Sjøhyttesalget er i gang: - Det er gøy at det blir litt fart i sakene

Gode nyheter til deg som vurderer å kjøpe hytte ved sjøen.

BLINDLEIA, SØRLANDET: Denne hytta ligger ute for 12,75 millioner kroner, og er blant de dyreste på Finn for øyeblikket.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Sjøhyttemarkedet har vært i stabilt sideleie de siste årene, men den svake kronen kan gi kjøperne vann på mølla, tror Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret.

Andelen som planlegger å kjøpe hytte i utlandet har sunket med to tredjedeler,

Les også

fra 60.000 til 30.000 stykker på et halvår

, ifølge Øye. Det kan påvirke fritidsboligmarkedet her hjemme.

— Interessen for

Les også

fjellhytter eksploderte i vinter,

og man kan få noe av den samme effekten for sjøhytter. Meglere jeg har snakket med melder om at de ikke har hatt en så god start på salget på mange år, sier Øye.

Samtidig er det mange som vil selge sjøhytter også, har Prognosesenteret registrert.

— Selgerne forventer høy pris og kan bli skuffet. En del kjøpere kan bli glade. Vi tror nemlig ikke på prisvekst, sier Øye.

STRAND OG SJØ: Beliggenhet er viktig, ifølge megler Jan Olav Birkenes. Hytta ligger nær Blindleia i Aust-Agder.

Han tror salget får en positiv start og en positiv utvikling, men mener det ikke blir noen priseksplosjon på sjøhytter.— Kan man gjøre kupp på sjøhytter i sommer?

— Hvis det blir så mange hytter til salgs som vi forventer. Og disse selgerne justerer forventningene sine, sier Øye.

Er skapene dine overfylte?

Les også

Ti ting det er på tide å bli kvitt

Billig sjøhytte?

De mest populære områdene langs sjøen er i Østfold, Vestfold og på Sørlandet (les Blindleia). Ønsker du rimelig hytte ved sjøen anbefaler Øye trøndelagskysten og vestlandskysten.

STRANDKANTEN: Hvitmalt sørlandsidyll i Vest-Agder. Sjøhyttemarkedet har gått tregt noen år, ifølge Bjørn Erik Øye, men har fått en bedre start i år.

— Beliggenheten er nemlig viktig for folk som kjøper sjøhytte. Det handler om å se og bli sett! Man vil ha nærhet til sentrum, man vil ikke ha hytte i ødemarken, sier Øye.Kysten er lang, og man kan få mye billig fordi folk ikke vil ha det usentralt, mener han. Er du i tillegg villig til å fire på krav om standard kan du slippe billigere unna.

Forvandlet den til en lekker skilogde:

Les også

Kjøpte hytta 1,1 millioner under første prisantydning. Nå er den totalforvandlet

Tror kronekursen er årsaken

Det er mye større aktivitet i sjøhyttemarkedet i år enn i fjor, mener også Emmy Holmquist, eiendomsmegler i Eiendomsmegler 1 Mandal.

— Det er gøy at det blir litt fart i sakene. Vi blir i godt humør av dette. Det er mange som laster ned prospekter, spør og kommer på visning, sier Holmquist.

TIL SALGS I FJOR OGSÅ: Denne hytta på Underøy i Vest-Agder ble ikke solgt i fjor, og er lagt ut igjen i år.

Forrige helg hadde hun visningshelg for tre ulike eiendommer på Hille i Vest-Agder. Det var godt fremmøte, den ene hytta ble solgt 110.000 kroner over prisantydning etter budrunde, og det har kommet inn bud på de to andre hyttene, ifølge Holmquist.— Hvorfor er det mer fart i år enn i fjor?

- Jeg har ikke belegg for det, men tror kronekursen gjør at det er kjekkere å eie noe her hjemme. Det er dessuten mye uro ute i verden. Kanskje det spiller inn, jeg vet ikke.

Det tok lengre tid å selge i fjor enn tendensen så langt i år, mener Holmquist. Og en del av hyttene som legges ut nå var også til salgs i fjor.

En av dem ligger ute for 12,5 millioner kroner. Det er 122 kvadratmeter hytte med egen strandlinje på Underøy i Vest-Agder.

— Kjøperen kan komme når som helst. Men man må ha tålmodighet i den prisklassen, sier Holmquist.

Droppet ferdig byggesett, ringte en arkitekt:

Les også

Steinars hagestue har fått internasjonal oppmerksomhet

— Bedre respons enn i fjor

— Det er fortsatt april, men vi har kommet godt i gang. Det har vært en del folk på visninger allerede, og god respons på de hyttene som ligger ute, sier Jan Olav Birkenes, eiendomsmegler i DNB Eiendom.

Han har solgt to sjøhytter og fått inn bud på flere så langt i år. Foreløpig opplever han at det er bedre respons og flere henvendelser om hyttene i år enn i fjor, og tror det kommer av lav rente og lav kronekurs.

UTSYN, IKKE INNSYN: Vi aksepterer litt lenger reisevei til sjøhytta enn til fjellhytta, ifølge Prognosesenteret. En sjøhytte med høyere standard brukes 60 dager i året, mens en med lav standard blir brukt under 40 dager.

— Kronekursen gjør nok sitt for at flere ønsker å investere pengene sine i fritidseiendommer her i stedet for i utlandet, sier Birkenes.Kjøperne er mest opptatt av sol og utsikt, erfarer han, men også adkomst er viktig. Folk vil helst ikke dra til hytta i båt, men kan gjøre det hvis eiendommen er flott nok.

Sjekk reglene og de beste tipsene:

Les også

Slik kan du leie ut hytta eller boligen

De dyreste hyttene

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for sjøhyttene er gjerne høy, det er ofte tomt og beliggenhet som koster penger. De to dyreste sjøhyttene til salgs for øyeblikket ligger helt nær vannkanten.

Landets dyreste sjøhytte har prisantydning på 25 millioner kroner. Hytta ligger på Brekkstø/Blindleia i Aust-Agder. Det er svaberg, strender, tre brygger og en tomt på 110.000 kvadratmeter.

Landets nest dyreste har også sjøen som nærmeste nabo. Hytta til salgs på Kragerø i Telemark for 22,5 millioner har to brygger og egen sandstrand.

Mer om hytter:

Publisert