- Slik kreativ markedsføring er strengt ulovlig

Finn.no er full av boligannonser som bryter med loven, men svært få vet hva den går ut på.

ULOVLIG: Disse utklippene er hentet fra boligannonser som ligger ute på Finn.no i skrivende stund. Svært mange utleiere skiller ut ekstrakostnader, som kabel-TV og internett, ulovlig.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Da vi så gjennom boligannonser og gikk på visninger, fokuserte vi egentlig bare på pris, beliggenhet og følelsen av å være i boligen, sier Lindis Norlund (23) til BT.no.

Hun og kjæresten Ola Flytøren (23) slo til på en leilighet ved Skutevikstorget i Bergen, som de skal flytte inn i 1. august. Men de kjente lite til hvilke rettigheter de har som leietakere.

— Ett av kravene vi hadde var at månedsleien ikke skulle være på mer enn 10.000 kroner. Et slikt tilbud fant vi, og heldigvis fikk vi også internett inkludert, sier Norlund til BT.no.

At utleiere skiller ut internett og kabel-TV som en ekstrakostnad i tillegg til leiesummen, er svært vanlig.

Et kjapt søk i Finn.no på boliger til leie i Bergen, viser flere titalls annonser som beskriver nettopp det. Men her bryter utleieren loven.

— Husleieloven er veldig klar på dette punktet. Det er ikke lov å kreve andre utgifter dekket utover det som ligger i husleien, med unntak av kostnader for strøm, oppvarming, vann og avløp.Det sier regiondirektør Pia Kleppe Marken i Forbrukerrådet.

Les også

Ni utleiefeller du bør passe deg for

— Fristende å senke leiesummen

Dette er ingen nyhet. Husleieloven trådte i kraft 1. januar 2000, men likevel kryr leiemarkedet av utleiere som tar ekstra betalt for utgifter langt utover det som er lovlig.

I en annonse som ligger ute, informeres det om at leietakerne vil bli fakturert hvert halvår for blant annet vask av fellesarealet.

ULOVLIG: Disse utklippene er hentet fra boligannonser som ligger ute på Finn.no i skrivende stund. Svært mange utleiere skiller ut ekstrakostnader, som kabel-TV og internett, ulovlig.

— Det er nok fristende å senke leiesummen, for så å legge til ekstrakostnader ved siden. Da virker leiligheten mer attraktiv. Men slik kreativ markedsføring er strengt ulovlig, sier Kleppe Marken i Forbrukerrådet.

Om en utleier krever slik innbetaling står man fritt til å nekte. Ved ekstrautgifter for strøm, oppvarming, vann og avløp, har man krav på å se regnskapet for disse. Dermed kan man kontrollere at utgiftene er jevnt fordelt.

Visste du at oppfordring til spesifikke kjønn i boligannonser kan anses som diskriminering?

Les også

Dette kan være ulovlig

Undersøkelse: De fleste bommer helt

Velferdstinget i Bergen er et studentorgan som jobber for studentvelferd i byen, og de har flere ganger gått ut i media og advart unge mot å bli utnyttet av utleiere i et presset boligmarked.

— Vår erfaring er at de fleste unge har en svært begrenset kunnskap om sine rettigheter, sier Linnea Reitan Jensen, leder i Velferdstinget.

UTSATT GRUPPE: Linnea Reitan Jensen er leder for Velferdstinget, som jobber for studenters velferd. Deres erfaring er at svært mange unge ikke vet nok om sine rettigheter som leietaker.

En undersøkelse utført av Forbrukerrådet i 2015, støtter opp om denne erfaringen. Undersøkelsen viser at bare én av syv har en viss formodning om rettighetene sine som leietaker, og formodningene er som regel feil. — Vi ser at noen utleiere nærmest baserer driften sin på unge leietakeres uvitenhet, sier Reitan Jensen.

Brutte løfter, ødelagte hytter og millionkrav:

Les også

Hyttedrømmen ble et mareritt for ni familier: - Vi føler oss lurt

— Måtte flytte hver gang utleier hadde besøk

Kleppe Marken i Forbrukerrådet mener uvitenheten går begge veier.

— Det er ikke slik at alle utleiere som gjør noe ulovlig har full oversikt over Husleieloven. I mange tilfeller gjør nok utleier feil uten å være klar over det selv.

RÅDVILLE: - Hittil i år har vi fått over 200 spørsmål om husleie, sier Pia Kleppe Marken i Forbrukerrådet. - Ifølge fjorårets undersøkelse tror folk de må godta at leien plutselig dobles, at de må betale for ny varmtvannsbereder, og at utleier kan låse seg inn når som helst. Det er ikke riktig.

Hun viser til at spørsmål om husleie hvert år er på listen over topp tre henvendelser til Forbrukerrådet.— Folk spør veldig ofte om leiekontrakter, og det hender leietakere skriver under på ganske ekstreme ting fordi de ikke tør å stille spørsmål. Et av de drøyeste tilfellene jeg vet om var en som måtte flytte ut av rommet sitt hver gang utleieren hadde besøk. Da skulle hun nemlig bruke det til gjesterom.

Kleppe Marken presiserer at om leiekontrakten er i strid med Husleieloven, er det sistnevnte som gjelder.

Schibsted-avisene og Finn.no er i samme konsern.

Interessert i boligmarkedet? Les mer her:

Les også

Katrine (26) sparte penger på å kjøpe med venninne

Les også

Derfor vil Gina Halvorsen (32) heller leie enn eie bolig

Les også

Hver femte kjøper angrer på det siste budet

Les også

Rentekart: Er du sikker på at du har den beste renten du kan få?

Les også

Vi stylet bolig for 200 kroner: Disse stylingtipsene selger boligen din

Les også

Norges minste leiligheter: - Det ligger ofte på 100.000 kroner pr. kvadratmeter

Les også

Ida (24) og Kenneth (26) kjøpte en rønne og satte i gang

Les også

Regnestykket som kan spare deg for flere tusen i året

Les også

Leiere bor dårligere enn eiere

Følg oss på Instagram for inspirasjon og interiør, @boligoghjem!

Publisert: