Sats på sukkererter, reddiker og salat

Dyrk urter i vinduskarmen eller poteter og gulrøtter i hagen. Alle har plass til å dyrke selv.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Enten du følger trendydietter, sverger til gammeldagskosthold eller elsker eksotiskmatlaging, så trenger du grønnsaker.

Med liten innsats kan duimponere med selvdyrket salat, urter, poteter, gulrøtter ogsukkererter og ikke minst, nyte smaken og gleden over å væreselvhjulpen. Det blir ikke mer kortreist enn fra vinduskarmen ellerhagen til kjøkkenbordet.

Man trenger slett ikke å ha noen stor hage for å dyrke egnegrønnsaker, men det er selvsagt lurt å tenke over plassen du harfør du velger typer av grønnsaker.

Salat, urter, sukkerter,reddiker og squash er alle grønnsaker som trives supert i en storkrukke på verandaen. Har du en hageflekk kan du i tillegg lettdyrke poteter og gulrøtter.

Selv om du bare har en vinduskarm til rådighet, kan du fint fåtil urter og reddiker i mindre krukker.

Så inne eller rett ut i jorda

Det finnes mangeminidrivhus, plantekasser og egne potter til å så frø påhagesentrene, men du trenger ikke kjøpe annet enn jord og frø, medmindre du vil.

Det er flere veier til målet. Det første du må gjøre er å velgeom du vil så frø inne og dyrke frem stiklinger som du senereplanter ut i kasser eller i hagen. Eller du kan så frø direkte ut ijorda i hagen. Du kan lage enveldig fin kasse til urtene selv.

— Jeg vil anbefale nybegynnere å så direkte ute. Hvis du sårinne, må du tenke på en rekke forhold som varme og lysforhold, deter lettere å så rett i hagen, sier gartner Marianne Utengen iHageselskapet.

SNART KOMMER VÅREN: Å så frø inne er et sikkert vårtegn. Du kan enten så i slike plantekasser som selges i alle hagebutikker eller bare i en avklippet melkekartong som du dekker med en plastpose med små hull i. Husk god jord. © Foto: Gro Strømsheim

Det finnes også spesialtilpassede lamper og lysrør som avgir lysmed riktig bølgelengde for planter. Disse gjør det lettere å haplanter innendørs hele året.

Det står alltid bakpå frøpakken hvilken måned du kan så frøeneute. Mange vekster kan sås i bakken i de sørlige delene av Norgefra rundt april. Hvis du bor langt nord i Norge, kan det være lurtå høre med et hagesenter, da anvisningene på pakken ikke alltid vilpasse.

— Følg det som står på pakken, det er ikke tull det de harskrevet. Der finner du nyttig informasjon om hvor tett frøene kansås, hvor dypt de skal legges og hvilke måneder som er best for åså akkurat den typen, sier Utengen.

Kan så frø i melkekartonger

Du kan begynne med å så frø inne i gamle melkekartonger,yoghurtbegre eller plantekasser. Dette er moro også for de minste ifamilien. Hell i god jord og følg anvisningen på pakken om hvordypt frøene skal legges og hvor tett de kan være.

Dekk til med gjennomsiktig plast, en gammel pose med noen småhull i er bra nok, og pass på at jorden hele tiden er fuktig.

NYTTIG INFORMASJON: Les bakpå frøposen. Der står det blant annet når frøene bør sås, hvor dypt de skal ligge i jorda og hvor tett plantene kan stå. © Foto: Gro Strømsheim

Når plantene har begynt å spire og fått et par blader, fjernerdu plasten. Det er nå lurt å plante dem om til større potter ellerkasser eller ut i hagen om du heller vil det.

Salat er en sikker vinner

Anne Havåg Holter-Hovind stårbak hagebloggen Moseplassen og anbefaler å prøve salat, hvis duer fersk selvdyrker.

— Salat er enkelt å så, enkelt å dyrke og høste og de kommer istor variasjon. Det er også billig, du får utrolig mye salat ut aven pakke frø, sier Holter-Hovind.

Hun forteller at du fint kan så flere typer salat i samme potteeller bed, alt fra hodesalat, ruccola, spinat og fargerike typersom rød lollosalat. Det fins også flere asiatiske bladgrønnsaker ibutikkene, som dyrkes på samme måte som salat.

Du kan enten så i enpotte eller rett ut i hagen. Følg framgangsmåten som beskrevetovenfor. Når frøene har spiret og det står små bladpar tett i tett,så må du tynne ut. Se på frøposen hva som er anbefalt avstandmellom plantene og knip over de som er for tett.

— De bladene du tar bort, kan du spise, de er allerede deiligsalat. Du får større og finere planter ved å tynne ut, så detlønner seg, selv om du da fjerner noen planter, sierHolter-Hovind.

Husk til sist at salat har kort levetid. Det er veldig lurt å sånye frø en gang i måneden, da vil du ha frisk og fersk salat helesommeren gjennom. Det er aldri for tidlig å høste av salaten, dukan spise bladene så fort de har vokst frem. Men for å få en storsalat, må du vente noen uker.

Et godt tips er å la bunnen av salaten stå igjen når du høster,da vil nye blader vokse fram. Salat kan sås ute i jorden fraapril.

— Husk at det finnes veldig mange ulike salattyper. Jeg vilsterkt anbefale å velge en eller flere plukksalater, dette ersalattyper du kan plukke ganske raskt og du tar så mange blader duvil av gangen. Det er ikke like praktisk med for eksempel enisbergsalat, den trenger stor plass og du må vente en god stund påett stort hode, sier Utengen.

Poteter og gulrøtter er enkelt

Gartner og redaksjonsmedarbeider i Hageselskapet, MarianneUtengen, vil på det sterkeste anbefale å dyrke poteter.

— De er enkle å få til, smaker nydelig og er ekstra morsomt forbarn. Du kan enten sette settepoteter ute i hagen eller sette envanlig potet i en potte. Vanlige poteter må ikke settes i jorda pågrunn fare for sykdommer. Legg uansett potetene først ivinduskarmen i fire uker slik at de spirer godt, så legger du de ijorda og dekker til. Én settepotet gir deg en kilo poteter og deter fantastisk godt, sier hun.

Gulrøtter er en annen barnevennlig og enkel grønnsak man kandyrke selv. Den bør dekkes over med en fiberduk etter planting.

Reddiker er en annen fin grønnsak, som ikke trenger stor plass.Den kan sås i en krukke eller sås sammen med andre grønnsaker for åutnytte ekstra plass. På én kvadratmeter kan du dyrke 400planter.

— Husk at reddiker må dekkes til med fiberduk ellers kan røttenebli skadet av kålfluelarven, sier Utengen.

Reddiker kan sås hver 4–5 uke fra 15. april til 1. september. ogvokser raskt. Når du ser den røde toppen titte opp av jorda, så erde klare til å høstes. Det er lurt å så nye etter 2-3 uker, så harman alltid noen nye klare til å spises.

— Gulrøtter og reddiker er fine grønnsaker som kan sås relativttett, slik at du får mye mat uten å ha massevis av plass, sierUtengen.

VENT PÅ SOLA: Når du har sådd frøene, kan du sette dem i en vinduskarm slik at de får godt med lys. Så er det bare å vente på de første spirene. © Foto: Gro Strømsheim

Dyrk din egen urtehage

Squash kommer i mange varianter, ulike farger og fasonger og erenkle og morsomme å dyrke. Det er best å så frøene inne, fordisquash trenger mer varme enn den norske våren har å by på. Dyrkfrøene i melkekartonger, små potter eller lignende inne og settplantene ut i begynnelsen av juni.

Squashplanten har behov for mye vann og gjødsel. Grønnsakene kanhøstes fra midten av juli til langt ut på høsten. Se på pakken hvorstore de skal bli, det er mange varianter. Men det er viktig åhøste de ferdige squashene, hvis ikke slutter planten å produserenye hunnblomster, som kan gi nye squash.

Urter er også et godt valg for nybegynneren som du kan så frafrø. Husk at mange urter kommer igjen år etter år, det er en flottbelønning for liten innsats når timian, oregano, estragon, gressløkeller persille titter fram på nytt.

Men ikke alle urter egner seg til et liv i hagen. Basilikumlever bare i ett år og rosmarin tåler ikke frost.

Du kan også kjøpe en ferdig urteplante og plante den ut. Den vilda vare veldig mye lenger enn den gjør på kjøkkenbenken og de småskuddene som er i bunnen av potten vil springe ut og gi deg massedeilige urter. Hvis du velger en flerårig urt, vil du også få gledeav den neste sommer.

Anne Havåg Holter-Hovind anbefaler å kjøpe urteplante påhagesenter eller plantebutikk, ikke i matbutikken, hvis du hartenkt til å plante den ut i potte eller hage.

Les også:

Slikdyrker du urter på balkongen

Tipstil å lykkes med bær i hagen

EnPh-test kan redde hagen din

Artikkelen er skrevet av klikk.no

Slik sår du egne grønnsaker

SÅ INNE:

Fyll jord i en potte, avkuttet melkekartong eller lignende og trykk den lett sammen, dryss frøene på og dryss så jord over.

Det er viktig å lese på frøposen hvor dypt frøene skal plantes og hvor tett de kan være.

Trykk lett ned og vann forsiktig.

Ha potten dekket med plast fram til det har vokst frem noen blader på spirene, da tar du plasten av. Potten bør helst stå i en solrik vinduskarm.

SÅ UTE:

Jorda må bearbeides. Hvis du skal fjerne gress for å anlegge bed, må du få vekk alt gress og røtter.

Du bør blande inn flere sekker med kompost for å få næringsrik jord til å dyrke i. Dette selges på hagesenteret.

Plant frøene som angitt på pakken, pass på dybden og avstanden mellom frøene.

Så gjerne i rader så blir det lettere å luke ugress etter hvert.

Dekk ikke med plastpose, men gjerne med en fiberduk i starten. Duken hindrer at fugler spiser frøene og holder det fuktig nok til at frøene kan spire, de trenger mye fuktighet i starten.

Husk å gjødsle utover sesongen, ofte og lite.

Dyrk det du har lyst til å spise. Husk at grønnsaker er ganske arbeidskrevende, så ikke gap over for mye første gang. Start med et par sorter og utvid etter hvert.

Det er viktig å ikke dyrke samme sort på samme sted hvert år, det bør helst gå fire år mellom hver gang du dyrker samme sort på samme sted.

Kilder: Hageselskapet, Moseplassen.com, Plantasjen.

Publisert
BT anbefaler

Ella ble bare tre dager gammel. Nå granskes KK.

Kristine og Morten Vange mener Kvinneklinikken sviktet da datteren ble født.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Frigir navn på omkommet etter brann på Frekhaug

  2. I morgen skulle Sunniva ha fylt 24. Foreldrene håper hun ikke bare skal bli husket som drapsoffer.

  3. Idrettstrener pågrepet for overgrep: – Han er i sjokk

  4. Færre koronainnlagte og ingen planlagte operasjoner avlyst

  5. Tror tiltakene vil redusere trykket på helsevesenet

  6. Kommunen droppet snømåking. Naboene fikk bot.