Nesten alle rom er knyttet til atriet

— Resultatet er blitt over all forventning. Det er blitt et hus vi på alle måter trives godt med å bo i.

OMGITT AV LYS: Eneboligen på Hinna får lys og luft inn fra alle kanter. Vintergrønn beplantning er nedfelt mellom terrassebordene. Beplantningen i atriet er opplyst om kvelden, noe som både reduserer innsyn og bringer naturen inn i interiøret.
GOD MORGEN: Soverommet vender inn mot atriet og slipper morgenens første solstråler inn i rommet.
STILFULLT: Den nybygde eneboligen ligger flott til på Hinna i Stavanger. Hagen er opparbeidet, delvis med store steiner som hørte til tomten da den ble kjøpt.
PLANTER PÅ TAKET: Eneboligen har sedum-vekster på taket. Det gir et fint fargespill. I hagen er det laget atrium og dermed en lun og solrik plass hele dagen.
BADET: Et nedsenket badekar med takvindu utgjør et perfekt sted for egenpleie og avkobling.
FORNØYD HUSEIER: Turid Bratteli er strålende fornøyd med nytt hus der alt er på ett plan, har store flater og masse lys.
FORNØYD HUSEIER: Turid Bratteli er strålende fornøyd med nytt hus der alt er på ett plan, har store flater og masse lys.
MODERNE: Byggherrene ønsket seg et allrom der både kjøkken og stue var ett. Store vinduer mot øst og mot atriet i vest gir helt unike lysforhold inn i rommene.
KJØKKEN: Romslig plass rundt kjøkkenøyen, kul belysning og rikelig med skapplass preger kjøkkenet. Kjøkken, garderober og baderomsinnredning har byggherrene bestilt i Danmark.
GODT SKJERMET: Fra atriet kan man se tvers gjennom huset og dermed få følelsen av en lys og åpen terrasse der ingen kan se inn men du kan se ut.
FRA HARDT TIL MYKT: Inngangspartiet bryter med de ellers rene flatene. Et buet inngangsparti med spiler som fortsetter videre inn i entreen skaper et helt spesielt særpreg. Det hvite og presise uttrykket fremhever hage og vegetasjon.
SOLRIKT: Atriets utforming og plassering gir morgen- og ettermiddagssol til stue og kjøkken, og morgensol til soverom.
  • Kristin Støle Kalgraff
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Inntil nylig sto det gamle trær og en stødig eldre låve her. Nå er det kommet et smalt og langt hus med en forseggjort innkjørsel.

Det viktige lyset

— Det var utrolig spennende å følge med på arkitekt Mikals tanker om planløsning, sier byggherre Turid Bratteli – som ikke hadde tenkt på atrium som en mulighet.

ARKITEKTONISK: Huset er bygget på en åpen tomt med fantastisk utsikt. Spennende vinkler skaper interessante lysforhold.

— Men nå som vi har det, ser vi hvor mye det betyr for totalopplevelsen av huset, sier hun.Terrenget faller svakt mot utsikten i nordøst, mens vei og innkjørsel ligger i sørvest.

For arkitekt Mikal Hafsahl var det dette som ble utfordrende i forhold til å få både sol og utsikt i oppholdsrom, og i utearealene på Hinna i Stavanger.

OMGITT AV LYS: Eneboligen på Hinna får lys og luft inn fra alle kanter. Vintergrønn beplantning er nedfelt mellom terrassebordene. Beplantningen i atriet er opplyst om kvelden, noe som både reduserer innsyn og bringer naturen inn i interiøret.

— Jeg er alltid opptatt av å skape rom som er gode å oppholde seg i, både inne og ute – i tillegg til å tilpasse prosjektet til tomtens forutsetninger for sol, utsikt, vindforhold og vegetasjon. I dette prosjektet ønsket oppdragsgiver et rolig og rent uttrykk, noe som også ble et viktig premiss. Ettersom tomten var utfordrende, ble prosjektet gradvis utviklet gjennom ulike skisse- og modellstudier. Dette gjorde at det var vanskelig å se det endelige resultatet tidlig i prosessen, forklarer Mikal Hafsahl. Liker du bilder av interiør og hus? Følg oss på instagram!

Sol og dagslys

Sentralt på tomten, og med vinduer inn i huset på tre av kantene, tegnet Hafsahl et atrium.

Resultatet er et lunt og skjermet hageområde som fanger inn solstrålene gjennom dagen.

Det frodige atriet ser man både fra soverommet, entreen og fra stuen der det også er direkte adkomst til sol- og spiseplass. Hvorfor det ble atrium forklarer Hafsahl slik:

— Atriet er prosjektets hovedgrep, og de fleste rommene har en tilknytning til dette. Man presenteres for atriet allerede i inngangssonen og herfra ledes man inn til stue og kjøkken. Et atrium gir flere kvaliteter til inne- og uterommene, og gjør at stue og kjøkken både får utsikt i front og ettermiddagssol fra baksiden, sier han.

Utendørs skaper atriet et lunt og solrikt oppholdsareal.

Gulvene oppleves sammenhengende mellom inne og ute og dermed føles også arealet større, samtidig som hagearealet blir en del av innerommene.

Stuerommet er transparent, slik at man også får glede av utsikten.

Fra sengen ser man både hagen, inn til stuen, og videre ut på utsikten. Sol og dagslys blir en naturlig del av oppholdsarealene og skaper variasjon når været forandrer seg.

Les også

Hjemme hos to designere – som innreder med visuelle vitaminbomber

Minus vedlikehold

Byggherrene kom fra en ny leilighet ikke langt unna og hadde ikke ønske om et hus som krevde mye vedlikehold.

— Vi var nokså ferdige med den biten og var tydelige på dette til arkitekten, forteller Turid Bratteli.

OMGITT AV LYS: Eneboligen på Hinna får lys og luft inn fra alle kanter. Vintergrønn beplantning er nedfelt mellom terrassebordene. Beplantningen i atriet er opplyst om kvelden, noe som både reduserer innsyn og bringer naturen inn i interiøret.

Derfor er det for eksempel valgt mye stein i innkjørsel, en hage der det stort sett bare er plenen som trenger å klippes, og et atrium der det er sent-voksende busker som klarer seg selv.Materialene er klassiske og tidløse. Tre, glass, murpuss, vegetasjon og stein.

Utvendig er det benyttet plater med murpuss og gråbeiset kjerneved av furu. Noen steder er utvendig kledning trukket inn i interiøret. I tillegg er det benyttet hvitkalket eik inne.

— Materialvalget varierer mellom presisjon/stramhet og opplevelsen av det lune og myke. Sedum, som er benyttet på takflatene, har også en funksjon i å forsinke takvannet når det regner, forteller Mikal Hafsahl.

Han er særlig fornøyd med at årstider og værforhold får lov til å sette sitt tydelige preg på interiøret og på livet i huset.

Millimeterpresisjon

Huset er bygget med millimeterpresisjon i nær sagt alle ledd. Dette har krevd mye både i prosjekterings- og utførelsesfasen.

PLANTER PÅ TAKET: Eneboligen har sedum-vekster på taket. Det gir et fint fargespill. I hagen er det laget atrium og dermed en lun og solrik plass hele dagen.

Hafsahl er fornøyd med arbeidet som er lagt ned for å få en slank konstruksjon og en god energiløsning.For huseier er hverdagen i ny enebolig hundre prosent fullkommen.

— Resultatet er blitt over all forventning. Det er blitt et hus vi på alle måter trives godt med å bo i, sier Turid Bratteli.

Les også:

Publisert
  1. Design
  2. Interiør
  3. Bolig

Les mer om dette temaet

  1. - Vi ringte eierne av tomten en rekke ganger for å høre om de ikke ville selge, men det ville de ikke

  2. Bygg din egen utesofa

  3. Dette er det utvilsomt mest eksotiske huset i nabolaget

  4. Kjøpte hytta 1,1 millioner under første prisantydning. Nå er den totalforvandlet

BT anbefaler

Mange slitere i Stoltzen glemte én viktig ting

Her kan du se deg selv og andre underveis og på målstreken.

LES SAKEN