Det er tull å vaske grillen

Vasker du grillristen med såpe og vann for å få den gullende ren? Det er ikke nødvendig.

MÅ DEN VASKES? Nei, forkullede matrester er ikke farlige.
  • Kari Byklum
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

— Så lenge du sørger for at alle matrester forkulles, trenger du ikke å vaske grillristen, sier Siv-Elise Friestad, merkevaresjef i Weber til abito.no.

Hun anbefaler å gjøre følgende når du er ferdig med å grille.

— Sett brennerne på fullt og lukk lokket. Etter cirka 15 minutter, skrur du av og børster bort mat- og kullrester med en stålbørste, forklarer hun.

Fungerer kjerringrådene mot mose og gress i heller og belegningsstein?

Les også

Bli kvitt dette irriterende problemet

Restene forkulles

Denne fremgangsmåten gjelder også om du bruker elektrisk grill eller kullgrill.

— Som regel er det god varme i kullgrillen lenge etter at du har grillet maten ferdig. Bare sett på lokket og børst bort restene etterpå.

GRILLSESONG: Unngå at det ligger igjen matrester.

Dermed er det unødvendig å skrubbe grillristen med såpe og vann, eller bruke penger på spesialmidler ment for grillvask.— Hvis du glemmer å sette på varmen eller lokket, er heller ikke det noe problem. Da kan du varme opp grillen og svi av restene før du begynner å grille neste gang, forklarer Friestad.

Visk ut grensene mellom inne og ute:

Les også

Slik bygger du hagestue

Bakteriene dør

Mattilsynet bekrefter at det ikke er forbundet med noen helserisiko å droppe såpe og vann.

— Nei, så lenge alt forkulles er det ingen bakterier som overlever, sier Siri Stavsholt Bujordet i Mattilsynet.

SKRUBB: Børst bort de forkullede restene når grillen er kald.

Denne rengjøringsmetoden er holdbar gjennom hele sesongen, men hun anbefaler likevel en grundigere vask i starten og slutten av grillsesongen.— Ja, for egen del vasker jeg godt da, og jeg bruker selvsagt litt såpevann rundt grillen hvis det blir fettet det, men selve grillristen børste jeg bare av etter at restene er brent opp, forklarer Bujordet.

Ugresset som kan spises:

Les også

De glemte skattene i hagen din

Redskapene må vaskes

Hun er mer bekymret for stekeklypen og fatet.

— Mange bruker samme klypen på det rå kjøttet og deretter på det ferdig grillede kjøttet, og da kan bakteriene overføres.

Også fatet bør byttes for å unngå helserisiko.

— Det er nok mange som bærer rått kjøtt ut i hagen på samme fat som de etterpå bruker til den ferdig grillede maten. Det bør man ikke gjøre, sier Bujordet.

Artikkelen er skrevet av abito.no, Fædrelandsvennens boligsatsing på nett.

Her finner du noen fine kjøkken:

Publisert