Steinars hagestue har fått internasjonal oppmerksomhet

Her er det som kan skje når du dropper et ferdig byggesett, og isteden ringer en arkitekt.

SLICE: Arkitekten kalte den Slice, Steinar Jørgensen kaller den bare hagestuen. Knapt ett år etter den sto ferdig, har den allerede vakt oppsikt. Plutselig dukker den opp på mange utenlandske nettsider. Foto fra arkitektkontoret.
HJEMMEKOSELIG: Slik har Steinar Jørgensen innredet sofakroken, med hjemmelagde putetrekk.
  • Irene Jacobsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Steinar Jørgensen (46) strekker seg ut i hengekøyen, som henger mellom to gamle plommetrær.

Han har fått det akkurat som han ville. Maken til hagestue hadde han aldri sett før.

Fra lek til stue

For 30 år siden bygde Steinar Jørgensen en liten hytte akkurat her, til lillebroren som da var tre år.

SLICE: Arkitekten kalte den Slice, Steinar Jørgensen kaller den bare hagestuen. Knapt ett år etter den sto ferdig, har den allerede vakt oppsikt. Plutselig dukker den opp på mange utenlandske nettsider. Foto fra arkitektkontoret.

Snekkeren på 15 var stolt som en hane, han husker det godt.Etter hvert var det han selv som overtok huset til besteforeldrene, og hagen med den gamle lekehytten.

Men nå hadde den gjort sin jobb, og Steinar ønsket seg en ny hagestue. Litt større denne gangen.

Med fire barn i alderen tre til 22 år kunne han tenke seg en hagestue som kunne brukes til mange ting.

TETT PÅ: Hengekøye mellom trærne bidrar til idyll på verandaen. Foto fra arkitektkontoret.

Ekstra overnatting, et oppholdsrom i hagen og lekerom for minstejenta.I tillegg måtte den ha en terrasse og bodplass til grillutstyret.

— Jeg har alltid vært interessert i arkitektur. Men jeg skjønte fort at denne gangen klarte jeg ikke å tegne selv, sier Steinar Jørgensen.

TRE GENERASJONER: Farmor Ragnhild Jørgensen bor i nabohuset så Isabel har kort vei når hun vil på besøk.

Til daglig jobber han med å designe plattformer, men hagestuetegningene fikk han ikke helt schwung over.Det var da han sendte en e-post til Saunders Architecture i Bergen.

— Jeg visste ikke om de en gang tok på seg sånne små jobber som denne, men jeg måtte jo prøve.

Arkitekten tok styring

Det viste seg at Saunders gjerne tok jobben. Steinar reiste til Bergen, forklarte hva han ønsket seg – så ble det stille.

SKILLER SEG UT: Et fjøs, tre hus og frodige hager. På Slåttevik i Tysvær er det hagestuen til Steinar Jørgensen som skiller seg ut.

En måned gikk før han ble bedt om å komme til Bergen igjen.— Først ble jeg litt overrasket, jeg hadde kanskje trodd jeg kom til å bli involvert i prosessen. Men da jeg så resultatet, så jeg jo at det ikke var noen grunn til å justere noe som helst. De hadde skjønt alt. Jeg fikk se de fem–seks ideene de hadde startet med, og høre argumentene for hvorfor de landet på «Slice».

I tillegg til tegningene fikk han muntlige forslag til materialvalg.

Grunnarbeidet startet i desember 2013.

I ETT: Inne og ute – det går nesten i ett når uteområdet er malt i samme hvitfarge som inne.

Han fikk med seg en snekker til å reise huset og gjøre det utvendige arbeidet, resten har han gjort selv. I august 2014 var det ferdig. — Det funker, konkluderer han et år etterpå.

HJEMMEKOSELIG: Slik har Steinar Jørgensen innredet sofakroken, med hjemmelagde putetrekk.

— Alle detaljene er det som gjør susen. Som skjulte takrenner, plommetrærne som vokser opp midt i terrassegulvet, den innebygde sengen og takhøyden. Grankledningen som dukker opp både inne, og ute – og på en måte smelter alt sammen. Huset er blitt den skulpturen jeg drømte om. Hos arkitekten:

Les også

Leiligheten var slitt, upraktisk og oppdelt i mange små rom

150.000 kroner i materialer

Steinar Jørgensen har brukt 150.000 kroner i materialer. Hva arkitekttegningene kostet er en hemmelighet.

NÆRHET: Farmor Ragnhild Jørgensen og barnebarnet Isabel. Her på Slåttevik i Tysvær bor de vegg-i-vegg.

— Jeg skulle jo gjerne kjøpt alle de kule designteppene, lampene og putene som arkitekten foreslo, men da var alt budsjettet brukt opp. Det endte med at jeg sydde putene selv – med god hjelp av mamma, sier han og ler.- Stoffene kjøpte jeg på en bruktbutikk i Belgia. De minner om gardiner fra 60-tallet, og jeg synes de passer her.

Folk kommenterer

Arkitekten ga hagestuen navnet Slice, Steinar kaller det bare hagestuen.

FERDIG: Slik stylet arkitektkontoret boligen da de tok bilder.

— Sånn jeg vurderer det, har jeg fått en kunstinstallasjon i hagen. Bygget har virkelig en skulpturell kvalitet. Folk som går forbi kommenterer det alltid, jeg har fått en masse positive tilbakemeldinger.- Vel, det er ikke hva de sier til meg, supplerer moren hans, Ragnhild Jørgensen.

FERDIG: Slik stylet arkitektkontoret boligen da de tok bilder.

Hun har tatt av seg hagehanskene og gir barnebarnet Isabel (3) fart i husken.— Til meg sier de at det er både stygt og rart. Men jeg bare ler, jeg synes jo huset er lekkert!

Arkitekten om Slice

Saunders Architecture tar sjelden på seg så små oppdrag som dette. Det er rett og slett lite penger i små jobber.

Da Todd Saunders likevel sa ja, var det med et lite forbehold. De måtte komme opp med en god idé i løpet av veldig kort tid, hvis ikke var de enige om å kaste inn håndkleet.

— Vi ble vel enige om at vi skulle gi det et par uker. Hadde vi ingen god idé i løpet av denne tiden, ville vi gitt oss. Men så kom ideen til Slice!

- Hva er det med Slice som gjør at den blir lagt merke til?

— Det er flere grunner til det. For det første er designet en enestående idé. På 15 kvadratmeter har du alt du trenger, du kan faktisk bo her en helg. Tomten er fin, noe som betyr at det er lett å få fine bilder av bygget. Og fordi det er så lite har mange råd til å bygge det – derfor er det også interessant å skrive om det. Og så er vi kjente fra før, pressen liker det vi gjør, sier Todd Saunders og ler.

Et godt eksempel på det har han også. Et prosjekt de gjorde i Hardanger for 11 år siden, blir det fortsatt publisert bilder av – hver eneste måned.

— Jeg tror det samme kommer til å skje med Slice. Du kommer til å se bilder av den de neste ti årene. Helt sikkert, sier Saunders.

Les mer:

Publisert: