Veggene har fått ni forskjellige farger

I eneboligen i Grimstad er det forskjellige farger på nesten alle veggene. Men den samstemte fargepaletten gjør at hjemmet likevel oppleves ensartet og rolig, og veldig stilig.

  • Kari Byklum
Publisert: Publisert:

-Hmm… åtte, ni, kanskje. Jo, det er i alle fall ni forskjellige veggfarger, i tillegg til Sober sort på noen vinduskarmer, sier Katrine Pettersen og viser oss rundt i den fem år gamle eneboligen i Grimstad.

Da hun og mannen, Hugo Pettersen, kjøpte huset, var det splitter nytt. Gulvene var lyse, kjøkkeninnredningen hvit og veggene det samme. Lyst og rent og pent, men altfor kjølig og upersonlig, i følge huseieren.

To grønnfarger med bare små nyanseforskjeller skaper spenning og personlighet, uten at fargeforskjellen virker påtrengende.
To grønnfarger med bare små nyanseforskjeller skaper spenning og personlighet, uten at fargeforskjellen virker påtrengende.

-Vi bodde med det hvite en stund, men så skulle vi ha ny sofa. Vi byttet ut den grå sofaen med en blå, og det var vel da vi skjønte at det kunne være fint med litt farge sammen med sofaen.

Så begynte de. Først med en vegg og så en til, og før paret visste ordet av det hadde de malt seg gjennom hele huset. Mens folk flest velger nøytrale hvite og gråtoner, og kanskje slår til med en fondvegg i en eller annen kontrast, har altså Katrine tatt for seg omtrent hele maleskrinet. Med god hjelp av en fargekyndig venninne er resultatet blitt noe helt for seg selv.

To grønnfarger med bare små nyanseforskjeller skaper spenning og personlighet, uten at fargeforskjellen virker påtrengende.

- Fikk du med deg forrige ukes mest leste sak?: Maren har Norges vakreste hjem

- Har du sett garasjen til Benny?: Velkommen til Bennys garasje

Fra Tromsø til Grimstad

Familien bodde i Hugos hjemby Tromsø i flere år. Men etter hvert lengtet Katrine sørover, og heldigvis var verken mann eller barn vanskelige å be.

-Jeg er klimaflyktning, og til alt hell fikk vi jobb her nede begge to, forteller tobarnsmoren som jobber deltid i Nav og som bruker resten av arbeidstiden som frilansfotograf.

To grønnfarger med bare små nyanseforskjeller skaper spenning og personlighet, uten at fargeforskjellen virker påtrengende.

Grimstad er Katrines hjemby, og dermed ble det et naturlig valg.

-Det var et stort landbruksområde som ble omregulert til boligformål for fem år siden. Dermed ble det bygget mange nye boliger på samme tid, og skolen er rett over jordet her borte, peker hun.

Veggen bak sofaen er favoritten

Etter hvert som paret bodde seg inn, kom altså behovet for fargene. I stua er det tre ulike farger, to lyse grønntoner, mens veggene bak sofaen har fått en vakker rosa-nude nyanse.

-Vi prøvde noen varianter før vi ble fornøyde, men nå er det bra. Det er i grunnen den fargen jeg liker aller best.

Etter at stua var malt, gikk Katrine løs på barnerommene.

-Jeg så raskt at det ble fint med noen andre farger enn hvitt, og at det ble enda finere når ikke alle veggene fikk samme farge.

Selv om de fleste rommene har flere farger, henger det sammen som en finstemt symfoni.

- Drømme hjem i sort og hvitt: – Vi har egentlig et kjøkken med en leilighet rundt

To grønnfarger med bare små nyanseforskjeller skaper spenning og personlighet, uten at fargeforskjellen virker påtrengende.

Kalde farger med kontrast

Flesteparten av fargene i hjemmet er kalde, men for å skape dybde og varme valgte Katrine å bryte noen steder.

-I andre etasje er det kun den gulmalte veggen som er varm, det var nok for å skape den rette opplevelsen.

Katrine forteller at farger inspirerer henne, og at det er viktig å gjøre det en selv føler er riktig.

-En bør kjenne etter og finne ut hva en liker. Mange maler en kontrastvegg i en sterk farge, og så følger andre etter og gjør det samme uten at det nødvendigvis føles riktig for dem. For meg var det i alle fall ikke den rette løsningen.

Takker venninnen

Katrine innrømmer at hun aldri hadde klart å finne de rette fargene på egenhånd.

-Jeg fikk uvurderlig hjelp av venninnen min, Ida Kongsli-Willumstad. Hun er fargeekspert og satte sammen hele fargepaletten for meg.

Det er nettopp kombinasjonen i fargepaletten som gjør valgene i dette hjemmet så samstemte. Men det er en stor utfordring å lage en avstemt fargepalett som fungerer godt, og det er heller ikke bare å kopiere andres valg. Både rommenes utforming, møbler, gulv, tak og det naturlige lysets påvirkning, har stor betydning for helhetsinntrykket.

-Det er kjempevanskelig. Mitt beste råd er å søke hjelp hos profesjonelle eller andre som kan det. Og så går det an å prøve seg fram også. Det er jo ikke slik at vi traff på første forsøk på alle veggene, vi heller, men det var stort sett full treff på grunn av hjelpen vi hadde fått, avslutter Katrine Pettersen.

Her er flere boligsaker vi håper du vil like:

Bygget sin egen arbeidsplass i garasjen

Pusset opp barndomshjem: – Jeg tror svigers svettet litt da vi begynte

Fire døtre på 5, 8, 10 og 11 år: Slik får familien full kontroll

– Jeg må ha et hjem som kan brukes

– Jeg synes 50/50 livet er helt topp.

Publisert: