Da den første byggesøknaden ble avslått, måtte de tenke helt nytt

Huset var arkitektens aller første, og er tegnet med gratisprogram fra internett. Både kledning og tak består av ubehandlet furu.

TRETEPPE: Et teppe av tre, over hvit mur, var arkitektens utgangspunkt.
  • Kjersti Blehr Lånkan
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Samboerparet Per Finstad-Bye og Mari Haug Heggestad ønsket et hus med et moderne uttrykk.

— Da kom mur inn i bildet ganske raskt, sier Finstad-Bye, som liker den stramme stilen mur kan gi.

På tomten i Son fikk paret først tegnet et funkishus med flatt tak, som skulle bygges i ytong, eller såkalt porebetong, der små luftbobler dannes under fremstillingen og øker volumet på betongen.

Naboer klaget imidlertid huset inn til fylkesmannen, som avslo byggesøknaden.

Som en nær bekjent av familien fikk den nyutdannede arkitekten Petter Vogt sjansen til å komme med et forslag som var innenfor kommunens reguleringsplan.

ÅPENT: Per Finstad-Bye er godt fornøyd med å ha en åpen løsning mellom kjøkken og spisestue – og til hagen utenfor på varme dager.

Han formulerte en grunntanke, et konsept for huset, som ble førende for arbeidet: Teppe over stein. Treverk over mur.— Det var en intuitiv tilnærming og dreier seg om forholdet og kontrastene mellom den hvite, tunge steinen og det lette teppet over. De to har hver sin identitet, sier han.

Nå står huset der, i hvit ytong, dekket av et «teppe» av gyllengrå, ikke impregnert malmfuru.

Maleren måtte dobbeltsjekke: Det kunne umulig være dén fargen han skulle ha så mye av?

Les også

Fargela kjøkkenet med syv ulike nyanser av grønt

Skjult takrenne

Treverket er lagt ti cm utenfor muren, som består av 36 cm tykke blokker, uten ytterligere isolering. Takrennene er skjult bak kledningen, og er dekket fra siden ved å plassere tre bord ytterst på hver side av dem.

Store vinduer gir godt med lys, og en stor trekkspilldør mellom den åpne stue-kjøkkenløsningen og plattingen utenfor opphever skillet mellom ute og inne på varme sommerdager.

TRE: Ubehandlet malmfuru er brukt på både vegger og tak.

— Det er utrolig deilig å kunne åpne opp slik, og at barna kan gå rett ut på plenen her. Planløsningen fungerer i det hele tatt veldig godt for oss, sier Finstad-Bye.En terrasse på begge sider av huset sikrer både morgen- og kveldsol. Huset er ca. 200 m² i bruksareal (BRA), og fikk en pris på drøyt seks millioner uten tomt.

Deler av stuen har åpen himling, med hele syv meter mellom gulv og tak. Vannbåren varme oppe og nede, med energibrønn utenfor, gir lavere strømregning.

Hjemme hos skuespiller Kyrre Haugen Sydness og samboer Lone Torvik:

Les også

Grunnflaten på dette huset er bare 57 kvm: - Det er mange som stopper for å se. Vi hadde til og med en turistbuss innom her.

Tegnet med gratisprogram

Arkitekt Petter Vogt medgir at han kunne gjort det lettere for seg selv med sitt første selvstendige prosjekt.

— Det er ikke et helt enkelt hus, jeg tok litt sats, sier han.

Siden han jobbet for seg selv, hadde han ingen kolleger å rådføre seg med.

— Når det var så mye penger involvert, var det en lettere stressende situasjon, innrømmer han.

VINDUER: Store vinduer gir godt med lys.
SKJULT: Takrennene er skjult bak kledningen, og med noen trebord på hver ende.

Han hadde heller ikke råd til dyre arkitektprogrammer.— Hele huset er tegnet med gratisprogrammet Sketchup, det er nok ganske unikt.

Den ferske arkitekten fulgte byggeprosessen tettere enn hva som er vanlig.

— En gang var det en vindusåpning jeg så burde gjøres annerledes. Jeg rev egenhendig av plankene, og spikret på nye selv, sier han, og skryter i samme åndedrag av snekkerne i prosjektet.

— De var veldig, veldig flinke.

- Det ballet på seg, sier arkitekt og eier Ole Thomas Rødland:

Les også

Finere med finer: Sengen, pulten, tv-benken, skapene og høyttalerboksene – alt er i finer

Mange vinkler

Provest Entrepenør AS, som har spesialisert seg på å bygge i ytong, fikk utfordringen med å prøve å gjenskape uttrykket Vogt så for seg.

INNGANG: Muren og treverket er synlig fra alle sidene av huset. Gjerdet i bakgrunnen er kastanjetre, kjøpt på rull.

I samarbeid med arkitekten laget de nye arbeidstegninger basert på Sketchup-tegningene, og kom med innspill til konstruksjonen.— Noen steder måtte vi forsterke veggen. Prosjektet var til tider teknisk utfordrende, sier daglig leder Thomas P. Liverød.

Ingen lister rundt vinduene. Detaljer i utføringen, som at panelveggen noen steder skulle gå litt lenger ned, eller være litt nærmere vinduet på den ene enn den andre siden, var viktig for arkitektens grunnidé om at treverket skulle falle nedover muren som et teppe. Treverket, og de mange vinklene, satte krav til utførelsen.

— Med skrå vinduer, tretak og mange linjer som følger hverandre, kreves veldig presisjon, sier Liverød.De var også først skeptiske til om tretaket ble tett nok, men lot seg etter hvert berolige.

— Malmfuru er spesielt tett, siden det er kjernevirke. Og under treverket ligger en vanntett, diffusjonsåpen sperreduk, sier Liverød.

Finstad-Bye selv er ikke bekymret over tretaket.

— Etter å ha undersøkt en del, fant vi ut at tretak er mye brukt opp gjennom årene, sier han.

Han er glad for valget av ubehandlet furu fra norske og svenske skoger.

— I utgangspunktet ville vi ha sibirsk lerk, men dette er minst like bra, og det er kortreist materiale, sier han.

For ett år siden visste hun knapt hva Instagram var:

Les også

85.000 følger hjemmet hennes på Instagram: - Jeg har virkelig fått drømmehjemmet

TretakNesten alt impregnert trevirke er behandlet med kobbersalt, til tross for at kobberet kan ha negative effekter hvis det kommer ut i miljøet.

— Ubehandlet trevirke er mer miljøvennlig, og derfor å foretrekke, men da er design og detaljering viktig, sier Petra Rüther, forskningsleder ved SINTEF.

BARNEROM: Yngstemanns soverom.

Selv om hustak er mer eksponert for regn og sol, er det imidlertid ikke noe i veien for å bruke treverk på tak, så lenge taket ikke er flatt, påpeker hun.— Hvis taket får tørke, slik at det ikke alltid er fuktig, er det ikke farlig. Men tre må ikke ligge på tre, sier hun.

Rüther anbefaler da å velge kjerneved; den innerste delen av en trestamme.

— Kjerneved tar opp mindre vann, det er mindre bevegelse i treverket, og harpiks i treet gir en slags naturlig impregnering mot råtesopp og muggsopp, sier hun.

Publisert: