-Sørlendinger er i ferd med å bli mer vågale når det kommer til farger i hjemmet

Hvis du er fristet til å male i gøye farger, men kvier deg for å male hele veggen, kan du starte med en dør eller to. Resultatet vil overraske deg.

  • Kari Byklum
Publisert: Publisert:

-Sørlendinger er i ferd med å bli mer vågale når det kommer til farger i hjemmet. Det er ganske ofte at noen kommer med fargesterke ting de vil at vi skal skanne, så de kan få maling i samme farge, forteller Yvonne Sterud hos Montér i Sørlandsparken.

Les også Hvilken farge liker du?

Å male vegger er nærmest blitt hobbyen til mange, men å male en innerdør eller to går gjerne enda fortere. Du trenger verken å teipe rundt gulv -eller taklister, og aller viktigst – du slipper å bale med å ta ned bilder, sparkle spikerhull og henge bildene opp igjen. Velger du en sprek farge, vil det gi et stort løft til hele rommet.

-Trenden går både mot mer fargebruk og mer personlighet i interiøret, og det merker vi godt.

En knallgul dør setter stemningen og skaper glede i rommet.

Personlig preg

-Før var veldig mange dører ferdigmalt i bomull, men nå spør stadig flere etter klassisk hvit, og mange velger også mørkere dører. Men det er også helt klart flere som velger sprekere farger. Det virker som mange vil vekk fra det nøytrale, og heller sette sitt personlige preg på hjemmet, sier hun.

Sterud pleier å anbefale en halvblank maling til dører fordi halvblanke flater er mer smussavvisende og lettere å vaske over.

-Samtidig ser vi jo at mange velger mer ut i fra det de liker og ikke nødvendigvis det som er praktisk.

I følge Mari Andersen Rosenberg i Ifi.no er blankere flater enklere å rengjøre enn matte, rett og slett fordi kluten glir lettere over en blank flate. Det kan være en fordel ettersom en dør er noe vi berører mye. Samtidig er dagens malinger så gode at det ikke nødvendigvis er en forutsetning, så rådfør deg hos fargehandleren din.

En knallgul dør setter stemningen og skaper glede i rommet.

Slik gjør du det

Selv om det ikke er vanskelig å male dører, er det likevel noen forutsetninger for et vellykket resultat. Stenrud minner om viktigheten av riktig utstyr, og at det ikke må slurves med grunnarbeidet.

Les også Disse fargene gjør oss godt

-Hvis dørene er malt fra før, bør du bruke spesialvaskemiddel og mattslipe etterpå. Det lønner seg også med heft- og sperregrunn før du maler to eller tre toppstrøk med fargen du vil ha.

Hvis døren er lutet, bør luten nøytraliseres før du påfører grunning og maling.

-Velg en spesialvask også her, eller lag en eddikblanding. Det kan også fungere fint, råder Sterud.

Publisert: