Dette kan du gjøre med eplene i hagen din

Tipsene til hvordan du kan bruke opp hageeplene.

Bruk eplene i hagen, råder ekspertene. Bak, kok, sylt, gi bort eller send til saftpresseri er noen av tipsene. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

  • Christine Gulbrandsen
Publisert Publisert

Eplet er den nest mest populære frukten i Norge, bare banan overgår populariteten.

- Epler er en fantastisk frukt, som fortjener å bli brukt, mener Gerd S. Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

Og dersom hagen din bugner av modne epler fortida, anbefaler hun på det varmeste å gå ut og høste frukten, som kan brukes til så mangt.

Populær frukt

- De eplene som ikke helt har utseende med seg, kan sendes til press. Det finnes flere presserier som tar imot frukt for bearbeiding, sier Byermoen.

Puntervold i Grimstad er et av disse presseriene. De tar imot epler hele eplesesongen, noe de i år har definert til å vare til 16. oktober. http://www.puntervoldigrimstad.no

- Vi takker ja til alle typer epler. Eplene kan ikke være råtne, men om de har en flekk eller et fuglehakk på seg, gjør ikke det noe. For når eplene skal omdannes til eplemost, varmebehandles de, sier Marit Johannessen i Puntervold.

Eplemost i retur

Gevinsten ved å levere hageeplene til et presseri, er først og fremst at du kan kjøpe med deg flasker med ferdig eplemost til redusert pris. Men du får dessverre ikke eplemost fra dine egne epler.

- Alle eplene vi får inn, samles i store kjeler. Så eplemosten vi produserer er en blanding av all mulige hageepler fra Sørlandet, forklarer hun.

Mange vil også hevde at det ligger en gevinst, og tilfredsstillelse, i å få brukt hageeplene, slik at de ikke bare ligger og råtner i hagen.

Johannessen forteller at det varierer fra sesong til sesong hvor mye epler de får inn. I 2015  fikk de 165 tonn epler innlevert i butikk og 42 tonn fra eplebilen som kjører rundt i distriktet og henter inn epler.

- Fjoråret var litt dårligere, da fikk vi 103 tonn inn i butikk og 32 tonn inn på eplebilen, sier hun.

Drikk eplene

Men du kan også lage eplejus eller annen epledrikk av eplene selv. Ferskpresset eplejus er både enkelt å få til og godt å drikke, forutsetningen er bare at du har en jusmaskin, blender eller lignende hjelpemiddel.

Bruker du jusmaskin, separeres epleavfallet og etterlater saften, ifølge Godt.no. Kjører du eplene i blender eller saftpresse, kan du for eksempel sile massen gjennom et håndkle før den er drikkeklar.

Og har du saftkoker, kan du forsøke å lage eplesaft av eplene. 

Bak en kake

Det aller vanligste, derimot, er kanskje å bruke eplene i bakst eller desserter. Det finnes utallige søte, smakfulle søtsaker der epler spiller en prominent rolle.  Eplemuffins, eplehorn, tilslørte bondepiker, apfelstrudel og Tarte tatin er bare eksempler.

- Eplekake i langpanne er en deilig kake som kan deles og fryses i porsjoner, for så å hentes fram gjennom vinteren, sier Byermoen.

Og lager du eplesyltetøy eller eplemos av eplene, har du et svært anvendelig produkt du kan bruke til så mangt utover høsten og vinteren.

- Eplemos kan brukes slik den er på brød, med ost, på frokostblandingen, på havregrøten eller sammen med yoghurt og ristede havregryn som hverdagsdessert.

Siden eplemosen har relativt kort holdbarhet, er det lurt å fryse den i små begre. Da kan den tas opp og brukes når du har lyst på noe godt, råder hun.

Epler i salte retter

Men hageeplene passer også fantastisk godt sammen med salt mat. Det er noe mange ikke tenker på, mener frukteksperten.

- Epler i bakst, gjerne sammen med kanel i ulike former, er velkjent. Men at epler også kan brukes sammen med salt mat som bacon og løk er kanskje ikke så kjent, sier Byermoen.

Hun forklarer at eplene, som har en fin balanse mellom søtt og syrlig, kan brukes i mange forskjellige matretter.

- Epler er deilig i ulike salater, og kan fint også surres i pannen sammen med løk og bacon for en deilig smakfull smårett eller som tilbehør til kjøtt eller hvit fisk.

Du kan også forsøke å steke epler og løk møre, gjerne to epler per middels stor løk, og så tilsette litt hakket, frisk salvie.

- Det er kjempegodt som tilbehør til for eksempel stekte svinekoteletter, avslutter hun.

Publisert

Mest lest

  1. Meldt om smitte fly og skip til Bergen

  2. Smittevernoverlege: – Jeg tror ikke folk skjønner hvor smittsomt korona er

  3. Geir Lippestad blir frontfigur i nytt parti med vestlandspolitikere

  4. Nyheter direkte

  1. Frukt og grønt
  2. Bolig
  3. Epler
  4. Abito