Fersk undersøkelse: Dette er de beste kredittkortene til dagligvarehandelen

Men sparemåten anbefales kun til de økonomisk disiplinerte.

Kredittkort gir et visst antall rentefrie dager, normalt sett inntil 45 dager, før det begynner å påløpe renter. - Betal alltid hele regningen ved forfall, ellers vil vinningen fort gå opp i spinningen.
  • Christine Gulbrandsen
Publisert: Publisert:

Mange norske forbrukerne jakter kredittkort som gir rabatter på kjøp, og særlig på dagligvarehandelen.

– Det er jo ikke så rart, særlig med tanke på at dagligvarehandelen – som navnet tilsier – skjer nærmest daglig. Og kostnaden for en vanlig norsk familie kan bli ganske stor i løpet av et år, sier Kristoffer Gallefoss, en av gründerne bak sammenligningstjenesten Samlino.no.

Velger du et kredittkort med gode vilkår, og så benytter dette til dagligvarehandelen, kan det fort være mange penger å spare. I hvert fall dersom du betaler tilbake skyldig beløp før rentene løper.

Vinnerne

Men naturlig nok, noen kort er mer lønnsomme for forbrukerne enn andre, viser en sammenligningsundersøkelse Samlino.no nylig har gjennom ført.

yA kredittkort og VIP Credit Card kom best ut, ifølge dem.

Begge gir kundene 3 prosent rabatt på alle dagligvarer. I tillegg får man mulighet til å spare 6.000 kroner i året.

Les også:

Slik får du råd til den nødvendige oppussingen som du egentlig ikke har råd til

– De aller fleste dagligvarekjeder tilbyr en eller annen form for lojalitetsprogram. Med Coop MasterCard kan du få 2 prosent rabatt på alle Coop-butikker, og du kan spare maksimalt 2500 kroner i året. NorgesGruppen har Trumf-programmet, og med deres kredittkort får du også 2 prosent på Joker, Meny, Kiwi og andre kjeder innen NorgesGruppen med ubegrenset opptjening av Trumf-poeng, sier Gallefoss og fortsetter:

– Handler du derimot med yA Kredittkort eller VIP Credit Card får du 3 prosent rabatt på alle dagligvarer, uavhengig av hvor du handler. Du kan spare opptil 6000 kroner i året, som tilsvarer et forbruk på 200.000 kroner. Disse kortene gir altså både større fleksibilitet til å handle der du vil, og et betydelig maksimalt sparebeløp.

Gallefoss påpeker at dette er en sparemåte som kun anbefales de økonomisk disiplinerte. Kredittkort gir et visst antall rentefrie dager, normalt sett inntil 45 dager, før det begynner å påløpe renter.

– Betal alltid hele regningen ved forfall, ellers vil vinningen fort gå opp i spinningen.

Les også:

Sparetips til deg som egentlig ikke har råd til å spare

– Trenger du det?

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, mener det er viktig å sjekke kostnaden ved å eie kortet, og hva renten på kreditten er.

– Sett deg inn i hvor mye rente du betaler dersom du benytter deg av kreditten, og hvor fort eventuelt utestående beløp på kredittkortregningen koster deg.

Like viktig er det å vurdere om du virkelig trenger et kredittkort for dagligvarehandelen, og om fordelene ved å eie kortet er høyere enn bakdelene.

– Dersom det ligger insentiver om rabatt på varer eller lignende ved bruk av et slikt kredittkort, er det lett å bli lojal til butikken og bruk av kortet, og det er ikke alltid like lønnsomt for deg som forbruker.

Lojalitetsprogram kan føre til at du handler varer i den aktuelle butikken til tross for at handlekurven blir billigere i andre butikker.

)

– Begrens antallet kredittkort du har

Betaler du ofte med kredittkort, kan det også bidra til at du handler mer enn du trenger. Reitan bedyrer at du aldri må dra kredittkortet, dersom du ikke vet at du kan betale tilbake regningen.

– Gjør du det, er det lett å bruke over evne og havne i et gjeldsuføre.

Har du et fornuftig og sunt forhold til kredittkort, anbefaler hun å begrense antallet kredittkort.

– Ikke skaff deg så mange kredittkort at du mister oversikten over forbruket. Det beste er gjerne å ha et kort som har de best mulig betingelsene. Oppbevar kredittkortet på et trygt sted hjemme, dersom du vet at du er tilbøyelig til å kjøpe ting du egentlig ikke har råd til.

Sliter du med å betale tilbake kredittkortgjelden, er det viktig å unngå å bli apatisk og for eksempel putte regningene i en skuff.

– Ta tak i problemene ved å kutte forbruket, inntil du har betalt tilbake det du skylder, avslutter hun.

Les også:

To av tre betaler altfor mye for strømmen. Slik sjekker du om du også gjør det.

Dette er viktigst når vi velger kredittkort

1. Kortet bør ikke ha gebyr ved varekjøp

2. Kortet bør ikke koste noe i årsavgift

3. Kortet skal gi trygghet ved netthandel

4. Kort bør ikke ha gebyr ved minibankuttak i utlandet

5. Kortet har lav rente

6. Kortet har gratis reiseforsikring

Kilde: Samlino.nos forbrukerundersøkelse i juni 2017, basert på 148 norske forbrukere utsagt om deres bruk av kredittkort for dagligvarehandel.

Publisert: