Maksimal utnyttelse
Hvilke muligheter har du når du egentlig trenger mer plass, men ikke har lyst til å flytte?
- Kjersti Blehr Lånkan

Anne Wold og Erik Lyngner kjøpte leiligheten sin for ti år siden. Den er 96 kvadratmeter stor, fordelt over to etasjer og en hems.
Da de kjøpte, flyttet de kjøkkenet, slik at de fikk spisestue og kjøkken sammen, og et ekstra soverom. De fikk laget en kjøkkenbenk som også var til oppbevaring, og klemte inn en hylleseksjon bak vindeltrappen i boligen på Torshov i Oslo .
Men ettersom barna Maja (11) og Mats (8) vokste til, begynte det å bli for lite med ett ekstra soverom. Maja sov på en åpen hems, men ønsket seg et eget rom hun kunne lukke døren til. Og alle ønsket seg en tv-stue.
— Hvis barna hadde venner på besøk, ble Anne og jeg forvist ned til kjøkkenet, forteller Erik Lyngner.
Hemsen var i liten grad utnyttet og ble blant annet brukt som oppbevaringsplass for alle bøkene i familien.— Vi trengte et rom til, sier Anne Wold.
Denne familien har flere smarte triks:
De valgte å bo sentralt og lite, istedenfor å flytte ut av sentrum
Familien trivdes godt i blokken og hadde ikke lyst til å flytte, aller minst barna. Men de ville ha mer plass.
Smarte løsninger
Forvandlingen startet da arkitekt Sindre Sahlqvist Blakar kom inn i leiligheten for å ordne med en list til badet. Da kom han også med noen tips til plassbesparende løsninger i gangen, som familien gjennomførte først.
— Så begynte vi å snakke om andre ting vi hadde lyst til å gjøre her, forteller Lyngner.
Prosjektet vokste, og Blakar koblet på Joakim Astgård. Han driver firmaet Ett Rom Til, som lager plassbesparende løsninger, og foreslo en totalrenovering av andre etasje og hems.
Hemsen skulle lukkes. Trappen opp til hemsen skulle skiftes ut. Veggen mellom stuen og Mats' soverom i andre etasje skulle utnyttes bedre ved å gjøre den om til bokhyller på begge sider. Foringen rundt vinduene skulle fjernes for å gi mer lys. Flere plassbygde hyller og skap skulle på plass, samt en plassbygd sofa på hemsen.
I tillegg skulle de opprinnelige takbjelkene pusses ned, andre etasje med hems skulle helsparkles og males, og det elektriske anlegget skulle skiftes ut.
Tenke nytt? Fem grunner til å leie:
Derfor vil Gina Halvorsen (32) heller leie enn eie bolig
Det var slutten av november 2015. Familien hadde invitert til julaften med gjester i leiligheten tre uker senere, da måtte alt være ferdig.
Bygde uten tegninger
Plassbesparende løsninger blir
viktigere i takt med at boligprisene stiger
og befolkningspresset på urbane områder øker.
— Uansett om du bor i en villa eller på en liten ettroms, er det alltid noe som ikke er smart, sier Astgård.
Hos familien Wold/Lyngner var Astgård prosjektleder for renoveringen og holdt styr på når de ulike håndverkerne skulle inn.Blakar fikk en konsulentrolle og var jevnlig innom. Mens det ble saget og hamret i andre etasje og på hemsen, bodde hele familien i første etasje. Arbeiderne jobbet ikke ut fra tegninger, men ut fra samtaler og ideer.
— Alt kunne blitt tegnet ut mer i detaljer, men det hadde blitt fordyrende og tatt lengre tid, sier Blakar, som satte pris på prosessen.
— Den viser at det går an å gjøre noe slikt uten å gjennomplanlegge det på forhånd, sier han.
Her må du ikke være rett for kroppskontakt!
Dette er sannsynligvis Bergens minste hus
Endringer ble besluttet og utført på strak hånd underveis, og i tett dialog mellom familie, Astgård, Blakar og håndverkere. Som da det ble bestemt å ha gulvvarme, eller at taket i stuen i andre etasje skulle løftes for å få mer luft i rommet. Familien roser også håndverkeren Frank Seidel for å godta plutselige endringer uten å mukke.
— Når man holder på med et prosjekt som blir til uten planer og tegninger, er man helt avhengig av fleksible og dyktige håndverkere, sier Wold.
17. desember kunne familien flytte inn i den nyrenoverte delen, akkurat i tide til julefeiringen.
Alt er utnyttet maksimalt
Hemsen ble til Majas nye rom. Trappen opp dit er også en bokhylle, som har skjulte bokser for oppbevaring. Døren hun kan trekke igjen, er en skråstilt skyvedør, som går inn i veggen, bak en plassbygget sofa, bygget inn i veggen på hemsen.
Også sofaen er laget for å kunne romme mange ting i skuffene og utnytte plassen maksimalt. Med gulvvarme i andre etasje slapp de at varmeovner skulle ta opp plass.
Se hva forbrukeøkonomen mener om boliglånet ditt:
Disse regningene bør du utsette hvis du har dårlig råd
På rommet til Mats er hele den ene veggen dekket av hyller og skap, i en blåfarge han selv valgte.
— Vi har fått kommentarer på at rommet er blitt større, men egentlig er det blitt mindre, forteller Anne Wold. Det åpne gulvarealet er likevel økt.
— Med mer plass i hyller og skap kunne vi kvitte oss med noen møbler, forteller hun.
Familien har lært seg å utnytte plassen de har tilgjengelig. I gangen står en tynn stripe speil i hjørnet. Et glassakvarium er fylt med sko.
— Et slikt anbefales alle med liten plass. Gangen var et stort kaos, nå har vi oversikt over alle skoene, sier Lyngner.
Omtrent 400.000 kroner brukte familien på renoveringen.
— En ny leilighet med litt mer areal blir fort noen millioner kroner eksstra. Så slik sett er det blitt rimeligere, sier Wold.
Og med de ekstra kvadratmeterne ser ikke familien lenger behovet for en ny og større leilighet.
— Vi har lagt fra oss flytteplanene, forteller de.
Vihar flere spennende boliger på lager, og foreslår at du begynner med å lese disse:
Ja, familien bor i dette drivhuset året rundt
Det øgle-lignende huset kan forstørres fra 45 til 72 kvadratmeter
Det stygge huset
Lyst på litt inspirasjon? Følg oss på instagram: @boligoghjem
Soverom, stue, kjøkken og bibliotek i samme rom