Har du fått stygge riper i parketten?

Det finnes heldigvis hjelp å få.

Har du et oljet gulv, kan du som regel pusse ned skaden og olje på ny. Husk å velge olje i samme farge som gulvet ditt.
  • Kari Byklum
Publisert: Publisert:

Det er ikke til å unngå at det kommer hakk og riper i tregulvet, men med riktig redskap er det mulig å pynte litt på skaden.

-Det er så klart kjedelig å få merker i et fint gulv. Vi har en del som er innom for å spørre om vi har noe de kan bruke for å skjule dem, og vi selger en del reparasjonssett, sier Ann Christin Skogstad ved Monter Sørlandsparken.

For det er ikke til å unngå. Vips, så har det deiset en hard og spiss gjenstand i gulvet og laget en stygg ripe. Eller en spisse hæl har satt dype spor etter dans og moro i stua. En hyggelig kveld blir ikke nødvendigvis et hyggelig minne, på alle vis.

Har du et oljet gulv, kan du som regel pusse ned skaden og olje på ny. Husk å velge olje i samme farge som gulvet ditt.

Teknisk sjef i Boen Bruk, Rune Haugen, aner ikke hvor mange som har danset på gulv levert av dem, men mange er det. Og selv om gulvene tåler en støyt, dukker det innimellom opp hakk og merker som er såpass stygge at en helst vil skjule dem.

-Det finnes heldigvis hjelp å få, men noen gulv er enklere å fikse på enn andre. Har du et oljet tregulv, er det lettere å reparere enn et lakket. Men så er et lakket gulv gjerne mer slitesterkt, så der tar det lenger tid før merkene kommer, sier Haugen.

Prøve selv

Hvis gulvet ditt er oljet, kan du bruke et reparasjonssett som består av sandpapir og ulike oljer. Haugen anbefaler å pusse ned feltet som er skadet, og deretter olje i to omganger.

Les også Gode råd for maling

Har du et oljet gulv, kan du som regel pusse ned skaden og olje på ny. Husk å velge olje i samme farge som gulvet ditt.

-Du må først påføre grunnolje i den fargen gulvet ditt er i. Vi leverer oljer tilpasset alle gulvmodellene våre. Deretter avslutter du med en transparent olje på toppen, forklarer han.

På lakkede gulv er den beste løsningen å bruke smeltsparkel. Smeltesparkel kan også fint brukes på oljet gulv. Dette systemet leveres med sparkel i mange farger. Finn fargen som er likest gulvet ditt, og smelt sparkelen og dytt det ned i sprekken eller i hakket i gulvet.

-Det kan være vanskelig å få det pent selv. Du kan selvsagt prøve, men vi anbefaler å bruke fagfolk til slike reparasjoner, sier Haugen.

Bytt enkelte bord

Et annet alternativ, hvis skaden er stor, er å bytte ut enkelte parkettbord.

-Da begynner man ved veggen og løfter bort bordene, og bytter ut det skadede bordet med et nytt.

Men Haugen anbefaler å bruke et av de brukte bordene der skadene er, hvis det er midt på gulvet. Og heller legge det nye bordet ved veggen, eller en annen lite synlig plass.

-Ja, for å minimere fargeforskjellene, for det gamle gulvet blir jo alltid litt preget av bruk og sollys, forklarer han.

Les også Så ofte bør du vaske

Frisk opp lakken

Teknisk sjef i Tarkett, Espen Josten sier det finnes ulike reparasjonssett på markedet, og at smeltevoks er en god løsning for å fikse småskader.

-Hvordan man best reparerer, avhenger av gulvtypen. På et hardvokset tregulv, kan du få gode resultater ved å reparere småskader med smeltevoks. Og lakkerte gulv kan repareres med lakk som finnes i ulike farger tilpasset sortimentet, sier Josten.

Hvis gulvet ikke har store enkelskader, men er mer jevnt slitt, kan en lakkoppfriskning fungere bra på et lakket gulv.

-Da anbefaler vi å vaske gulvet helt rent og så påfør et tynt lag med lakkoppfriskning. Men for at resultatet skal bli best mulig, er et lurt å lakke over hele gulvet, forklarer han.

Vinylgulv er verre

-Vinylgulv kan være vanskelig å reparere. Derfor er det utrolig viktig å velge et gulvbelegg som er tilpasset bruken og belastningen, for da er sjansen mye mindre for at det blir skadet, sier Josten i Tarkett.

Les også Supereffektivt sparetips

Publisert: