Fettete kjøkkenvifte kan være en tikkende brannbombe

Ekspertenes råd er klart: Reingjør filteret jevnlig.

Det er enkelt å ta av filtrene fra kjøkkenvifta. Mange filtre tåler også å bli vasket på varmeste programmet i oppvaskmaskinen.
  • Christine Gulbrandsen
Publisert: Publisert:

– En fettete kjøkkenvifte fungerer dårlig, og kan i verste fall starte en brann, sier Jogrim Aabakken, testansvarlig i Forbrukerrådet.

For fett som drypper ned fra filteret, kan ta fyr ved høy temperatur på stekeplaten.

– Hvis man ikke med jevne mellomrom fjerner dette fettet, risikerer man at fettet renner ned på en varm stekeplate og tar fyr. Og skulle flammene nå opp til et mettet fettfilter, kan situasjonen bli svært farlig, beskriver han.

Reingjøring viktig

Tor Erik Skaar, informasjonsrådgiver i Norsk brannvernforening, forteller at det heldigvis er svært sjelden at kjøkkenvifter starter brann.

Les også: Nesten halvparten av alle brannvesenets utrykninger skyldes dette

– Men kjøkkenvifta står rett over brannstarter én, nemlig komfyren. Om det tar fyr i noe på komfyren, og kjøkkenvifta er full av fett, ja da kan brannen lett spre seg videre i huset.

Det enkleste og beste trikset for å forhindre brann i kjøkkenvifta eller at en eventuell komfyrbrann sprer seg raskt videre, er å sørge for at vifta reingjøres jevnlig.

Sjekk en gang i måneden

– Det er veldig enkelt å reingjøre filteret i avtrekksvifta. I hovedsak er det bare å løsne filteret fra viften og vaske det, forklarer Aabakken i Forbrukerrådet.

Hvor ofte, kommer helt an på hvor ofte viften er i bruk og hvordan man bruker den. En kjøkkenvifte som stort sett suger opp vanndamp, trenger ikke å reingjøres like ofte som en som tar opp mye fettos. Et fettfilter som daglig håndterer heftig stekeos vil relativt raskt mettes med fett og bør derfor reingjøres jevnlig.

Les også: En av tre kan ikke dette viktige telefonnummeret

– Men uansett hvilket bruksmønster du har, vil en grei tommelfingerregel være å sjekke tilstanden en gang i måneden. Og dersom fettfilteret begynner å bli gult, er det på tide med vask, sier Aabakken.

Avtrekksmodeller

Fettfiltre fra avtrekksmodeller kan fint vaskes på varmeste program i oppvaskmaskinen. For jo varmere vann, og jo lengre tid det får til å virke, jo mer fett løser det opp.

Har du ikke oppvaskmaskin, kan du fylle oppvaskkummen med kokende varmt vann og litt oppvaskmiddel. Sjekk med jevne mellomrom at fettet løser seg opp.

– Unngå å la vaskevannet bli kaldt. Har det blitt det, begynner du på nytt med glovarmt vann, for jo varmere vannet er når du tar ut filteret, jo mer fett blir igjen i kummen, sier Forbrukerrådets testansvarlige.

Det er enkelt å ta av filtrene fra kjøkkenvifta. Mange filtre tåler også å bli vasket på varmeste programmet i oppvaskmaskinen.

Kullfilter

Har du kjøkkenvifte med kullfiltre, en såkalt resirkulasjons-ventilator, bør du sjekke bruksanvisningen for hvordan kullfiltrene kan reingjøres. Har du kastet bruksanvisningen, kan du søke etter den på produsentens hjemmeside på nettet.

Les også: Dette er hyttas største brannfarer

– I bruksanvisningen kan du finne ut om dine kullfiltre er vaskbare, noe som dessverre ikke er en selvfølge. Mange produsenter oppgir at deres kullfiltre verken tåler maskinvask eller håndvask. Da risikerer du å måtte kjøpe nye kullfiltre relativt hyppig, sier Aabakken.

Hvor ofte kullfiltrene skal byttes, avhenger igjen av hvordan du bruker dem.

– Men fordi kullfilteret først og fremst har en komfortfunksjon, nemlig å fange matlukt, er det ingen risiko ved å bruke det for lenge. Men ønsker du en mest mulig effektiv vifte, bør du bytte en gang i halvåret eller årlig, avhengig av hvor mye du bruker ventilatoren, sier han.

FAKTA:

To teknologier for kjøkkenvifter:

Avtrekksmodellen

Fordel: Frakter matosen ut av boligen og dermed fjerner lukt mer effektivt. Du slipper også å kjøpe kullfiltre.

Ulempe: Varme tappes fra boligen sammen med matosen. Ofte ikke tillatt i blokkborettslag.

Resirkulasjonsmodellen (kullfilter)

Fordel: Tapper ikke varme fra boligen.

Ulempe: Fjerner ikke lukt like effektivt, og kullfiltre må kjøpes og skiftes. De kan være relativt dyre.

Kilde: Forbrukerrådet

Publisert: