Det var ikke vi som begynte å ta inn trær og pynte dem...

Hvorfor begynte vi egentlig med juletre? Her er svaret.

ANNO 1965: Konservator Birte Sandvik pynter Norsk Folkemuseums tre anno 1965. Med lenker, glitter og flagg er det ikke ulikt dagens juletrær.
  • Kjersti Busterud
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Ideen om å dra et nåletre inn i stua for å pynte det til julefest, stammer fra Tyskland.

— I Tyskland arrangerte håndverkerlaugene julefester for sine medlemmer, der de allerede på 1500-tallet tok inn kvister eller trær som de pyntet. Etter reformasjonen tok protestantene skikken med seg videre, og juletreet ble hentet inn i hjemmene, forteller formidlingskonsulent ved Norsk Folkemuseum, Lars Olav Muren.

SPISELIG: I starten var trærne gjerne små og bordstående, med levende lys og frukt som pynt.

Tyskernes tretradisjon spredte seg til Norge via Danmark på 1800-tallet.— Det første juletreet vi kjenner til her hjemme, ble pyntet i Kristiania på 1820-tallet. Det var de velstående som først tok juletreet i bruk. Etter hvert ble det vanlig med juletrefester på skoler og bedehus. Der fikk folk se de flotte trærne, og prøvde å gjenskape noe tilsvarende hjemme. Fra slutten av 1800-tallet ble det vanlig med juletrær hos folk flest, forteller Muren.

Slik kjøper og bevarer du det fineste juletreet:

Les også

De åtte beste juletretipsene fra eksperten

Pyntet med kaker, kandissukker og epler

Det eldste treet på museet er pyntet etter prestekone Gustava Kiellands skildring av familiens juletre fra rundt 1840.

MELKLISTER: Dette treet ved Norsk Folkemuseums julepyntede arbeiderhjem fra 1910 er slett ikke spraymalt, men malt med hjemmelaget melklister.

Det har hjemmestøpte lys, store gule og hvite blomster, silkebånd og perler.I tråd med skildringen er treet også pyntet med spiselige ting som epler, girlandere av rosiner trukket på tråd og mandler i papirnett. Enkle, hjemmelagde gaver hang også på treet.

— Foruten lys var det kun pyntet med spiselige ting som kaker, kandissukker og epler. Det var lavt, og med en fot som gjorde at det kunne flyttes rundt etter behov, forteller han.

«Satanistiske» julestjerner vekker reaksjoner:

Les også

- Dette er bare helt feil

Pleide å ha gavene på treet

I Norsk Folkemuseums utstilling har man blant annet et lite bordtre i et arbeiderhjem fra 1910. Det er malt hvitt med melklister og strødd med salt.

GLITRENDE: På 1980-tallet var det mye glitter som gjaldt, også når kongefamilien skulle pynte.

— Det ser nesten ut som snøkrystaller. I starten var all juletrepynt hjemmelaget, og mange var kreative i pyntingen, sier han.Juletrærne var ofte av gran eller furu, men også einer ble brukt. Tente lys fantes på juletrærne fra starten, i tillegg til spiselige ting som gjerne ble høstet av barna.

FLAGG: Å bruke flagg på treet var en skikk som nordmenn hentet fra danskene.

— Dagens julekurver er en etterlevning av kurvene man fylte med godteri. Etter hvert fikk man også kjøpt pynt, som for eksempel julekuler og glanspapir med engler på. Og pynten kunne være i mange ulike farger. At julen skal være rød, kom først inn på 1900-tallet, forteller han.I starten ble gjerne også gavene plassert på treet, men etter hvert som gavetradisjonen este ut i stadig større proporsjoner, havnet de under treet eller på et bord ved siden av.

Lær åttebarnsmorens triks:

Les også

Åtte pakkekalendere med tilsammen 192 gaver. Prislapp: under 500 kroner

En ny trend for julepynt

— Nordmenn er opptatt av at nålene skal holde, derfor selger edelgran best, sier Svein Vadøy ved Plantasjens opplysningskontor for juletrær.

Opplysningskontoret har undersøkt flere sider ved nordmenns forhold til juletrær, blant annet hvordan vi pynter.

STJERNE: Karen Eilertsen plasserer stjernen på treet på Losby Gods. For hundre år siden var mangfoldet i tretoppen større, både engler, spir, klokkespill, fugler, flagg og nisser ble brukt.

— De fleste er veldig tradisjonelle når det kommer til julepynting. Trærne pyntes med en miks av kjøpte ting som kuler og glitter, og hjemmelagde ting, gjerne noe barna har laget, sier han.- Kobber er en trend vi ser har festet seg litt i det siste. Ellers går det i de tradisjonelle fargene gull, sølv, hvitt og rødt, sier han.

Les også:

Publisert
  1. Jul

Les mer om dette temaet

  1. Dette bør du vite før du flytter hjemmefra

  2. Seks grunner til at du bør eie bolig

  3. Lager egne møbler: - Jeg skjønte jo ikke at jeg elsket å snekre før jeg fikk prøvd skikkelig

  4. Disse triksene tetter vinduene dine

  5. Slik unngår du at allergien ødelegger julen

BT anbefaler

– Nå går mange glipp av Kurt Nilsens jule­konserter i Bergen

– Dette er dramatisk, sier Frank Nes i Bergen Live.

LES SAKEN