Først kjøpte de et gammelt tømmerhus for 5000 kroner...

Så flyttet de det og forvandlet det. — Hadde noen sagt til meg at jeg ville bosette meg her, ville jeg ikke trodd dem.

LEKENT: Røde papirhjerter er strukket på langs over spisebordet i det åpne kjøkkenet. Rakel Apneseth og Anders Haugen ønsket et lyst kjøkken og valgte å male veggene hvite. Nikolai (1) har god oversikt fra mammas skuldre.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Her oppe pleier naboene å samles på fredager for å drikke champagne og snakke om livet og uken som er gått, sier Rakel Apneseth fra plattingen foran stabburet.

— Vi skal finne et sted her hvor vi kan henge opp alle korkene, sier Anders Haugen og titter rundt seg på stabburstrammen.

Fra stabburet har de oversikt over hele tomten. Det gamle tømmerhuset, hagen og ikke minst kan de se Jølstravatnet og snødekte fjell på den andre siden av vannet.

UTSYN: Fra huset ser man mot Jølstravatnet og 1000-meters toppene Orkja og Middagsfjellet på den andre siden. Kledningen er Kebony, som gråner naturlig.

Her i Jølster har maleren Nikolai Astrup hentet mange av sine motiver.

For fem år siden bodde Rakel Apneseth og Anders Haugen i Bergen.

Et par tilfeldigheter spilte inn da de klarte å sikre seg både hus og tomt i Rakel sin hjemkommune.

— Hadde noen sagt til meg at jeg ville bosette meg her, ville jeg ikke trodd dem, sier Anders Haugen, som opprinnelig er fra Oslo. Nå kan de ikke tenke seg et annet liv.

Fått hagen inn i sitt nye hus:

Les også

Noen flytter til seniorbolig. Karin Andresen fikk tegnet seg nytt hus.

Betalte 5000 for tømmerhus

Det startet med at Rakels far fikk tips om et gammelt tømmerhus som skulle rives. Huset var bygd på 1930-tallet.

En mann hadde håpet at sønnen ville komme hjem og stifte familie, og bygde et hus til ham. Men sønnen flyttet aldri hjem.

Derfor ble tømmerhuset stående ubebodd og var nesten helt uten slitasje da Rakel Apneseth og Anders Haugen overtok det i 2012.— Vi kjøpte det for symbolske 5000 kroner. Så mye hadde materialene kostet da det ble bygd, sier Rakel.

Tømmerhuset ble plukket fra hverandre der det sto ved Sanddalen på den andre siden av Jølstravatnet og bygd opp igjen av Nedre Jølster Bilelag.

— Tømmerveggene skaper en lun atmosfære som vi liker. De er solide og trygge og blir ikke ødelagte om vi flytter på en skrue. Et spikerhull her viser veldig lite igjen i forhold til på gipsveggene vi hadde tidligere, sier Rakel.

Tomten er en av flere tomter i et moderne klyngetun som er utskilt fra gårdsbruket Janstunet i Svidalen.

Målet til gårdeier Janne Karin Støylen er å gi flere tilgang til de ressursene som finnes ved en gård, samtidig som hun har skapt et sosialt fellesskap rundt sitt eget gårdsbruk som hun ellers ikke hadde hatt.

Lei overfylte skap og skuffer?

Les også

Ti ting det er på tide å bli kvitt

Laget ekstra etasje

Før tømmerhuset ble satt opp her, ble det bygget en kjelleretasje.

FARGERIKT: Legg merke til de to fargerike elefantknaggene over den røde knaggen og den runde papirpynten i døråpningen. Herfra er lett adkomst ut til stor veranda.

Slik at det nå er tre fulle etasjer.Alt det elektriske ble lagt mellom tømmerveggene og utvendig kledning. Noe som gjør at det er lite til sjenanse.

Rakel Apneseth synes det var veldig viktig at huset ikke skulle bli for mørkt innvendig, selv om det var et tømmerhus.

Derfor valgte de å ha hvitmalte tregulv i hovedetasjen og loftsetasjen. I kjelleren er det et belegg som heter Bolon som er lagt oppå betonggulvet.

EKSTRA ETASJE: Kjelleretasjen ble gravd ut og bygget før tømmerhuset ble satt opp oppå. Trappen med turkist gelender leder fra kjeller til andre etasje.

For å lysne opp ytterligere i hovedetasjen, er veggene i det store åpne kjøkkenet malt hvite.Her er også den originale vegginndelingen endret noe slik at rommet blir mer åpent.

I trappeoppgangen er det et par dører som er blitt stengt igjen i forhold til hvordan huset var.

Ellers har ikke familien endret noe vesentlig i forhold til hvordan det så ut.

ARVET: Rakels farmor og farfar fikk dette serviset til sin bryllupsdag. Rakel har gjort Ikea-skapet til sitt eget ved å male det i en skarpere rødfarge.

Oppvarmingen i huset er vannbåren varme og vedfyring som ekstra varmekilde.På oppsiden av huset er det laget en støttevegg mot berget. På de andre ytterveggene er det bare vanlig kledning.

På fremsiden av huset er det et lite overbygg og det er det også på den ene kortsiden der den minste verandaen er.

FRA MIDDELALDEREN: Deler av tømmeret i stabburet er så gammelt som fra middelalderen. Rakels foreldre kjøpte det da hun var to år og har hatt det liggende som et byggesett.

Over den største verandaen er det planlagt et overbygg.— Taket over verandaen har vært lurt. Da slipper vi å ta inn puter om det skulle begynne å regne. På fremsiden av huset kan vi nå gå rett fra døren og ut i bilen uten å måtte gå gjennom masse snø om vinteren, sier Rakel.

Kan stige til 11.400 kr per mål:

Les også

Festeavgiften: Lovendringer i tomtefesteloven kan gi hytteeiere prissjokk

Fargerike overraskelser

Huset har fire innganger. En i kjelleren, en ved hver av verandaene i hovedetasjen, og én fra baksiden av huset og inn i loftsetasjen.

KREATIV LØSNING: I det gamle tømmerhuset var det flere dører enn de hadde behov for. Den tidligere døråpningen ble dekket med tapet. Tapetet heter Jølster 2008 og består av portretter av jølstringer fotografert av Oddleiv Apneseth. Han er også Rakels far.

Allerede idet du går over en av dørstokkene får du inntrykk av atmosfæren.

LEKEKAMERATER: Rebekka og Olivia har alt de trenger rett i nærheten av sengen. Møblene kan også brukes på ulike måter, som å sitte på kommoden slik Rebekka gjør.

Her henger fargerike fuglematbur og knallgul papirballpynt i døråpningene.Inne er det en rekke små og store fargerike detaljer.

Papirhjertene over spisebordet skaper feststemning til hverdags og huset har masse boltreplass til de små. Her er egen leke – og lesekrok med madrasser på gulvet og husker i taket.

— Selv om det er et gammelt hus, var det viktig for meg at barna ikke skal være redde for å ødelegge noe. Ungene skal leke og herje, og de skal ikke trenge å være forsiktig med alt. 95 prosent av det vi har i huset, er kjøpt på Ikea. Om noe blir ødelagt, kan vi bytte ut ting etter hvert, sier Rakel.

Har ikke angret:

Les også

Slik så det ut før: - Folk sa til oss at vi måtte ikke finne på å kjøpe gården

Gammelt og nytt

Den gamle tresengen i stuen er blant favorittstedene i huset. Stedet er perfekt til lesestunder for store og små.

FEM OM DAGEN: Frukt i fem etasjer ser delikat ut. Fatet står lett tilgjengelig for små og store.

I kjelleren er det god plass til lagring av både mat, klær og sko. Her har også eldstejenta fått soverom.I andre etasje er foreldrenes soverom, et soverom for de to minste barna og et bonusrom som bruker til lek – og en arbeidsplass.

I øverste etasje er det også et kombinert bibliotek og gjesterom.

Både fra stue og kjøkken er det god utsikt utover Jølstravatnet og fjellene på den andre siden. Utenfor huset høres raslingen fra bladene på ospetrærne.

Rakel og Anders har funnet den idyllen på landet som de drømte om.

— Her har vi større frihet til å styre vår egen tid, bevege oss fritt og bruke naturen rundt oss, sier Rakel Apneseth.

Les også:

Publisert: