- Det er ikke noe problem for dem å klatre på vegg eller vindu

Her er grunnen til at brunsneglene kommer inn. Kan du holde dem unna?

FIKK BESØK: To brunskogsnegler på vift. Den ene på utsiden av vinduet, den andre inne. (Den ser svart ut pga. blitz)
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

En slimete snegl midt på stuevinduet ... En brunsnegl som kryper oppover ytterveggen på huset eller inn kjellervinduet ... En snegl klistret på bilen.

Ja, det kan skje.

Når det er fuktig hender det at sneglene søker seg vekk fra bakken, forklarer Arnodd Håpnes, biolog i Naturvernforbundet.

De forhatte brunsneglene foretrekker fuktig vær, men det kan bli for vått for dem.

— Det ser veldig ekkelt ut. Det er så fuktig i været at sneglene krabber opp på gjenstander. Jeg har selv hatt dem i trappen og på husveggen, sier Håpnes.

— Det er ikke noe problem for dem å klatre på vegg eller vindu, fordi det samtidig er fuktig på veggen og vinduet. Et hus eller et vindu er bare en vanlig fysisk hindring – som en tømmerstokk i veien, sier Håpnes.

Favorittretten er snegler – nå er nabolaget tømt:

Les også

Her krangler moskusendene om en brunsnegle!

AVFØRING? Hva sneglen har lagt igjen er uvisst. Men det er antagelig en blanding av avføring, avføring fra fugl og slim.

Sneglene er konstant på jakt etter mat og beveger seg rundt for å finne mat, men de bommer iblant.Det hender de klatrer inn i hus via kjellervinduer, ifølge Håpnes.

BESØK: Brunsneglen krabbet over Silje Ulveseths vindu forrige uke. Hun har snegler i hagen, men har sjelden opplevd at sneglene har kommet så tett på.

Inn i tredje etasjeDet er ingenting som stopper dem, mener Torstein Mo, snegleforkjemper og pensjonert sivilagronom.

— Det kom snegler innom i tredje etasje på soverommet hos noen jeg kjenner. Skal man flytte i blokk på grunn av sneglene må man høyt opp, sier Mo.

— Voksne snegler kryper. Vi styrer dem ikke, og det er ikke noe å gjøre med det.

Slik legger du til rette for pinnsvinet:

Les også

Derfor bør du ønske deg pinnsvin i hagen

VEGGSNEGL: Sneglene ser på hus og lignende som naturlige hindringer. Og de krabber avgårde i jakt på mat.

Tørker ut og dør inneSå det er sagt: Brunsneglen har ikke et mål om å komme seg inn til deg.

UTSIKT MED SNEGL: «Nå synes jeg at sneglene blir vel innpåslitne! Hva trodde denne sneglen at den kunne finne langt oppe på stuevinduet vårt? Vel, nå ligger den til marinering i Nemaslug sammen med dem som var i fellene i morges!», skrev Anne Hegland på Facebook da dette krypet dukket opp.

Innendørs blir det så tørt at sneglen vil tørke ut og dø, ifølge Håpnes i Naturvernforbundet. Men sneglen kan tro at et fuktig vindu eller vegg er et passende habitat.— Forstår du at folk synes det er ekkelt?

— Ja, vi ønsker ikke snegler eller andre dyr inne. Det er creepy deluxe å få brunsnegler på vinduet, i trappen eller på veggen.

Været kommer an på hvor ille det blir:

Les også

Dårlige nyheter for norske hageeiere: Nå er brunsneglen tilbake.

Hold sneglene unna med kobberbånd

Brunsneglene kan krabbe langt, flere titalls meter på et døgn, ifølge Håpnes.

Så sneglefart er oppskrytt?

— I forhold til oss mennesker kryper sneglen i sneglefart. Det er ikke store avstander for oss.

KOM INN: «Se hvem som ønsket meg god morgen i STUA ... (Er brun, men pga blitz ser den sort ut)», skrev Trond S. Lirøy på Facebook da denne brunskogsneglen dukket opp inne hos ham.

Kobberbånd kan fungere som fysisk hindring for sneglene, ifølge Håpnes. Sneglen og kobberet skaper en slags elektrisitet.Ellers er det bare å plukke og klippe sneglene aktivt så blir man kvitt dem, erfarer han.

— Snegler er sensitive for tørke. Man finner dem oftest på plenen morgen og kveld fordi det er fukt i gresset, men pass på å ta riktige snegler, sier Håpnes.

Interessert i snegler? Vi har mer:

Publisert: