Flere velger plastjuletrær

Hvite trær, integrerte LED-lys og kunstig snø.

STORT SPENN: Platsjuletrær kommer i mange fasonger og varianter med priser fra 2-300 kroner og opp til over tretti tusen. Foto: Geir Amundsen

  • Geir Amundsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Plast eller ekte? Svar i vår poll nederst i saken

— Endelig, i år har jeg fått fruen med på å kjøpe plastjuletre.

Freddy Nilsen som vi treffer på Hagelands utsalg i Fredrikstad, er storfornøyd med å ha overbevist sin bedre halvdel om plasttreets fortreffeligheter.

— Jeg har prøvd i flere år, men det er først nå hun har gitt etter. Jeg gleder med til å slippe et tre som drysser og som enkelt kan settes bort og tas frem igjen neste jul, sier Freddy Nilsen.

Han er ikke alene om å konvertere til plast. De siste årene har stadig flere nordmenn ønsket du grønne glitrende plasttre god dag og velkommen i stuen, og i år regner bransjen med at det vil blir solgt rekordmange plastjuletrær.

FORNØYD: Freddy Nilsen har funnet seg et platstre til 3500 kroner som både fruen og han er fornøyd med. FOTO: Geir Amundsen

— I år har vi nitti trær utstilt i butikken. Det er rekord, forteller butikkmedarbeider hos Hageland, Casper Moseby. Vi garanterer at du får det mer ryddig om du følger denne listen:

Les også

Ti ting det er på tide å bli kvitt

Kona til Nilsen må innrømme at plastjuletrærne etterhvert er blitt riktig så fine og naturtro, og gleder seg til å slippe å få barnåler i sokkene frem til påske. Men hun synes det er litt trist å måtte gi avkall på lukten av granbar og skog.

— Det er ikke noe problem, jeg har nemlig fått forklart at du får kjøpt små duftposer som henges nederst på treet og som skal gi en duft av skog og trær, skyter en fornøyd Nilsen inn.

Plasttre med prislapp 35.000 kr

Han er mer bekymret for at idrettslag og andre frivillige organisasjoner vil miste en kjærkommen dugnadsinntekt.

- Jeg har selv solgt juletrær for det lokale idrettslaget, og økt salg av plastjuletrær vil nødvendigvis bety nedgang i salg av ekte trær.

KUNSTIG LUKT: Savner du duften av nyfelt gran kan du få kjøpt duft på pose. Så spørs det om det blir helt det samme... FOTO: Geir Amundsen

Hos Naturvernforbundet er man lite begeistret for plastjuletrærnes inntog i norske hus og hytter.— Plastavfall er generelt lite ønskelig da det ikke brytes ned på mange hundre år. Kunstige juletrær med lys som inneholder brommerte flammehemmer kan dessuten inneholde miljøgifter som lett kan spre seg til husstøv og blod i kroppen, sier rådgiver i Naturvernforbundet, Per-Erik Schulze.

Han mener folk heller bør velge biobaserte, ekte trær fremfor fossilbaserte plasttrær.

- Vi oppfordrer sterkt til at man kjøper kortreiste juletrær og støtter opp om de lokale juletreprodusentene.

Lar seg ikke skremme av prisen

Ekteparet Nilsen har bestemt seg for et tre til 3500 kroner, og er ikke det minste skremt over prisen.

— De siste årene har vi betalt tusen kroner for edelgranen, så plasttreet er spart inn på få år.

En prisargumentasjon Moseby ofte hører. Han forteller at snittprisen og betalingsviljen for kunstige juletrær øker, og at Hageland i år fører totalt 130 modeller med priser fra 200 til 35.000 kroner. Her finner vi også flere hvite juletrær, og juletrær med kunstig snø på.

- Vi ser at det går i retning av amerikanske tilstander, og at vaner og holdninger til plasttrær endres fort, mener Moseby.

REKORDUTVALG: Casper Moseby i Hageland i Fredrikstad har 90 plasttrær utsilt i butikk, her med blant annet en edelgran-kopi med kunstig snø. FOTO: GEIR AMUNDSEN

Les også

Syv billige ting du kan gjøre for å få en mer attraktiv bolig

De fleste foretrekker «Disney»-plasttre

— Jeg ville aldri ha hatt et hvitt juletre inn i mitt hus! Det er bare en motegreie man fort vil gå lei av. Nei, det er viktig at treet har en så naturlig grønnfarge som mulige, sier Camilla Finsbråten (23), som er på jakt etter familiens første plastjuletre.

En annen trend er ifølge Moseby naturtro edelgran med litt færre greiner, men etterspørselen har foreløpig vært lav.

— De fleste foretrekker de mer symetriske og «Disney-aktige» modellene hvor greinene sitter tettere. Vi ser også at det blir flere trær med integrert LED-belysning, noe som gir mulighet til både dimming og farger.

Vasker du opp på «gamlemåten»?

Les også

Forskere har testet om oppvaskbenken kan være et sted for mindfulness

Tror kundene kjøper flere trær

Oppslag1.jpg

Hos Plantasjen har man hatt en økning i salget av kunstig juletrær på drøye 30 prosent de siste to årene, og forventer en økning på over 20 prosent i år sammenlignet med 2014. Med det vil andelen platsttrær nærme seg 20 prosent.— Samtidig har salget av ekte juletre vært stabilt, det vil si at det totale juletremarkedet for vår del øker, sier salgssjef i Plantasjen Norge, Hilde Rokke Poppe.

Hun tror det henger sammen med at kunder kjøper flere trær, for eksempel et ekstra til hytta.

BESTSELGERE: Butikksjef Bodil Thømt forteller at Plantasjen satser på utvalgte bestselgere, og opplever at kundene er villige til å betale mer enn tidligere.

Rokke Poppe forteller at Plantasjen i år selger kunstige juletrær fra 249 til kr 3990 kroner, og har størst økning på variantene med lys og de mest naturtro modellene.John-Anders Strande som erdaglig leder i Norsk Juletre, en interesseorganisasjon for norske juletreprodusenter, mener salget av plasttrær er sterkt overdrevet, og hovedsakelig har gått til utstillinger på kjøpesentre og i butikker.

— Spørreundersøkelser de siste årene viser at rundt 20 prosent har «juksetre». Det betyr at 80 prosent skal ha ekte vare. Salget av plastjuletrær har ingen konsekvenser for norsk juletreproduksjon, og vi er snarere avhengig av at flere satser på juletreproduksjon, spesielt på fjelledelgran, sier Strande.

Nyttig liste:

Les også

Fem ting du bør fikse hjemme nå

— Be forhandleren om dokumentasjon

NorgesAstma- og Allergiforbund(NAAF) går ut fra at alle plasttrær som selges i Norge tilfredsstiller importkravene, også med tanke på miljøgifter.

— Man kan be forhandleren om dokumentasjon på at treet ikke inneholder miljøskadelige forbindelser, sier Lene Gunvaldsen, kommunikasjonsrådgiver iNAAF, som mener plastjuletrærne et fint alternativ for dem som er allergiske, har astma eller andre lungesykdommer.

Les også

Derfor bestemmer kvinner temperaturen inne

Advarer mot giftig røyk

Administrerende direktør i Norsk brannvernforening Dagfinn Kalheim, advarer på det sterkeste mot kombinasjonen plastjuletrær og levende lys.

LYS: LED-lys er inn og det finnes en rekke varianter på markedet. Mer brannsikre er de også. FOTO: Geir Amundsen

— Når plast brenner utvikles det mye røyk som kan være svært skadelig selv i små mengder. Trenden med levende lys er i det hele tatt ikke noe vi liker, være seg man har plasttre eller ekte vare, sier Kalheim.Med elektrisk juletrebelysning anser han brannfaren for å være minimal, og fremhever de nye LED-lysene som særlig sikre.

Opptatt av trender? Da kan vi anbefale disse sakene:

Publisert
  1. Jul
  2. Stue
  3. Interiør
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Slik pusser du opp badet uten fliser

  2. - Tre er et fantastisk materiale i interiør. Det er ingen over og ingen ved siden

  3. Korken inn i varmen

  4. Dette er de hotteste trendene nå

  5. Vi kommer til å bo i mindre husholdninger. Det skaper et marked for fleksibel design

BT anbefaler

Dette er de 100 dyreste boligene i Bergen

76 boliger ble solgt for mer enn 10 millioner kroner i Bergen i fjor. Her er hele listen over byens 100 heftigste salg.

LES SAKEN