Her er nyhetene fra årets møbelmesse i Stockholm

En benk hvor du kan forbrenne kalorier sittende. I år topper kreativitet og naturmaterialer årets møbelmesse.

MED VIPP: Ergonomi, komfort og design var viktig for KHIB-student Caroline Smedsvig da hun designet spisebordbenken «Ask». Den har en vippefunksjon, mykt ulltrekk og knapper som vises foran og bak.
  • Ann-Mari Gregersen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

— Å bruke naturmaterialer er ikke nytt, men trenden har bare økt de siste årene. Det store nå er at samtidig som det er stadig mer materialer fra naturen, så brukes det også flere løsninger basert på gamle håndverkstradisjoner og teknikker, forteller møbeldesigner, interiørarkitekt og professor Dave Vikøren ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen (KHIB).

Trender og tendenser fra Stockholms møbelmesse har han observert siden 1982. I år er Vikøren på messen med bachelorstudenter fra KHIB.

MATERIALBRUK: Professor Dave Vikøren ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen (KHIB) håper det forskes mer på miljøvennlige materialer. Her sitter han i KHIB-student Ricardo Sanchezs loungestol.

— Det er heldigvis mange studenter som fokuserer på natur, heltre og gode teknikker som fletting og sying. Det gir møbler som holder i generasjoner, og som ikke skaper problemer for miljøet, sier han.Dave Vikøren mener at de virkelig store produsentene må ta hele miljøtanken og plastbruken på alvor.

— Det er mange spennende materialer en kan forme møbler av, fra tang, sopp og alger til biomasse. Det må ikke være plast. Problemet er at ingen vil være de første og betale for å bryte vei, men jeg er sikker på at det kommer mye spennende fremover, sier Vikøren.

Dette må du ikke gjøre når samlivsbruddet er et faktum:

Les også

Lene (25) selger «nederlagssofa»

Forbrenner kalorier sittende

Og kanskje fanget en produsent opp et møbel eller to fra KHBI-studentenes stand i Greenhouse-avdelingen, stedet der studenter og prototyper får vise seg frem.

Det har skjedd før, og student Caroline Smedsvig fra Haugesund krysser fingrene. Semesterets tema var tre, og hun viser frem spisebordsbenken «Ask».— Vi sitter veldig mye og har ofte vondt i ryggen. Jeg tenkte: Hvordan kan vi bruke mer tid rundt spisebordet og samtidig ha det behagelig? Så jeg designet en spisebordsbenk med vippefunksjon. Den gir litt bevegelse og sørger slik for forbrenning av kalorier, sier Caroline Smedsvig.

Har du fått med deg disse?

«Ask» er retro og enkel i linjene. Den ruver ikke mye, selv om det er plass til to på den. Det mørkeblå stoffet er i 100 prosent ull fra Kvadrat.

— Det er viktig for meg å lage bærekraftige møbler, og jeg ønsker å jobbe mer med naturlige materialer, sier Smedsvig.

Bord fra Engesvik

Hos norske Tonning & Stryn har natur alltid vært viktig. Alt tre som brukes er eik, og alle møblene er laget og sydd i Stryn. Moderne design kombinert med solid håndverk.

ENGESVIK: Moderne tradisjon fra Tonning & Stryn, her spisestolen «Ursa» og bordet «Bjelke» i design fra Andreas Engesvik.

— Nytt fra oss i år er spisestolene «Ursa» og bordet «Bjelke» designet av Andreas Engesvik, og krakken «Frikk» designet av Erik Wester. Vi ser at det er mer farger enn det har vært før på messen, og det vises også igjen hos oss i de nye modellene, forteller Svein Nore hos Tonning & Stryn.

Norsk hos danskene

Danske Erik Jørgensen lanserte sofaen «Hector», laget i skinn og tre og designet av norske Anderssen & Voll.

NORSK FOR DANSK: «Hector» med sine høye rygg kommer blant annet i skinn, og fikk sin premiere på møbelmessen. Designet av norske Anderssen & Voll for danske Erik Jørgensen.
FLØYEL: «Hector» fra Anderssen & Voll kommer også som en toseter i blant annet fløyel
NORSK FOR DANSK: Designerne Torbjørn Anderssen og Espen Voll kan skåle for nok en ferdig sofalansering, denne gang heter verket «Hector» og er for den danske møbelprodusenten Erik Jørgensen.

— Sofaen kan lages i ulike tekstiler, men er tegnet som en skinnsofa. Det er ekstra stas, for Erik Jørgensen Møbelfabrik utfører et utsøkt stykke arbeid. Du har ett forsøk når du syr i skinn, så jeg er glad det ikke er jeg som syr. Vi har også laget en to-seter i fløyel med skinnputer, som vi synes er tøff og ganske vill, sa Torbjørn Anderssen og høstet latter da han presenterte sofaen på messen.

En nydelig historie om stor arkitektur:

Les også

Arkitektens grep førte familien nærmere hverandre

Dette er den andre sofaen de designer for danskene, og de trives med samarbeidet.

SKRIVEBORD: Enten du skriver for hånd eller på en pc, så er det kjekt med en vakkert skrivebord. «AA Desk» er designet av Spant Studio for danske Woud.

— Først identifiserer vi hva som er typisk for merkevaren, og så tolker vi den. Da blir det unikt både for dem og oss. Det var en fin utfordring å jobbe med et så klassisk dansk sofa-format. Vi ville ha en komfortabel, rund og myk sofa som tok imot kroppen. Sofaputene kan forresten brukes som nakkestøtter, perfekt når en skal se serier, mener Torbjørn Anderssen og Espen Voll.

Tror det blir lov med rot

Tre og natur var også sentral i messens trendutstilling. Hvert år får ledende nordiske designere og stylister boltre seg under gitte tema. Den danske stylisten Christine Rudolph, med erfaring fra blant annet Vouge Living, fikk temaet «Meeting room».

GJENBRUK: Gamle vinduer blir som nye når de settes inn i et rom, her fra trendutstillingen til den danske stylisten Christine Rudolph.
SKYVEDØR:En skyvedør av tre er enkel, unik, effektfull og trenger ikke koste en formue. Sett på trendutstillingen til den danske stylisten Christine Rudolph.

Det ble et rom med gamle vinduer, trebord, krakker og en skyvedør av tre i miks med betong. Det er funksjonelt og kreativt, med mulighet for å trekke seg tilbake i ulike soner. Arkitektparet totalforvandet den gamle rønna:

Les også

- Jeg husker jeg tenkte, er alt ødelagt nå?

— Trenden fremover tror jeg går mot at det blir «lov» til ha det mer rotete og menneskelig. Det har vært for perfekt for lenge nå. Naturen skal også inn, men messing og betong er fremdeles med i bildet. Det er miksen av materialer som gjør helheten. Jeg tror også at folk tenker mer over hva de kjøper, og at ting skal vare. Det gjør jeg i alle fall selv!

Huske ved bordet

Den finske stylisten Susanna Vento har med temaet «Teatime & playtime» også gått for mye tre.

— Jeg har laget ett stort rom hvor alle kan være både for seg selv, eller sammen når en ønsker det. Mange vipper på stolene, så derfor laget jeg en huske som både kan brukes av store og små, og hvorfor ikke ha den ved spisebordet?Hun mener ellers at vi går mot andre fargetider. Det kommer mer av myke fargetoner og en moderne-romantisk stil. Matte og mørke farger er det også endel av, glossy farger forsvinner ut.

Middagsbordet vil bety mye

Den svenske møbeldesigneren Emma Olbers tolket naturen under temaet «The Patio».

LANGBORD: Møbeldesigner Emma Olbers tror at vi søker mer og mer mot lange bord og gode samtaler når vi først legger fra oss mobil og pc. På sin utstilling «The Patio» var to bord på 2,70 m fra svenske Tre Sekel satt sammen til ett langt.

— For meg har alltid miljøet vært viktig, og alt tre jeg bruker fra svenske Tre Sekel er sporbart. I mine 19 år som designer ser jeg de siste årene en større miljøinteresse, og jeg tror at klimaendringene kommer til å endre måten vi tenker møbler på. Vi kan ikke fortsette med bruk og kast. Så møbler som varer, samt materialer i tre og skinn tror jeg mange vil etterspørre.Emma Olbers tror særlig to møbler kommer til å få en viktig plass.

300 kvadratmeter hytte. Likevel er det utsikten som tar kaka!

Les også

Hytta hans er som et eventyrslott

— Nesten all kommunikasjon elektronisk. Derfor kommer store middagsbord til å bety mye. Skrivepulten vil også få en større plass. Det vil være luksus å få et håndskrevet brev!

RESERVEDEL: «Button»-puffen fra Mitab er blitt en klassiker, men alle vet ikke at den også lages i en reservedel-variant. Stoff som er blitt til overs, brukes miljøvennlig nok til å lage unike modeller.

Vi drister oss til å tipse om følgende boligreportasjer:

Les også

De kan konkurrere om millionpott til renovering

Les også

Det øgle-lignende huset kan forstørres fra 45 til 72 kvadratmeter

Les også

Kledningen deres kan vare i 120-400 år uten vedlikehold

Er du opptatt av hvor mye du betaler i boliglån? Test gjerne vårt rentekart:

Publisert