– Det er en perle på Lund

Anita Bjønsaas kommer ikke til å flytte fra inn- og uthusene på Lund før hun må bæres ut.

Hagen byr på mange små, hyggelige kroker.
  • Line Raaen Osmundsen
Publisert: Publisert:

-Noe av det beste ved å bo her er den gode følelsen jeg får bare av å komme inn i nabolaget, sier Anita Bjønsaas. Hun ønsker oss velkommen til Lund Hageby, et borettslag som bare for kort tid siden gikk under navnet Lillebo vel.

Hagen byr på mange små, hyggelige kroker.

-Jeg synes Lund Hageby er et veldig koselig og passende navn. For det er nærmest som en liten hageby her. De fine, hvitmalte husene og grønne hekkene gir nesten litt sydenstemning, synes Anita. Nå har hun bodd i inn- og uthusene i snart 32 år.

– Det er en perle på Lund. Jeg kommer ikke til å flytte herfra før jeg blir båret ut, sier hun og ler.

Les også:

Et huseventyr i vannkanten

Lunt og koselig

Hos Anita og Helge er det kosen og godfølelsen som er viktigst. Interiøret kommer i annen rekke. Selv om Anita selvsagt også er opptatt av å ha det fint rundt seg.

-Det henger jo litt sammen det der, men det viktigste for meg er at hjemmet vårt har sjel, at det er lunt og koselig, og et sted folk synes det er godt å være, sier Anita.

Og det er ikke vanskelig å skjønne hva hun mener. For inne hos Anita og Helge er godfølelsen det første man tenker på når man kommer inn. Hjemmet er fylt av god atmosfære, levende lys og friske blomster.

Wow, er det første du tenker når du besøker dette rekkehuset

– Jeg synes de moderne minimalistiske husene er kjempeflotte, men jeg kunne nok aldri bodd der selv. Jeg må ha det lunt og heller litt mer maksimalistisk, sier hun.

Både Helge og Anita er glad i å lage mat, og ha venner på besøk.

– Før i tiden, da Helge var aktiv fotballspiller i Start, var det ikke forskjell på hverdager og helger. Nå er vi på et helt annet sted i livet hvor, helgene blir en herlig avkobling fra jobbhverdagen, og da liker vi godt å invitere venner på besøk.

Inn- og uthusene

Inn- og uthusene på Lund ble påbegynt i 1947, og alle husene sto ferdig i 1950. Den spesielle utformingen som har gitt betegnelsen «inn- og uthus», består i at husene er forskjøvet i forhold til hverandre og at annethvert hus har inngangsparti på hver sin side. Hvert hus har hver sin lille hageflekk både foran og bak huset.

– Selv om vi bor ganske tett i tett, kan vi leve veldig usjenert i forhold til hverandre. – Det er ikke sånn at man følger med på hva naboen foretar seg, forteller Anita.

Siden husene er blitt nesten 70 år gamle, finnes det en del regler for hva man kan gjøre med dem. Velforeningen og kommunen har bestemt at husene skal bevares mest mulig i sin opprinnelige form, og det er regler for utbygging og utforming av området rundt huset. Ifølge Anita har dette sjelden eller aldri bydd på problemer.

– Det er alltid noen som ikke bryr seg, men de aller fleste er veldig flinke til å følge bestemmelsene, sier hun.

Nytt og gammelt

Vakre ting med sjel og historie står sentralt i innredningen til Anita.

Derfor utgjør interiøret hennes en god blanding av nytt og gammel. Anita har planlagt godt og skapt et hjem som er ment for å vare. For selv om hun er opptatt av interiør, at ting ser fint ut, er det ikke sånn at hun bytter ut interiøret i tide og utide.

– Puter og sånn kan jeg gjerne bytte ut, men de fleste møblene har vi hatt en stund. Jeg er glad i å male, så hvis jeg har lyst på fornyelse, så hender det heller at jeg tar fram malerkosten, sier hun.

Anita synes det er vanskelig å sette noe ord på stilen hun har hjemme, men mener den er en kombinasjon av det rustikke og bling bling.

-Den er litt sånn udefinerbar, for jeg liker egentlig begge deler. Både det som glitrer, og det mer røffe, sier hun.

– Vi har egentlig et kjøkken med en leilighet rundt

Årlige prosjekt

Når man bor i et hus fra 50-tallet, er det ikke til å unngå at oppgraderinger må til. Helge og Anita har i mange år hatt ett stort prosjekt i året. Nå er hele huset tatt, og Anita vet ikke ennå hva neste års prosjekt kommer til å bli.

-Det er litt jobb med et eldre hus. Men vi gjør et lite stunt med huset hvert år. Dette året har det vært kjeller. Andre år har det kanskje vært vinduer eller det elektriske.

Selv om Anita og Helge gjennom mange år har oppgradert og pusset opp huset, har de vært opptatt av å bevare noe av det gamle. For eksempel er golvet i stue og kjøkken helt fra huset var nytt. Det samme er alle dørene.

– Og så er det peisen da, som sikkert de fleste hadde kastet ut for lengst. Men den liker jeg så godt at den kommer til å være her så lenge vi bor her, i alle fall.

Inn- og uthusene går over fire plan, og med en grunnflate på 50 kvadrat, kan de «små» husene bli opp til nærmere 200 kvadrat. Hos familien Bjønsaas har de innredet både kjeller og loft. Og nå som barna er flyttet ut, har de mer enn god nok plass.

Tips oss gjerne om hjem vi bør besøke: Send oss en mail

Hagen byr på mange små, hyggelige kroker.

– Selv om etasjene er forholdsvis små, har jeg egentlig aldri tenkt at det er trangt og lite her. Det eneste var når barna var små, og gangen var overfylt med sko og uteklær, minnes Anita.

Gode naboer og uteplassen de har på begge sider av huset, er noe av det Anita og Helge setter mest pris på ved huset sitt.

Hagen byr på mange små, hyggelige kroker.

Hver morgen før jobb tar Anita med seg morgenkaffen ut på trappa mot hagen, og nyter noen rolige øyeblikk før jobbdagen starter.

-Jeg og hunden vår Bono har fast plass her ute. Det er en perfekt måte for oss begge å starte dagen på, sier hun.

Publisert: