– Få kjenner til dette skattefradraget, sier banksjef

Sjekk om du har krav på det.

FRADRAGSJAKTEN. Du kan også kreve fradrag for tinglysningsgebyr og takst i forbindelse med refinansiering av boliglånet. Men du må selv huske å føre disse fradragene på selvangivelsen, for disse utgiftene er aldri forhåndsutfylt.
  • Christine Gulbrandsen
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Dersom du har betalt noen for å gjennomføre en verdivurdering av boligen din, kan du få igjen noen av disse kronene. Men da i form av fradrag på skatten.

– Ja, du kan trekke av på skatten dersom du har betalt verdivurdering av bolig i forbindelse av refinansiering, bekrefter Sveinung Hedding-Valvik, DNB-banksjef i Vest-Agder til abito.no, Fvns boligsatsing på nett.

Han tror det er mange som ikke kjenner til akkurat disse reglene, og derfor går glipp av skattetrekk de har krav på.

– Det er nok velkjent for de fleste at man kan trekke gjeldsrenter fra skatten. Men det kanskje ikke alle vet, er at man også kan trekke fra gebyrer og andre kostnader bankene krever forbundet med låneopptak og refinansiering, sier han og forklarer at det også omfatter formidlingsprovisjon, etableringsgebyr og gebyr for prioritetsvikelse.

— Det er som å holde et flaxlodd i hånden, men ikke gidde å skrape:

Les også

Har du ennå ikke kontrollert selvangivelsen din?

Fyll ut selv

Du kan også kreve fradrag for tinglysningsgebyr og takst i forbindelse med refinansiering av boliglånet.

Men du må selv huske å føre disse fradragene på selvangivelsen, for disse utgiftene er aldri forhåndsutfylt.

– Vi opplever ikke at det er mange som spør oss om dette, og vi har foreløpig ingen oversikt over hvor mange som krever dette for inntekståret 2015, sier avdelingsdirektør Jørn Steinmoen i Skatteetaten.

Les også

Nær en halv million har ennå ikke åpnet selvangivelsen sin

Utgiftene du har betalt i forbindelse med refinansiering av boliglånet, som for eksempel utgifter til takstmann eller gebyrer, skal føres i post 3.3.1 i selvangivelsen. Det er posten for gjeldsrenter.

– Skattyter må fylle inn navnet på takstmann og firma i tekstfeltet tilknyttet den aktuelle posten, og ikke under øvrige merknader. Det skal ikke sendes med dokumentasjon. Skatteetaten vil be om dokumentasjon i ettertid, dersom vi trenger det, sier Steinmoen.

Les også

Gir bort huset: - Det er for gærent å bare jevne det med jorden

Finnes hjelp

For å få hjelp til å finne ut hva slags fradrag du kan ha krav på, kan du bruke fradragsveilederen på skatteetatens hjemmesider.

Den kan gi en nyttig, om ikke komplett, pekepinn på fradrag du bør få med deg.

Artikkelen er skrevet av FVNs boligsatsing på nett, abito.no.

Lyst til å spare penger? Her er noen gode artikler om nettopp det:

Publisert: