Det tidligere filmstudioet besto av 29 rom

Kristin Emblem ønsket seg et oppussingsprosjekt. Hun ble bønnhørt.

«KIOSKEN» ER ÅPEN. Den flislagte kjøkken-nisjen blir til daglig bare kalt «kiosken» av Kristin, Holly og Johanna.
  • Kirsti Ellefsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Vi kjøpte faktisk huset usett, sier Kristin Emblem.

Hun og familien bodde i Los Angeles, og fulgte med på norske boligannonser for å finne et sted å bo når de skulle flytte hjem til Norge.

— Både jeg og mannen min falt for det gamle rare huset, og vi fikk broren min og en venninne til å se på det, før vi slo til. Vi var visstnok de eneste som la inn bud, sier Emblem.

Det hun ønsket seg var et skikkelig oppussingsprosjekt, og det var hva de fikk.

Les også

Denne hytteidyllen kan du leie - helt gratis

HISTORISK SUS: Villaen fra 1919 har tidligere vært et filmstudio.

Fornye og bevare

Huset fra 1919 var fullt av originale detaljer fra epoken det ble bygd; store vakre vinduer, brede vinduskarmer og ornamenter i tre. Selve bygningskonstruksjonen var i god stand, men romløsninger og måten boligen var inndelt på, måtte gjøres noe med. Ganske mye, faktisk.

Både Kristin Emblem og mannen, som hun i dag er skilt fra – jobber i filmbransjen, hun som produsent og han som regissør. Da de fikk vite at huset hadde en fortid som et av landets første filmstudioer, føltes det som en bekreftelse på dette huset var ment for dem. Gamle tegninger viste

mørkerom, rekvisittlager, lastetramper, kostymeavdeling og andre funksjoner som hadde krevd en ganske spesiell rominndeling.

Les også

Verdenskjent ryddeguru: Rydd én gang, og du trenger aldri rydde igjen

Og for deg som ikke helt vet hvor du skal starte:

Les også

Ti ting det er på tide å bli kvitt

SÆRPREG: Den store åpne stuen er innredet med stoler fra loppis og arv fra den forrige eieren.
SAMLINGSPLASSEN: Det er ofte her mange av ukens hektiske middager blir servert.
TREPANELER: Akkurat som i entreen, er det lille toalettet i første etasje dekket av trepaneler og marokkanske fliser.

Les historien om dette helt spesielle hjemmet:

Les også

- Du må nok være spesielt interessert for å bo her

I samarbeid med arkitekt Knut Hovland la de en plan for hvordan det rare gamle huset skulle bli et hjem for en moderne familie, men samtidig beholde sjarmen og særpreget.

Huset hadde hele 29 rom, og hele første etasje besto av mange små rom.

Her måtte noe gjøres. Vegger ble slått ut, rom åpnet opp, nye tregulv ble lagt, inngangspartiet bygget om, og antall rom redusert til ti.

Hele første etasje, der mange rom lå på rekke og rad, ble til ett stort lyst rom med mange vinduer, et åpent kjøkken med en innebygget kjøkkenøy-nisje, spisestue, utgang til hagen, bibliotek/tv-rom og en enorm peis som dominerer hele stuen, og der det stort sett brenner og knitrer hele vinterhalvåret. Her sitter Kristin og døtrene Holly (9) og Johanna (11) ofte og prater, gjør lekser eller tar med seg maten.

Lei av oppussing? Disse har hatt mer å gjøre:

Les også

De har pusset opp i 23 år

FØR: Slik så det ut under oppussingen av det gamle huset.
FØR: Slik så det ut under oppussingen av det gamle huset.

Loppis, arv og bruktbutikker

Oppussingen tok et drøyt år med intensivt arbeid. Resultatet var både små og store fornøyde med. Etter å ha bodd seg inn, har Kristin og jentene funnet ut hvordan boligen fungerer og hvilke rom de trives best i.

— Kjøkkenet og plassen foran peisen er klart de rommene vi bruker mest, sier Kristin Emblem.

Den ene koster ikke mer enn 1,6 millioner kroner:

Les også

Disse fem norske øyene er til salgs

«KIOSKEN» ER ÅPEN. Den flislagte kjøkken-nisjen blir til daglig bare kalt «kiosken» av Kristin, Holly og Johanna.

Kjøkken-nisjen har en bar-løsning, og det er ofte her ved benken at frokosten og de middagene som må inntas kjapt før en eller annen aktivitet, spises.

Kristin Emblem er glad i farger og liker at det ikke er for sterilt og gjennomdesignet. Nesten alle møblene i stuen er kjøpt på loppis, bruktbutikk eller arvet.

De fine gamle spisestuestolene fant Kristin i en bruktbutikk i Danmark, stappet dem i bilen og tok dem med hjem, barkrakkene på kjøkkenet fant hun i en container og spray-lakket, skinn-lenestolene i stuen arvet de av den eldre damen de kjøpte huset av, og bordet foran peisen fikk Kristin laget i L.A., med en bordplate der det er tegnet inn kart over området de bodde i.

Her er noen som virkelig har utnyttet plassen!

Les også

Maksimal utnyttelse

Personlig stil

— Jeg er glad i en blanding av funksjonalitet og historie, og liker elementer av natur; tre og skinn. Men jeg tror ikke jeg kan si vi har valgt noen spesiell interiørstil, men en miks av stiler. Jeg liker at et hjem har personlighet, og at folk føler de kan slappe av – både store og små.

KOSEKROKEN: Det er først nå som de er blitt store, at jentene vet å sette pris på sin egen TV-stue.

Oppe i 2. etasje har jentene fått en egen TV-stue, der den ene veggen er utstyrt med klatregrep, for den som trenger litt klatring som avveksling fra skjermen. I denne etasjen ligger også soverommene.

Holly og Johanna har hvert sitt rom, som begge er ganske like i størrelse. Mamma Kristins rom er stort og lyst, med utgang til balkong. Ett stort og et lite bad er det også her oppe, tillegg til en garderobe/walk-in closet/roterom.

Amerikansk inspirasjon

Arkitekten hadde lyst til å få noe ut av inngangspartiet foran huset, og foreslo en amerikansk «porch» – den typen inngangspartier man ser i mange amerikanske filmer, med en slags veranda på forsiden av huset, der man kan være ute, men samtidig under tak. Et sted der man kan se ut på livet, sitte med en bok, røyke pipe, ta seg et glass – kort sagt – der man oppholder seg mye.

Dermed laget de det. Men Norge og Bygdøy er ikke helt det samme som Amerika, og Kristin innrømmer at hun heller setter seg i hagen på baksiden av huset når hun skak slappe av.

— Men ideen er morsom, og jeg synes det ser kult ut.

En varm historie om et hjem:

Les også

Arkitektens grep førte familien nærmere hverandre

FØRSTEINNTRYKKET: Gangen som er det første rommet man møter, er holdt i varme toner med mye tre, skjulte skap og marokkanske fliser.

Fliser og fortid

Marokkanske fliser og mørke trepanel er materialer som går igjen i flere av rommene, som i entreen. Der skjuler det seg mye nyttig skapplass bak de nesten usynlige tredørene, og gulvene er flislagt i jordfargede mønstre. Marokkanske fliser har også veggene i den innmurte kjøkken-nisjen.

På det lille toalettet i entreen henger det noen innrammede gamle tegninger. Det er byggetegningene til et hus med lasteramper, rekvisittrom og kostymelager. Tegningen er en liten bit av historien til huset som har gjennomgått en total forandring. Men fortiden sitter fortsatt i veggene.

HARMONI: Kristin Emblem har skapt et hjem med hyggelig stemning og personlig stil. Her med Holly.

Vi håper du har noen flere minutter til overs. Da kan vi nemlig anbefale disse boligartiklene:

Les også

- Jeg husker jeg tenkte, er alt ødelagt nå?

Les også

De opphevet skillet mellom ute og inne

Les også

På baksiden skjuler det seg et tilbygg utenom det vanlige

Lyst på litt inspirasjon? Følg oss på instagram: @boligoghjem

Publisert: