I denne boligen bruker de bambus overalt

Han tegnet huset selv, og bygde mye av det med egne hender. Bambus utgjør en sentral del av boligens indre.

BRO OG TRAPP: Trappen mellom over- og underetasjen er en sentral del av huset Tom Egil Roll-Olsen har tegnet og bygget selv. Komprimert bambusgulv er brukt i nesten alle rom, også i trappetrinnene og på «broen» (øverst i bildet) mellom yttergangen og stuen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Tom Egil Roll-Olsen (44) er sivilingeniør av yrke og altmuligmann på fritiden. Den ene av hans to ferskeste arbeidsoppgaver på hjemmebane er å ordne hydraulikken til en heisbar lem tilknyttet den delvis underjordiske garasjen.

Det har han aldri gjort før. Det andre prosjektet er å lage en grønn vegg av klatrende planter i en del av hagen. Det har han heller aldri gjort før.

Bambus, derimot, har han fått god kjennskap til.

— Jeg husker ikke helt hvordan jeg fant ut at bambus var et så bra og fint materiale, men jeg brukte det mye i det forrige huset. Jeg var så fornøyd at jeg ville ha det her i det nye huset også, forteller han.

Bambus er lite brukt i Norge

Det er bambus på alle gulvflater, bortsett fra på våtrommene. Samtlige klesskap har bambusvegger. Husets innvendige «bro» har bambusdekke, og det samme materialet er brukt i trappetrinn, på bardisken på kjøkkenøya, under servanten på badene og som hyller på vaskerommet.

PÅ KJØKKENET: Tom Egil Roll-Olsen stortrives i det nye huset han har tegnet og bygget.
MODERNE: Det nybygde huset på Nesøya i Asker er et stålbygg. Denne delen av huset er vendt mot sjøen.

— Bambus kan brukes til det meste og nesten overalt, bare ikke i våtsoner. For syv-åtte år siden fikk bambus en liten hype i Norge, og da ble materialet tillagt egenskaper det egentlig ikke hadde. Det ble blant annet sagt at bambus fint også kunne brukes i dusjen, men det stemmer ikke, sier Roll-Olsen.

Les også

Små barn frarådes å besøke «det gale huset»

Dette er et av verdens mest bisarre og eventyrlige hus.
Bambusgulv og -plater er foreløpig ganske lite brukt her til lands, i hvert fall i boliger. En del butikker, kontorer og restauranter har fått bambusflater i løpet av de siste årene.

PANORAMA: Utsikten er upåklagelig.

Og ellers har møbler og mindre gjenstander i bambus blitt ganske vanlige, blant annet takket være Ikeas satsing på det raskt fornybare materialet som fremstilles av én art i den treaktige gressfamilien av bambusplanter. Arten kalles mosobambus, og bruker bare mellom fem og syv år på å vokse seg stor nok.

Les også

Ser du hva som er uvanlig med dette badet?

«Hadde det ikke vært for nabohusene, kunne du lett tro du var et helt annet sted på kloden»

STAVLIMT: Husets garderober har Tom Egil Roll-Olsen satt opp med 25 mm tykke bambusplater. Yttersiden består av bambusstaver limt sammen vertikalt, mens innmaten er bambusstaver limt horisontalt.

Bambusgulv i nesten alle rom er det nok ikke så mange nordmenn som har lagt ennå. Det er flere grunn er til at huseieren gikk for bambusgulv.— Det er hardt, fint å se på og godt å gå på. Det tåler mye, også en god del mer fuktighet enn for eksempel eikeparkett. Det gjør ikke noe om det kommer litt regn inn på gulvet, eller om det kommer litt sand med når barna kommer inn balkongveien fra hagen, sier Tom Egil Roll-Olsen, som har to sønner sammen med kona Tone.

Hellimt gulv

Gulvbordene, som kommer i faste lengder, er av bambus tvers gjennom.

BADEROM: Servanten på et av badene hviler på en bambusplate. Ellers har huseieren valgt spanske fliser.

Det øverste laget er av komprimerte bambusfibre. I komprimert utgave blir bambusen mellom to og fire ganger så hard som eik. Også den stavlimte bambusen – den som ikke er komprimert – er litt hardere enn eik.

FIRE FARGER: De gjennomgående fargene i huset er hvit, svart og stålgrå, pluss karamell i bambusen. Men det er innslag av andre farger, som i lampene over spisestuebordet.

Selv om gulvbordene har not og fjær, og kan klikkes sammen, har Tom Egil Roll-Olsen hellimt bambusbordene til underlaget.

BAMBUSTRAPP: Tom Egil Roll-Olsen synes fargen på bambusen, «karamell», har en lød som passer godt til hvitt, svart, glass og stål. Trappetrinnene er laget av 38 mm tykke plater med overflate av komprimert bambus.

— Da ligger de svært godt. Tunge innredninger, som kjøkkenøya, står oppå bambusgulvet. Andre parkettyper ville ha fått problemer, skjøtene ville ganske raskt ha bulet opp ved kjøkkenøya, og kanskje også noen steder lenger ut på gulvet, hevder han.

Les også

Dette er det utvilsomt mest eksotiske huset i nabolaget

«Hadde det ikke vært for nabohusene, kunne du lett tro du var et helt annet sted på kloden»
En annen fordel med hellimt bambusgulv er at det kan legges i flukt, gjennomgående i alle rom, uten at det trengs dørterskler. I underetasjen er det bare de to badene, vaskerommet og det tekniske rommet som ikke har bambusgulv – i tillegg til garasjen, naturligvis.

INNE OG UTE: Bambusgulvet tåler ganske mye vann og sand, ifølge Tom Egil Roll-Olsen. Begge deler kommer av og til inn i stua gjennom de store balkongdørene, som her i stua.

I overetasjen er det ikke bambusgulv i yttergangen og på toalettet like ved.Husets to garderober, samt walk-in-garderoben på hovedsoverommet, har Roll-Olsen bygget opp med bambusplater, som også kommer i ferdige lengder.

— Den fine, karamellaktige løden er én av grunnene til jeg har brukt så mye bambus. Det er litt dyrere enn en del andre materialer, men så tåler det også mye mer, fastslår han.

HYLLER: Bambushyller i serien IKEA PS 2014.
UTENDØRS: Terrassegulv fra Moso. Bambusen er komprimert og varmebehandlet for å tåle vann.
PANORAMA: Det er fin utsikt fra begge etasjer.

Har du lyst til å lese flere artikler om bolig og trender?

OPP. Tom Egil Roll-Olsen er sivilingeniør. Han er svært interessert i byggematerialer, og dessuten i å bygge og fikse selv.
Publisert: