Hun lager adventskalendere til alle de åtte barna sine

Publisert Publisert
  1. oktober var den første klar – og julen ett skritt nærmere i boligen til familien på ti. Se tipsene!

I ett år har Helena samlet på valnøttbokser. Nå tas de frem for å dekorere et vindu – og bli en del av husets åtte adventskalendere.

Alle barna skal få, fra Abelone på 17 år til Dorotea på 15 måneder. De andre barna er Nelly (15), Ferdinand (14), Leander (11), Fiorella (9), Konstantin (7) og Sokrates (6).

PYNTER OPP: Hjemmelagde julekalendere blir et innslag i interiøret i minst 24 dager. Da gjør det jo ingenting om de er fine å se på. Foto: Audun Braastad, NTB scanpix

Koselig høstaktivitet— Man er nødt til å planlegge litt når man skal lage kalendere til åtte barn. Da jeg begynte på den første julekalenderen, tenkte jeg at jeg skulle lage én i uken frem til 1. desember. Nå er jeg faktisk foran skjema, smiler 38-åringen mens hun limer avispapir rundt en Pringles-boks.

KJAPP VARIANT: Fiorella (9) ville gjerne ha denne kalenderen. Den er laget av et A1-ark med 24 konvolutter med gaver inni. Foto: Audun Braastad, NTB scanpix

Den skal få plass sammen med fem andre Pringles-bokser og 18 valnøttbokser. Tilsammen blir det 24 bokser – koblet sammen med en seks meter lang snor – som henges opp i vinduet i spisestuen. Vips, så er adventskalender nummer to ferdig.

ÅTTE BARN: Allerede i oktober hadde Helena Smedsrud tenkt ut hvilke adventskalendere hun ville lage til sine åtte barn. Foto: Audun Braastad, NTB scanpix

— Jeg tror bare jeg lar den være der. Den ser jo fin ut, ikke sant?

PAPP OG PAPIR: Det går gjerne en del papir, og lim, når man lager sine egne adventskalendere. Foto: Audun Braastad, NTB scanpix

— Det er jo ikke for tidlig med litt jul, istemmer mannen hennes, Frode Smedsrud.Helena har ikke laget kalendere hvert år, men det har da blitt en del av dem opp gjennom årene. De mange kalenderne, som pryder vinduer, vegger og hyller, setter et koselig adventspreg på huset.

- Det beste er å lage dem selv, synes jeg. Det er en hyggelig høstaktivitet. Og hvis man gjør noen innkjøp på forhånd, kan man fint lage en adventskalender i løpet av noen kveldstimer, forsikrer åttebarnsmoren, som blant annet syr barnetøy og driver sitt eget nettfirma hjemmefra.

DIY – gjør det selv

Årets første kalender laget Helena av tomme dorullholdere, som hun brettet sammen i endene slik at hun kunne gjemme små kalendergaver inni. Dorullholderne ble deretter pyntet med papirteip med julete mønster, rosetter og små runde klistermerker til å skrive nummer på med sølvtusj. Dermed ble de forvandlet til 24 søte kalenderesker.

Hun blogget om kalendermakingen og la ut en post om det på sin Facebook-side. Det ga raskt kommentarer som «Wow, så lurt» og «Kjempesmart. Og veldig fint!». Bloggen finner du for øvrig om du søker opp «Helena mamma til 8».

— «Do it yourself»-innleggene på bloggen får klart flest klikk. Det er jo morsomt om det kan inspirere andre. Selv henter jeg ideer herfra og derfra, og lager mine egne versjoner av det jeg finner andre steder. Jeg synes det er viktig at det ikke er for komplisert, tidkrevende og dyrt. Det enkle er ofte det beste, fastslår hun.

De 24 dorullkalendereskene limer hun fast til et «juletre». Det vil si et tykt, grønt ark hun har klippet til og teipet sammen slik at det får en kjegleform. Utenpå limer hun tujagreiner.

GOD HJELPER: Sokrates (6) hjelper mammaen sin med å gjøre klar en av adventskalenderne. Foto: Audun Braastad

Årets hyggeligste månedDet lille «juletreet» får plass på en kommode i stuen. Ved siden av henger hun opp en naken kleshenger av stål. Den blir så kledd i en rød sløyfe og 24 pyntede småposer, som bindes fast i kleshengeren med bomullstråd.

KALENDER PÅ BOKS: Avispapir rundt en Pringles-boks, som forvandles til kalenderluke nummer 13. Foto: Audun Braastad, NTB scanpix

Hun har også laget en enkel adventskalender med 24 konvolutter limt til et stort ark i A1-format. Det betyr at Helena er ferdig med halvparten av kalenderne.Med fire adventskalender er det blitt en god porsjon jul hjemme hos familien på ti, som bor i et gammelt hus i Krokstadelva ved Drammen.

— Alle barn gleder seg jo til desember. Å telle ned til jul ved hjelp av en kalender, er stas. Det synes husets 17-åring også, forteller Helena.

Inn døren kommer førsteklassingen Sokrates, nettopp ferdig på skolen.

- Mamma! Er det jul snart? spør han når han får se de nye, hjemmelagde kalenderne som har fått plass i stue og spisestue.

— Nja, det er ennå noen dager igjen, vennen min, svarer moren.

JULETRE: Et kjegleformet og grønt ark, med pålimte tujagreiner og gaveesker formet av tomme dorullholdere, blir en dekorativ kalender. Foto: Audun Braastad, NTB scanpix

Her får du kalenderinspirasjonhttp://mammatil8.familieprat.no/

www.mariannedebourg.no

www.nicestthings.com

http://lady.inspirasjonsblogg.jotun.no/adventskalender-diy/

http://withdesigns.blogspot.no/search/label/DIY

http://lollyjane.com/30-diy-christmas-advent-calendars/

http://lifeyourway.net/diy-advent-calendars-roundup/

Fem DIY-tips

Finn ut hvilken kalender du vil lage og hva du trenger. Sjekk også om du har det som trengs dersom kalenderen skal henges opp et sted.

Gavene kan være en variasjon av godteri, sunnere godteri, lapper med dagens morsomme gjøremål, lapper med hyggelige ord og små gaver.

Ting du finner i naturen, som for eksempel en drivvedplanke, kan fungere som en midlertidig del av interiøret for kalendergaver. Marianne de Bourg laget en slik for noen år siden. For å gjøre den morsom å se på, hang de 24 gavene i en tråd fra et plastdyr som var festet til planken med skruer. Hun fant billige plastdyr på Nille.

Butikker som Søstrene Grene og Panduro Hobby har papirteip, rosetter, klistermerker til nummer, hyssing, stifter osv.

Mange kvinner blir veldig glad om de får en adventskalender. En del menn også, ølkalenderen har eksempelvis blitt populær etter at Marianne de Bourg og andre tipset om den.

SAMMENKOBLES: Helena Smedsrud har laget hull i lokket med syl, og fester en seks meter lang tråd mellom de 24 boksene. En fyrstikk, uten tuppens tennoverflate, holder tråden på plass under lokket. Foto: Audun Braastad, NTB scanpix

Stort i TysklandOm du søker «adventskalender» på nett, finner du raskt fram til mange tyske nettsteder. Adventskalender skrives nemlig likt på norsk og tysk.

I interiørmagasiner på nett og papir, samt i blogger, får DIY (gjør det selv) stor oppmerksomhet i mange land. I Tyskland har det tatt helt av, forteller interiørblogger Vera Dondelinger. Hun bor i Heidelberg i Sørvest-Tyskland, har bloggen Nicestthings.com og har laget sine egne adventskalendere siden hun var liten.

— Sammen med moren min laget jeg da blant annet en kalender av fyrstikkesker som forestilte en flokk med sauer. I dag er ideene litt mer voksne, og gavene er til mannen min, forteller 30-åringen, som har vist fram sine kalendere siden 2011. Hun mener en adventskalender bør være original og estetisk tiltrekkende, helst med en uvanlig vri.

— I tillegg bør den passe boligens interiørstil, og derfor må den være både flott og ikke altfor fargerik, mener Dondelinger.

Ekspertråd: Gjør det enkelt

SMÅESKER: Marianne de Bourg laget denne kalenderen av esker. Hun limte tapet i eskebunnene, og satte eskene i en juletrelignende formasjon. Foto: Per Erik Jæger/endelig mandag!

Marianne de Bourg kan kalles en profesjonell adventskalendermaker. Hun har laget kalendere for flere magasiner, blant dem Foreldre & Barn og Alt om Julen.— En hjemmelaget julekalender skal være et fint innslag i interiøret, gjerne morsom og med julefarger. Men det trenger absolutt ikke å være et innviklet verk. Det kan gjøres enkelt, både med tanke på utforming av kalenderen og det som ligger inni de 24 pakkene, sier de Bourg, som omtaler seg selv som ingeniørfrue, mamma, stylist og skribent.

Hun mener en adventskalender handler like mye om tanken bak som gaven inni. Og for de små handler det mye om bare det å pakke opp – mens de teller ned.

— Når det gjelder gavene til barna, kan det være en god idé å variere. Noen dager kan det være godteri, noen dager små, fine ting og noen dager lapper. På lappene kan det stå kjærlighetserklæringer eller ting man skal gjøre i løpet av dagen, for eksempel at familien skal gå på kino eller bake pepperkaker, sier Marianne de Bourg, som har en blogg som enkelt og greit heter det samme som henne selv.

PLANKE, PLASTDYR OG PAKKER: En av Marianne de Bourgs adventskalendere fra i fjor. Foto: Per Erik Jæger/endelig mandag!

Les også: Denne julepynten kan du brette selv

Slik lager du papirstjerner, juletre, filtpeppekaker, paljettkuler og leirehjerter

Dette er årets beste adventskalender-sparetips

— Førjulstiden har blitt til en 24 dagers gavebonanza

Publisert
BT anbefaler

Lars Arne Nilsen ferdig i Brann: Slik reagerer ekspertene

Slik reagerer ekspertene på Lars Arne Nilsens avgang i Brann.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. – Noe må ha skjedd på turen, og det skal etterforskes

  2. – Det har kome store steinar på størrelse med små personbilar frå høgt oppe i fjellsida

  3. Smitten: Stigende trend for første gang på fire måneder

  4. – Hva er det vi holder på med? La gutta jobbe!

  5. Smittealarm på nytt cruiseskip

  6. – Derfor må Hordfast skrotes