Nå skal vi ha mer farger i husene våre

Trendekspertene spår en svært fargerik tid fremover, etter nærmere 15 fargeløse år.

FARGEKLATTER: Trine Edstrøm, Jørn Erik Steen og Erle (8mnd) overtok huset etter Edstrøms foreldre, som flyttet en etasje opp. De malte veggene lyseblå og fylte boligen med fargeklatter.
  • Kjersti Blehr Lånkan
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Hjemmet til Trine Edstrøm og Jørn Erik Steen spraker av ulike farger på stoler, tepper, lamper og tilbehør: Barkrakker, barnestol, hylleknekter, kjøkkenmaskin og bilderammer i en fargesterk nyanse av gult, Edstrøms yndlingsfarge.

FARGEKLATTER: Erle (8mndr) og pappa Jørn Erik Steen trives med å omgi seg med farger. De malte veggene lyseblå og fylte boligen med fargeklatter.

Espressomaskin i rødt. Vaser i grønt, puter i oransje og blått.Lamper i et bredt spekter av fargepaletten. Og på soverommet, en fargesterk tapet med blågrønt mønster.

— Hvitt er kjedelig. Og det er så enkelt å male, sier Trine Edstrøm.

HENGER LAVT: Fargerike lamper, der lilla og gul er komplementærfarger.

Hun har alltid vært glad i å bruke farger, både i interiør og på klær.— Det passer meg veldig godt at det er blitt trendy, sier hun.

SOVEROM: Blågrønn tapet og sengeteppe på soverommet.

For å muliggjøre variasjonen av sterke farger på ting og tekstiler, har paret holdt veggfargen i en lys fargenyanse. Ingen vegger er imidlertid hvite. En lyseblå farge går igjen i både kjøkken og stue, en dus grønn på gjesterommet.

Butikkene merker trenden

Bjørg Owren, administrerende direktør i Informasjonskontoret for farge og interiør (ifi.no), sier at butikkene som selger maling og tapet rapporterer om at det skjer noe nå.

LYSEBLÅTT: Trine Edstrøm ville ikke ha hvite vegger. På kjøkken og stue er veggene malt i en lyseblå farge kalt "mild aquamarin".

— Hovedtrenden har vi mast om en stund, at det kommer mer farger. Men det tar tid fra trendguruer begynner å snakke om det, til det blir praksis i vanlige folks hjem, sier hun.

FAVORITTFARGE: De to barkrakkene har Edstrøm malt i yndlingsfargen, gul. De matcher kjøkkenmaskinen og lampene fra Muuto.

Trenden nå er å kombinere flere farger, ifølge Owren.— Ensfargede interiører – hvite, grå eller greige – er litt gårsdagens mote. Nå skal det være mer kontraster fra lyst til mørkt, lyse og mørke nyanser av samme farge eller kombinasjoner av ulike farger i samme kulørstyrke.

FORNØYD: Erle (8 mnd) blir også glad av farger.

Selv om mørke farger selger mer enn tidligere, velger majoriteten fortsatt lyse vegger, og spriter opp dem med sprekere farger på elementer som tar mindre plass, slik Edstrøm og Steen har gjort. Sjekk løsningene:

Les også

Arkitekten har brukt sine beste triks hjemme

Fra kalde til varme farger

Fargeekspert Dagny Thurmann-Moe, som driver sitt eget firma The Daily D, spår en svært fargerik tid fremover, etter nærmere 15 fargeløse år.

BILDEVEGG: En fargerik bildevegg spriter opp den lyseblå veggen.

— Historisk sett har nordmenn brukt mye farger både i innredning, på husene og i klesveien, og med god grunn. På grunn av den lange mørkeperioden vi har, er det svært viktig for oss å omgi oss med farger. Når fargebruken, eller mangelen på farger, har blitt så ekstrem som den har vært, er det naturlig at pendelen svinger helt den andre veien. Behovet for farger blir veldig sterkt, sier Thurmann-Moe.De siste par årene har grønn, blå og sjøgrønn dominert trendbildet. Thurmann-Moe tror det kan ta lang tid før de forsvinner.

TAPET: Toalettet har fått sin særegne tapet, og gult går igjen her også.

— Det som er spesielt med disse fargene, er at det er de fargene mennesket trives best i. Det er blant disse fargene hjernen er mest skjerpet, vi finner ro og velbehag. Årsaken er enkel: Dette er hovedfargene ute i naturen. Rent teoretisk varer en fargeepoke i ca. ti år, og det er ingen grunn til å tro at denne vil være kortere, sier hun.Imidlertid viser kåringen av årets farge 2015 at fargepaletten skifter fra kalde nyanser til varmere.

LEKENT: Er du sikker på at dette tapetet ikke er ment for barnerommet, spurte håndverkerne? Alle knottene er skiftet ut med noen med mer farge.

— De varme fargene er veldig viktige for mennesker, siden de gir fra seg energi. Det vil si at du kan bli glad og føle deg energisk hvis du omgir deg med disse fargene. De sterkere nyansene passer best på detaljer, da de kan bli litt overveldende på store flater, som for eksempel alle fire vegger, mener Thurmann-Moe.Les også: Forsker frykter alle hus vil bli grå

Fargesirkel

NATURLIG: Tapetet i gangen henter naturen inn, med fargeinnspill fra lampene i taket. Hattelampen har Edstrøm laget selv, den er malt grønn innvendig.

Trine Edstrøm har Ittens fargesirkel (mye brukt sirkel med tolv primær-, sekundær— og teriærfarger) i bakhodet når hun velger fargesammensetninger.- Jeg er veldig glad i komplimentærfarger, det vil si farger som står overfor hverandre i fargesirkelen, for å skape liv, sier hun.

FARGESIRKEL: Edstrøm synes Ittens fargesirkel er nyttig for å velge farger. Primærfargene er rød, gul og blå. Komplementærfargene står overfor hverandre i sirkelen, for eksempel gul mot lilla.

Som i gangen, der røde runde lamper henger på hver sin side av en hattelampe hun har malt grønn innvendig, og også teppet er grønt.I stuen har hun bevisst satt oransje og blått sammen.

ORANSJE: Årets farge 2015 fra Nordsjö/Akzo Nobel er copper orange.

For øvrig går gult igjen overalt, også i det gule og svarte tapetet på badet, som skiller seg fra de tre andre tapetvalgene i andre rom.— Jeg vil at man skal bli glad av å være i huset, og at hvert rom skal være en overraskelse, sier Edstrøm, og fortsetter.

MUNTERT: - Jeg har alltid vært glad i farger, sier Trine Edstrøm. Det synes på kjøkkenet.

— Men likevel at det skal være en helhet, en rød tråd. Eller ...Hun korrigerer sitatet.

— En gul tråd.

Les også:

Les også

Slik kan du pusse opp kjøkkenstolene

Les også

Forelsket seg i både hus og mann

Les også

Ser du hva som er uvanlig med dette badet?

Les også

Seks fine ting du kan lage selv

Les også

Dette er de hotteste trendene nå

Linda kunne aldri klart å ha et grått hus

Hun malte låven lilla

Publisert: