De forvandlet sagbruk til idyllisk sjøbod

Da Eli og Stig Erfjord fikk naustet, lå det delvis ødelagt under en presenning.

Publisert Publisert

SMART: En stråleovn uten elektrisk innmat blir til lyslykt når du fyller den med kubbelys. Foto: Irene Jacobsen

Eli og Stig Erfjord bor i Suldal, tre timer fra Stavanger, langt inne blant fjorder og fjell, midt i postkortvakre Ryfylke. Et par hundre meter fra huset har de satt opp dette naustet, som er et gjenbruksprosjekt fra A til Å. Et sagbruk er blitt til et naust. Innredningen har ikke kostet en krone.

20 år med samlemani resulterte i at da huset først var reist, kunne de innrede herligheten nesten uten å bruke penger. Enten har Stig snekret møblene av materialer han har funnet i skogen, eller så har paret hentet interiøret ut av sin fulle kjekt-å-ha-kjeller.

— Jo fullere kjelleren ble, jo surere ble jeg. Tingene han kom hjem med var ikke akkurat av sorten du tar inn i stuen. Luktet gjorde de også, forteller Eli Håker Erfjord.

SLIK ER DET BLITT: Det gamle sagbruket fra Sand i Ryfylke lever videre som naust i Erfjord. Foto: Irene Jacobsen

Bevisst strategi

Stig Erfjord samlet og samlet. Svære, tunge garn. Gamle nøter og garnkuler, tauverk og trosser. Deler fra skøyter, lugardører og overlysvinduer fra skipsdekk. En gammel skinnstol med stålrørsben, en ustø seng, bedehusbenker og halve bord fra ungdomshuset. Slitt seilduk og til og med en enorm vindmann.

NY BRUK: Overlysvinduet stammer fra et skipsdekk, nå er det blitt til et veggskap. Vindmannen ble brukt til å lufte ut lasterom på båter. Gulvvasen er egentlig en sjøkikkert. Foto: Irene Jacobsen

— Lenge før dagens ventilasjonssystem, brukte de det som het vindmann for å lufte ut lasterommet på en båt. Sånne ting var det altså som lå i kjelleren vår. Hvordan skulle jeg se for meg at den skulle komme til bruk?

Nå smiler Eli fornøyd. Til og med vindmannen passer inn. Var det egentlig en bevisst samlestrategi?

Eli tviler på det.

— Men det gir jo likevel mening nå. Vi har fått et helt unikt naust med en innredning som er både original og kul. Alt som lå lagret i kjelleren passer her, så en kunne jo nesten tro det var planlagt.

Båtgarasjen tar størstedelen av plassen i bygget. Her er det også god oppbevaringsplass til fiskeutstyr og redningsvester.

Rommet vegg-i-vegg med garasjen er 30 kvadratmeter, og ut mot fjorden har de en sofagruppe laget av paller. Putene er sydd av gjenbruksmateriell, med god hjelp fra søsteren Heidi Bjørnsdatter Thorvik, som jobber med gjenbruksmaterialer gjennom sitt eget firma Vølt. Rammen til bordet er et gammelt jernstativ fra et fiskeoppdrett. Bordplaten stammer fra ungdomshuset i bygda.

— Leter du godt kan du se navn som er risset ned i treverket, det er jo litt morsomt, for det er fra vår egen ungdomstid, sier Eli Håker Erfjord.

Interiørinteressen endte også opp med en forretningsidé for Eli og svigerinnen Rigmor Erfjord. For to år siden åpnet de Befri & Bevar på Sand, en bruktbutikk full av redesignede møbler og bruksgjenstander.

Les også: 210 år gammel hytte ble drømmebolig

FEST-KLART: Fem meter langbord holder som regel i lange baner, synes Eli Erfjord Foto: Irene Jacobsen

Naust var byggesett

TØNNE-TIPS: Plantetips til oljetønne: Skal du plante store ting kan du fylle hele tønnen med jord. Til sommerblomster holder det med jord øverst – eventuelt å bare sette en potte oppi. Foto: Irene Jacobsen

Et par gamle Adirondackstoler og et lite bord står i kjøkkenkroken. Den gamle Granat-komfyren virker fortsatt. Til og med stekeovnen fungerer.

BÅTPLASS: Plass til båten har de også. Legg merke til oppbevaringshyllene som er bygde mellom stenderne på veggen. Foto: Irene Jacobsen

Opprinnelig sto sagbruket på Sand, knappe tre mil lenger inne i fjorden. Sagbruket var revet og lå under pressening da Stig fikk tilbud om å overta alt sammen. Materialene hadde begynt å få skader på grunn av at de hadde vært dårlig dekket til, så han plukket ut det som kunne brukes, resten måtte lages på nytt.

KJØKKENKROK: Istedenfor kjøkkendør har de laget forheng av et gammelt seil. Komfyren er i tipp topp stand. Foto: Irene Jacobsen

Alle rotknærne som støtter opp takkonstruksjonen var hele, og det var viktig. Byggesettet ble laget ferdig og deretter lagret på onkelen sin låve. To år senere begynte arbeidet med å sette det opp.

ROTKNÆR: Fordi naustet er litt kortere enn den opprinnelige saga hadde de en del av reisverket til overs. Noen rotknær er blitt til bordbein. Foto: Irene Jacobsen

— Det eneste vi har brukt penger på her inne, er industrilampen fra Amsterdam, forteller Eli.

— Søsteren min ringte og sa hun hadde funnet en perfekt lampe som vi bare måtte kjøpe til naustet. 3000 kroner kostet den, dyrt for en gammel lampe, mente Stig. Men i hus kom den, og det er vi glade for nå. Den passer inn her.

Naustet er ofte i bruk. Det duger til både late sommerdager ved fjorden, klubbkvelder med venninnene, 40-årsfeiring med 45 gjester, og til konfirmasjon.

— Da yngstemann var konfirmant for to år siden, ønsket han seg rekefest på naustet. Etter kirken og en runde med smørbrød hjemme hos oss, gikk alle hjem og skiftet til vanlige klær før vi møttes igjen på kvelden. Det ble en konfirmasjon som gjestene husker.

Leveggen ute har også en historie. Materialene stammer fra oljeindustrien og er blitt brukt som «strø» under store stålkonstruksjoner. Treet er hardt, tungt og søkker som en stein. Faktisk måtte det heises på plass med kran.

_Følg oss på twitter, @synnehm

Følg oss på Instagram, @boligoghjem_

Bedehus-modell

Fordi naustet er litt kortere enn det originale sagbruket, ble det flere rotknær til overs. Noen av disse er nå bordbein på langbordet på loftet.

Bordplatene er et tre fra egen skogen. Sittebenkene er laget etter modell av den gamle bedehusbenken.

— Samletiden er slutt, vi liker at det er luftig og ryddig, det kommer ikke noe mer inn hit nå, sier Eli Håker Erfjord.

Tips:

Eli og Stig Erfjords beste tips til deg som vil kopiere gjenbruksstilen:

Ting tar tid. Du må ha tålmodighet for å gjennomføre et prosjekt som dette.

Samling og naustbyggingen har totalt tatt 20 år. Vi har hatt en felles interesse i dette, det tror vi er viktig.

Handyman må du nok også være.

Les også:

Råte og mugg stoppet ikke Ole og Nelly fra å bygge opp huset igjen

Her er interiøret som forsvant. Husker du disse?

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

50 barn i Bergen smittet

Det er ingen tegn til at koronaviruset sprer seg på skoler eller i barnehager.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Fire personer innlagt på Haukeland

  2. Tøffe tider i fødelandet tvang Arne Bergsvik og familien til å ta et drastisk valg

  3. Bli med inn i hulene på Kristianborg

  4. – I løpet av et minutt var min kjæreste ting tapt

  5. Beskjeden fra legen fikk Thore (56) til å endre livsstil. Slik unngikk han diabetes.

  6. Han ble kåret til «Hordalands største talent». Nå har han en usikker fremtid i Brann.