Barna har hvert sitt rom – og egen lekestue

Og rett utenfor er det trampoline, bordtennisbord og plass til ballspill.

EGEN INNGANG: Rett utenfor barnestuen ligger barnas egen del av hagen. Her har de både trampoline, bordtennisbord og plass til ballspill.
TAPETVERDEN: Kartet på veggen på rommet til Fillip Lillejord-Rasmussen er et tapet som er bestilt etter mål.
MINNER: De voksne i huset er begge fotografer, og familiebilder pynter opp på veggen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Det er en skikkelig kabal å planlegge et nytt hus, å finne ut hvor alle rommene skal ligge, sier Hilde Lillejord.

I fjor flyttet hun inn i et nybygd funkishus på Nesodden i Akershus sammen med samboeren og barna Milla (3), Fillip (6) og Matheo (10) Lillejord-Rasmussen.

Her har barna fått hvert sitt rom – i tillegg til en felles stue.

— Jeg ble veldig fornøyd da jeg kom på denne løsningen: I stedet for å ha en lang gang med dører inn til hvert barnerom, ble gangen utvidet til et eget rom. Barnerommene er derfor ikke så store, men til gjengjeld har barna fått sin egen stue med god plass til lekekamerater, forklarer hun.

Lei av overfylte skap og skuffer?

Les også

Ti ting det er på tide å bli kvitt

LEGOBY: I den felles stuen kan barna leke sammen eller pusle med sitt. Milla bygger lego, mens Fillip ser film.

Fellesrommet er mye brukt. Her har barna sofa, flatskjerm og legoby.I tillegg er det utgang til barneavdelingen i hagen, med trampoline, bordtennisbord og plass til ballspill.

Stilren oppbevaring

Barnestuen er atskilt fra resten av huset med en skyvedør, slik at barna kan bråke i fred. De voksne har soverom vegg i vegg, men med ekstra lydisolering.

— Så lenge barna er små, synes jeg det er best å ha vårt soverom i nærheten, sier Lillejord.

JENTEROM: Milla har fått rosa jenterom, men mamma Hilde Lillejord savner særpreg og har planer om en plassbygd seng med sofa under.

Hun er fotograf, og dokumenterer prosessen fram mot et nytt hjem på blogg og Instagram under navnet «Lerkefunkis».Praktisk, personlig og koselig er stikkord hun har hatt i bakhodet når barnerommene ble innredet.

— Gode oppbevaringsløsninger er viktig i barnerom. På rommet til Fillip har jeg satt opp stringhyller. De er ikke så dype, og frigjør dermed litt plass. Rommet virker dessuten luftigere når man får ting opp fra gulvet, sier hun.

Stringhyllene var egentlig ment for kontoret, men havnet på barnerommet da de viste seg å ikke passe inn.

Det du har utsatt hele sommeren:

Les også

Fem ting du bør fikse hjemme nå

Også mange av de andre møblene på barnerommene har tidligere gjort nytte et annet sted.

ROMLØSNING: Fra den felles barnestuen har Fillip, Matheo og Milla inngang til hvert sitt rom – guttene på den ene siden, Milla på den andre.

— Jeg prøver å gjenbruke mest mulig. Sengen på Fillips rom er egentlig en høy seng som jeg har saget beina av, mens mønsteret på sidene er en gammel tapetrest, forteller hun. Seks usedvanlig flotte barnerom:

Les også

Inspirasjon til fine barnerom

Personlige rom

Interiørarkitekt i Opplevelsesdesign, Bernt A. Pedersen, mener man kan tenke litt annerledes når barnerommene skal innredes.

BRUKTFUNN: Matheos pult er kjøpt på loppemarked. Skapet er nytt, men malt i grått for å gi litt særpreg.

— Jeg er tilhenger av å ha en rød tråd i innredningen, men akkurat barnerommene må gjerne skille seg ut, forklarer han.- Mange voksne foretrekker hvite vegger og minimalisme, men tenker ikke på at barna elsker farger. Jeg synes det er fint å gi barnerommet et personlig preg, så får man heller pusse opp om noen år, fortsetter han.

Også interiørarkitekten mener det kan være fint å legge til rette for fellesområder for barna.

— Lag gjerne en sittegruppe på barnerommet. Barn hermer etter de voksne, og en slik krok kan bli et attraktivt hjørne og et fint fellesområde dersom det er flere barn som deler rommet, sier han.

Det kan også være lurt å planlegge plass til overnattingsgjester, enten i form av køyeseng eller en uttrekkbar seng. Oppbevaring er et annet viktig stikkord.

OPPBEVARING: Stringhyllene var egentlig kjøpt til kontoret, men har i stedet blitt oversiktlig oppbevaringsplass for Fillips leker.

— Man får aldri nok av hyller og oppbevaringsmøbler. Kvadratiske rom i hyllene er både praktisk og ser fint ut, og gir plass til oppbevaringsbokser. Det er en stor fordel å velge bokser som er gjennomsiktige slik at barna ser hva som er i dem, tipser han. Leier frivillig:

Les også

Derfor vil Gina Halvorsen (32) heller leie enn eie bolig

Femårsperspektiv

UTELEK: Mellom huset og garasjen har Milla (3) fått en huske å svinge seg i.

På Matheos rom er både seng, hylle og skap kjøpt på IKEA, men er blitt malt for å få mer særpreg.I tillegg har han fått en gammel skrivepult som noen venner kjøpte på loppemarked, men ikke hadde plass til.

SILHUETTHUS: Byen på veggen har Hilde Lillejord laget med tape og maling.

— I et nybygd hus synes jeg det er fint å ha noen gamle møbler slik at ikke alt blir nytt, sier Lillejord.Millas rom er etter eget ønske rosa, med mammas gamle dukkehus i hjørnet. Rommet er det eneste av barnerommene som ikke er helt ferdig.

BARNEAVDELING: Fra Millas rom ser man inn i barnestuen og videre inn på Matheos rom.

— Jeg synes jenterom er vanskelig å innrede – det blir fort sukkersøtt, sier hun.Selv om det meste på barnerommene er på plass, innser Lillejord at det fort kan komme ønske om endringer.

- På et barnerom tror jeg ikke man kan ha noe særlig mer enn et femårsperspektiv. I går hadde guttene to kompiser på besøk, og da var det billøp over hele rommet. Men det gjenstår å se om romløsningen er like vellykket når de blir tenåringer.

Les også:

Publisert: