Roy Leoni har fylt boligen med røde, grønne, blå og gule ting.

— Denne leiligheten kunne blitt overkill veldig fort.

TRIVES: Roy Leoni blir glad av å oppholde seg blant fargene hjemme.
  • Kjersti Blehr Lånkan
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Roy Leoni og samboeren kjøpte en leilighet i en bygård i Oslo med lysegrå vegger og klassisk stil.

— Den var fin før også, men vi måtte begynne fra skrætsj og finne ut hva som passet for oss, sier Leoni.

Han arbeider til vanlig som grafisk designer og er vant til å vurdere fargesammensetninger. Leoni gikk raskt i gang med planleggingen av interiøret.

— Det er gøy å prøve å finne farger som jobber sammen på en fin måte, sier han.

Les også

Verdenskjent ryddeguru: Rydd én gang, og du trenger aldri rydde igjen

KJØKKEN: Stolene er gamle Ikea-stoler, som Roy Leoni har malt understellet på og satt på hjul på.

De fleste møblene ble kjøpt inn til leiligheten: En hesteskosofa i frisk blåfarge, en lenestol fra Finn som ble trukket om i akkurat den rette gulfargen, lamper i sterke farger: Gul, rød, grønn, en dekorativ lysboks som lyser rødt.— Det er mye sterke farger her, konstaterer Leoni.

Han pusser opp 16 hjem på TV i året:

Les også

I dette hjemmet er det kule kulører

Rødt, gult, grønt og blått går igjen, også på omtrukkede Ikea-stoler. De fleste flater ble malt hvite, som en stereohylle og kjøkkenbenken – med bengalakk for ekstra holdbarhet. En gammel gruepeis ble skiftet ut med en ny, moderne og mer effektiv peis i hvit mur. Også veggene ble malt hvite, bortsett fra en tykk, frisk grønn stripe i stuen.

PRIMÆRFARGER: Den blå sofaen satte standarden for leiligheten, den gule sofaen er trukket om og de røde lysboksene har Roy Leoni selv designet.
LYSBOKS: Hyllesten til Beach Boys på veggen fungerer også som lampe.

— Jeg føler ikke at vi trenger å male flere farger på veggene. Møbler og tingene gjør nok, sier Leoni.Han tror en leilighet med så mange farger risikerer å bli slitsomt å bo i.

— Denne leiligheten kunne blitt overkill veldig fort. Det gjelder å finne en balanse man trives med, sier han, og legger til:

— Det er ikke riktig før det føles riktig.

Hyllest til Beach Boys

Den rød lysboksen over den blå sofaen er spesialdesignet for stuen av Leoni selv. Trykk på akryl har fått treramme og lysoppsett bak.

Egentlig består installasjonen i stuen av åtte lysbokser satt sammen. Motivene er hentet fra Beach Boys-universet: En platespiller, en folkevognbuss merket med EMI og en motorsyklist med skriften Capitol Records på ryggen (gruppens plateselskaper).

Et par fargerike Beach Boys platecover er også plassert et par steder i stuen.— Jeg er stor Beach Boys-fan, forklarer han.

Lei av oppussing? Noen har holdt på lenger:

Les også

De har pusset opp i 23 år

Også andre bilder og lysbokser i leiligheten er Leonis eget verk, som også driver med billedkunst. Et blått trykk på aluminium ble laget spesielt for å passe til fargevalget i leiligheten. Små syrliggrønne elementer på trykket matcher den grønne veggen, puffen under bildet og en sofapute. Bøker har fått blått bokbind.

Startet med sofaen

Leoni har

Les også

registrert at fargene skal være kommet

i norsk interiør, men sier at han bryr seg lite om det.

— Jeg plukker litt her og litt der og prøver å sette sammen til en egen greie, sier han.

Han anbefaler det visuelle bokmerkingsverktøyet Pinterest for å få inspirasjon, og eBay og Etsy for å finne ting ikke alle har. Selv har han blant annet fått tak i en spesiell veggklokke og en bokhylle der. Han har også kjøpt stue- og spisebord, begge lenestolene, en gulvlampe, globus, platespiller og skåler av det norske designmerket fra 50-tallet, Emalox, brukt.

Imponerende!

Les også

Hun innredet hele huset med brukte funn

KLESSKAP: Roy Leoni ønsket en minimalistisk garderobeløsning.

Når du skal sette sammen fargeelementene i leiligheten din, råder Leoni deg til å starte med noe stort først, som slik angir hovedfargen.— Vi startet med sofaen, så fant vi ut hva som passet til den, sier han.

Skapseng

Hele leiligheten er 65 kvadratmeter stor, og samboerparet passer på ikke å fylle den med for mange ting eller klær. I en lukket skohylle i gangen har de plass til både sko, skittentøy og litt vintertøy. Noen gode centimeters mellomrom ga plass til veden, stablet i høyden.

Bli med til designmessen i Stockholm:

Les også

Dette er de hotteste lampene nå

De har bare ett soverom, men det er til gjengjeld et multirom, med en skapseng som kan slås ned slik at det blir til en dobbeltseng. Sengen er integrert i en garderobeløsning som dekker hele veggen og gir et minimalistisk uttrykk.

SKAPSENG: Sengen senkes om kvelden og slås opp om morgenen. Da blir den en del av garderoben.
TREKK: På natten ser kontoravdelingen slik ut, og rommet kan bli soverom.
MORGEN: Når natten er over, fjernes trekkene fra skjermene og pulten slås ned.

Også pultene i rommet kan slås ned og opp, slik at rommet går fra å være hundre prosent soverom om natten til hundre prosent kontor om dagen. Siden Leoni jobber mye hjemmefra, er han glad for å ha en leilighet han har satt et tydelig personlig preg på.

— Det er friskt. Jeg blir glad av å være her, sier han.

Hovedfarge, aksentfarge og kontrastfarge

Hvis man går for mange og sterke farger i interiøret, gjelder det å holde tungen rett i munnen, mener fargeekspert Dagny Thurmann-Moe.

— Pass på at uttrykket ikke blir for «matchete». Det unngår du ved å velge en fargepalett som består av fem-syv farger totalt. Forskjellige nyanser av samme farge er et enkelt verktøy for å skape et mer harmonisk uttrykk, selv når man bruker sterke farger, sier hun.

NABOFARGER: Jo nærmere hverandre i sirkelen, jo roligere blir uttrykket. Foto:NCS/ ifi.no

Det er imidlertid ikke nødvendig å ha hvite vegger til sterke farger.— Det er faktisk enklere med farge på veggene. Grunnen er at kontrasten er mye sterkere mot en hvit vegg enn mot fargede. Farger kler farger. Fargene vil se mildere ut, dersom veggen er for eksempel dus blå eller grønn.

Hvis du vil planlegge fargene i hjemmet, kan du ta utgangspunkt i en fargepalett som består av en til to (helst to) hovedfarger – gjerne på gulv og vegg, samt tre til fem aksentfarger som har som oppgave å fremheve hovedfargene på en harmonisk måte, og én kontrastfarge.

Slik finner du aksentfarger

— Aksentfargene er de fargene du finner på detaljer, som puter, pledd, vaser og småbord, men også kunst på veggene. Aksentfargene skal ikke skape kontrast til hovedfargen, men heller fremheve den.

TON-I-TON: Hver farge kan få ulike nyanser ved å bruke mer eller mindre svart/hvitt og ulik grad av metning. Foto: NCS/ ifi.no

Nyanselikhet og ton-i-ton er to enkle måter å finne gode aksentfarger på.Kontrastfargens oppgave, i tillegg til å fremheve hovedfargene ved hjelp av kontrast, er å skyve harmonien litt ut av balanse.

— Det er på mange måter rebellen i rommet. Kontrastfargen er ofte en sterk og klar farge, og kan være en stol, et bord, en vase eller et bilde. Alle rom fortjener et «show piece», og det er ofte et kontrasterende element, sier Thurmann-Moe, som tilbyr fargekonsultasjon og konseptutvikling gjennom sitt eget selskap.

Her er en artikkel med gode fargetips!

Les også

Disse fargene bør du ikke bruke i hjemmet og på kontoret

Over alle råd om hvordan du bør velge farger, og hvilke farger du bør gå for, understreker hun følgende:

— Velg farger du liker og trives med selv, fremfor hva som er trendy for øyeblikket. Det vil gi paletten økt varighet.

VEGG: En stripe vegg bak hyllene har fått en frisk grønnfarge.

Vi håper du også vil like disse bolig— og trendartiklene:

Les også

Boligen er 32 meter lang

Les også

Dette er sannsynligvis Bergens minste hus

Les også

Dette blir trendy i 2016

Trenger du mer inspirasjon? Sjekk ut vår instagram-profil @boligoghjem!

Publisert: