Siste boligpriser: Fortsatt fall

Men noen steder skiller seg ut i juni.

Mandag presenterer Eiendom Norge ferske tall om boligprisene.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Boligprisene sank med 0,2 prosent i juni. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,2 prosent.

Boligprisene er nå 10,1 prosent høyere enn for ett år siden.

– Boligprisene i Norge utviklet seg moderat i juni, noe som er normalt for måneden. Slik det ser ut nå ble toppen i boligprisene nådd i mars etter den sterke oppgangen fra og med sommeren 2020, sier Henning Lauridsen, administrerende direktør i Eiendom Norge.

Les også: Her øker boligprisene mer enn i Oslo vest

Tallene ble lagt frem av Eiendom Norge mandag formiddag i samarbeid med Finn og Eiendomsverdi.

Disse stedene skiller seg ut

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i juni hadde Bodø m/Fauske med en oppgang på 1,6 prosent. Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Hamar m/Stange med en nedgang på 1,4 prosent.

Sterkest utvikling de siste 12 måneder hadde Bodø/m Fauske med en oppgang på 15,8 prosent. Ålesund m/omegn hadde den svakeste utviklingen de siste 12 månedene med en oppgang på 6,9 prosent.

I juni ble det solgt 11.698 boliger i Norge, noe som er 5,5 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2020.

I første halvår 2021 ble det solgt 55.932 boliger i Norge, noe som er 13,2 prosent flere enn i samme periode i 2020.

Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Regionale forskjeller:

Oslo: I hovedstaden sank boligprisene med 0,4 % nominelt. Sesongkorrigert var det 0,1 % økning.

– Markedet i Oslo er slik det pleier være i juni, sier Lauridsen.

Bergen: Boligprisene sank med 0,6 prosent i Bergen i juni. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,2 prosent. Bergen har hatt en svakere sesongjustert utvikling sist måned sammenliknet med Stavanger. (+1,2 prosent) og Trondheim (+1,2 prosent), men sterkere enn i Oslo (+0,1 prosent). De siste 12 månedene har boligprisene i Bergen steget med 8,7 prosent.

Trondheim: Boligprisene i Trondheim steg med 0,9 prosent i juni. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 1,1 prosent. Trondheim har hatt en sterkere sesongjustert utvikling sist måned sammenliknet med Bergen. (+0,2 prosent) og Oslo (+0,1 prosent), men svakere enn i Stavanger (+1,2 prosent).

De siste 12 månedene har boligprisene i Trondheim steget med 10,7 prosent. Det er sterkere enn i Oslo (+10,3 prosent), Stavanger (+10,0 prosent), og Bergen (+8,7 prosent).

Stavanger: Boligprisene i Stavanger steg med 0,9 prosent i juni. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 1,2 prosent. Stavanger har hatt en sterkere sesongjustert utvikling sist måned sammenliknet med Trondheim (+1,1 prosent), Bergen (+0,2 prosent) og Oslo (+0,1 prosent). De siste 12 månedene har boligprisene i Stavanger steget med 10,0 prosent.

Større prisfall enn vanlig hos Obos

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo falt 2,3 prosent fra mai til juni.

– Tallene for juni vitner om lavere temperatur i boligmarkedet i hovedstaden. Økt tilbud og utsikter til renteoppgang i høst, kan trolig forklare en del av prisnedgangen, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos.

Prisnedgangen i juni er større enn vanlig for brukte OBOS-boliger. Denne kommer etter prisfall både mars og april. I mai flatet det ut og prisene endte 0,2 prosent opp.

– Vi må tilbake til 2017 for å finne svakere prisutvikling i Oslo. Det er ikke uventet at prisene roer seg etter den kraftige prisveksten i fjor og i starten av dette året, men dette var noe sterkere nedgang enn ventet.

– Samtidig må prisnedgangen ses i lys av at det er omsatt en høyere andel større boliger i juni enn i mai i år, og siden de har lavere kvadratmeterpris enn de mindre boligene, trekker dette prisveksten ned, sier Monsvold.

På landsbasis falt OBOS-prisene 1,4 prosent i juni, mens de er opp 11,3 prosent de siste tolv månedene. I Oslo har prisene steget 11,5 prosent samme periode.

Publisert: