Utgangspunktet var en mørk tomt, omgitt av nabohus på alle kanter

Lyset er utnyttet maksimalt.

TRANG BAKGÅRD: «Der ingen kunne tru …» Det var ikke lett å forestille seg at det skulle bli plass til en moderne villa i den trange bakgården på Torshov. På bildet: Therese Krohn med bengalkattene Jacob og Elvira.
FAVORITTSTOL: Med peis, utsikt og lun atmosfære, er det ikke rart katten Elvira trives her.
TAKTERRASSE: Her kan Marlene og Kristian være ute, uten å forlate huset.
  • Kirsti Ellefsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Man ser det ikke med én gang. Godt gjemt mellom bygårdene ligger et moderne trehus i funkisstil.

Som en liten oase midt i Oslo, omgitt av store grønne trær.

Her bor familien Krohn/Oppi: Therese, Lars-Erik, Marlene (11), Kristian (8) og de to bengalkattene Jakob og Elvira.

— Med to barn og to katter trengte familien større plass, og leiligheten på Torshov/Sandaker ble for liten. Vi trivdes godt, og hadde egentlig ikke lyst til å flytte ut av bydelen, sier Therese Krohn.

Lei av overfylte skap og skuffer?

Les også

Ti ting det er på tide å bli kvitt

Spesiell bolig

Våren 2014 var familien i gang med å lese boligannonser for rekkehus og familievennlige boliger utenfor bykjernen.Men så dukket det opp en annonse for en arkitekttegnet tomannsbolig på Torshov, bare et steinkast unna leiligheten de bodde i.

— Vi ble veldig nysgjerrige, og etter å ha vært på visning var vi ikke i tvil; her hadde vi lyst til å bo, forteller Therese Krohn.

I november i fjor flyttet familien inn i huset, og har ikke angret ett sekund.— Da vi falt for denne boligen, visste vi ikke at den var tegnet av arkitekten Knut Hjeltnes.

Men det merkes at romløsninger og materialvalg er godt gjennomtenkt.

Glassveggen på kjøkkenet, den smale gjennomgående trappen, skyvedørsløsninger på soverommene, og ikke minst den store takterrassen; alt dette gjør at vi opplever dette som en drømmebolig.

Og så kan både jeg, og mannen min gå, eller sykle til jobben hele året.

Sjekk om du flytter for ofte:

Les også

Dette regnestykket over flyttekostnader kan gi deg bakoversveis

Fire etasjer = 150 kvadratmeter

Fra kjøkkenvinduet ser man rett ut på store grønne trær, og sammen med lyden av fuglekvitter, gir det følelsen av å være på landet.

Huset går over fire etasjer, og selv om boligarealet bare er 150 kvadratmeter, føles det stort og romslig.

Vindusflatene er store, og slipper inn mye lys, og skyvedører inn til flere av rommene frigjør verdifull plass.

— For oss er miljøet i nærområdet en viktig grunn til at vi trives her. Det er et veldig hyggelig og mangfoldig miljø med familier fra ulike kulturer og samfunnslag. At vi har et stort utvalg både av kafeer, restauranter, forretninger, konsert og teatertilbud å velge mellom, er også en god grunn til å bo i byen. Alle trives – kattene også, så her blir vi nok boende i mange år fremover, smiler Therese Krohn.

Les også

Derfor vil Gina Halvorsen (32) heller leie enn eie bolig

Fra mørk bakgård til lys funkis

Tomannsboligen på Torshov er bygget i 1999 av arkitekt Knut Hjeltnes, og føyer seg inn i bymiljøet der den glir inn mellom de gamle trehusene, som ligger som nærmeste nabo.

Utgangspunktet for oppdraget Knut Hjeltnes fikk i 1999, var å forvandle en mørk bakgård inneklemt mellom andre bygninger, til en trivelig og funksjonell tomannsbolig.Hjeltnes har vunnet flere arkitektpriser for sine bygg.

— Jeg sa ja til oppdraget, på én betingelse; at vi fikk bygge terrasse på taket av huset, forteller Knut Hjeltnes.

Arkitekten var opptatt av å skape en følelse av privatliv, romslighet og lys – til tross for at utgangspunktet var en liten, mørk tomt, omgitt av nabohus på alle kanter.— Det som ble viktig, var å utnytte lyset maksimalt, og gi en følelse av god plass selv om arealet var lite, sier Hjeltnes, som har valgt å la lyset fra takterrassen slippe inn i huset gjennom trappeløpet, og utstrakt bruk av vinduer.

— Vinduene er plassert sånn at de åpnes mot der rommene er størst. Det gir en følelse av større avstand mot verden.

Kan gå opp til 11.400 kr per mål:

Les også

Festeavgiften: Lovendringer i tomtefesteloven kan gi hytteeiere prissjokk

Drømmekjøkken – solid og spesialdesignet

— Det vi falt for var det store lyse rommet, som er kombinert kjøkken og stue, sier Therese.

Kjøkkenet er solid og spesialdesignet, med store vinduer ut mot hagen, gasskomfyr og en hel vegg i frostet glass, for å få maksimal lysutnyttelse.

Det store spisebordet har plass til opptil 16 personer, og når man har spist ferdig er det bare å flytte seg over i sofakroken i enden av rommet, der det også er peis.— Det er definitivt her vi oppholder oss mest, sier Therese, som innrømmer at det er en utfordring å sørge for ikke å fylle opp huset med for mange ting.

— Det at boligen er så gjennomdesignet og stilren, gjør at vi også må tenke gjennom hva slags møbler og gjenstander vi vil ha. Det har gjort at vi tenker bevisst over hva vi egentlig trenger.

Angrer ikke nå:

Les også

Slik så det ut før: - Folk sa til oss at vi måtte ikke finne på å kjøpe gården

Glade for eget rom

Marlene og Kristian er veldig fornøyde med å ha fått hvert sitt rom, noe de ikke hadde før.

Selv om rommene er ganske små, virker de romslige.Det skyldes både smart utnyttelse av plassen, samt at begge barnerommene har smale glassdører med egen utgang til hagen, en løsning som slipper inn lys fra tak til gulv.

Det samme er gjort på de voksnes soverom, som dessuten har en smal skyvedør i hjørnet av rommet, som fører direkte inn på badet.

Huset har fire etasjer, og i underetasjen er det kjellerstue med stor TV, vaskerom, bad og bodplass.— Det føles definitivt som om huset er større enn 150 kvadratmeter, sier Therese Krohn – og viser vei opp til takterrassen på toppen av huset.

Her er vi høyt hevet over gater og nabobygninger, med blomster, grønne planter, grill, et stort spisebord, sofagruppe og et lite appelsintre.

— Her oppe elsker vi å være i sommerhalvåret, smiler Therese.

Kristian og Marlene nikker og slenger seg ned på utesofaen i rommet der himmelen er tak.

Les også:

Publisert: