftenposten.

Få bort blodflekker

La klesplagget med blodflekker ligge en times tid i kaldt saltvann. Deretter gir du plagget en runde i vaskemaskinen, både med såpe og varmt vann. Ifølge foodmatters.com, skal du så gi klesplagget et oppkok i vann etter vasken, men husk at det bare er bomull, lin og andre naturlige fibre som tåler koking.

Les også: Dette hører ikke hjemme i oppvaskmaskinen

Rengjør strykejernet

Det hender at strykejern får klissete flekker eller uren overflate. For å unngå at flekkene overføres til klærne som strykes, bør du passe på at du har et rent strykejern. En enkel metode er å strø litt salt på et ark, og så dra det varme strykejernet over dette. Vips, så er det rent og klar for stryking!

Forleng blomstenes levetid

Når du plasserer en blomsterbukett i vann, bør du samtidig tilføre vannet et knivsodd med salt. Da vil blomstene stå lengre, ifølge lifebuzz.com.

Gi kjøkkensvampen et nytt liv

Når kjøkkensvampen begynner å bli grisete av flekker og skitt, kan du gi den nytt liv ved å gi den et saltbad. Bland 0,6 dl salt med 5 dl vann i en boks eller bolle, og la svampen ligge i saltbadet over natten. Nesten morgen er svampen klar for nye runder på kjøkkenet, skriver lifebuzz.com.

Les også: Disse ti stedene bør du vaske hver eneste dag

Ta knekken på rustflekker

Bland salt og kremortartari med akkurat så mye vann at du får en pastakonsistens på blandingen. Smør pastaen på rustflekker, la den tørke litt og så gnir du over med en myk, tørr klut. Ifølge foodmatters.com kan du eventuelt forsøke samme metode med en blanding av salt og sitron.

Bli kvitt is på trapp og i innkjørsel

Et av de eldste triksene i boka er å bekjempe isete veier eller overflater med salt. Dryss salt på trapp og innkjørsel og skrap så vekk slapset med en spade eller skuffe. Men ikke overdriv saltdryssingen, da kan du skade både planter og poter, ifølge foodmatters.com.

Lag en basis-skrubb

Salt er et effektivt og skånsomt avfettingsmiddel. For å lage en basis-skrubb, kan du lage en pasta av masse salt, litt natron og oppvaskmiddel – og så bruke dette til å rense forskjellig typer kjøkkenutstyr, emaljer og porselen. Vips så har du et rengjøringsmiddel uten sterke kjemikalier.

Publisert: