Denne hytteidyllen kan du leie - helt gratis
Arkitektstudenter står bak overnattingskuben som er kledd med sink og bjørkenever.

Like ved grillhyttene ved Langevatnet i Åsane i Bergen, et par hundre meter fra Munkebotn-veien, ligger den. Omgitt av høye trær, mosemyk skogsbunn og en idyllisk elv.
«Never» er navnet, og er det nye prosjektet som Bergen Arkitekthøyskole har bygget i samarbeid med Bergen kommune, skriver Bt.no.
I løpet av våren blir den åpnet for booking. Kun for barnefamilier og helt gratis.
Fire kvadratmeter
Fra før av har studentene bygget Tubakuba for Bergen kommune. Den ligger på Fløyen og harvært en megasuksesssiden den åpnet i juni 2014.
Den bærekraftige økologiske bygda i Hurdal skal være klimanøytral innen 2025
— Egentlig skulle Tubakuba være et midlertidig tilbudet. Mer responsen har vært så stor, og erfaringene så positive, at vi har bestemt oss for å la det bli et permanent tilbud, sier Jan Robert Brandsdal. Han er Byfjellsforvalter i Bergen kommune.
Og i løpet av våren åpner Never for utleie. Den er mindre enn Tubakuba, bare fire kvadratmeter stor, og det er 1,4 meter under taket. Det er plass til en voksen og to barn, og hvis du vil ligge utstrakt, bør du ikke være høyere enn 1,90. ## Overnatting i helgene
Hytta har to vinduer, en dør som kan lukkes og et romslig overbygd uteområde med steingulv. Selve overnattingskuben er kledd utvendig med sink, mens taket er kledd med bjørkenever. Fra det store vinduet i front er det utsikt over Langevatnet.
— Vi har ikke helt satt rammene for utleie ennå. Trolig vil det kun bli mulig å booke den til overnatting i helgene. Dette fordi den ikke har de samme fasilitetene som Tubakuba. Den har for eksempel ikke toalett i nærheten, sier Brandsdal.
Se huset som vever over byen
«To enkle, geometriske former på en umulig tomt skaper et hus som skiller seg ut fra vanlig boligarkitektur»
Kontrast
Hytta ble egentlig bygget ferdig i fjor. 2.-årsstudentene hadde en slags intern arkitektkonkurranse – de jobbet med hvert sitt prosjekt, og to ble plukket ut for videre prosjektering. I sluttresultatet er formen hentet fra det ene, bruken av never fra det andre. I alt 15 studenter har vært involvert i prosjektet.
— Vi ville lage en kontrast til Tubakuba. En hytte som er lite eksponert, har en mer privat og rolig beliggenhet, og er tettere på naturen, sier Espen Folgerø ved Bergen Arkitekthøgskole (BAS). Han er hovedlærer for 2.-årsstudentene, og var også ansvarlig lærer til studentene som bygget Tubakuba.
Slik tok han naturen inn i hytta
BAS-studentene visste ikke helt hvilken tomt de tegnet for da de startet.
— Vi fikk langt på vei velge beliggenhet selv, og samarbeidet med Grønn Etat har vært helt fantastisk, sier Folgerø.
Opprustning av området
Hele området rundt Langevatnet skal få en ansiktsløftning i samme slengen. Ifølge Brandsdal skal det legges til rette for fritidsfiske i vannet, gapahukene fra 2002 skal få nytt tak, og hele Indianerplassen skal få en oppjustering.
Slik bygger du laftehytte
Tubakuba til Biennalen
Siden Tubakuba åpnet i juni 2014, har den vært nærmest fullbooket.
— Vi var spent på hvordan ordningen ville fungere, men det har gått over all forventning. Leietakerne forlater hytten fin og ren, og det er fint og ryddig utenfor. Vi har fått mye omtale, hos bl.a. Lonely Planet og det har ført til at vi har gjester fra hele verden. Nå er den første hytteboken utskrevet, og her er det hilsener fra USA, Canada og Australia i tillegg til en rekke europeiske land, sier Brandsdal.
Og Tubakuba må også sier å ha vært en suksess for Bergen Arkitekthøyskole. I fjor var prosjektet nominert til EUs pris for samtidsarkitektur, Mies van der Rohe Award. I mai i år blir Tubakuba ett av prosjektene som stilles ut i den Nordiske paviljongen på Venezia Biennalen 2016. Utstillingen skal stå fra 28. mai til 27. november. Har du lyst til å lese mer om spesielle hytter? Da kan vi anbefale disse tre artiklene: