Ja, du kan gjør dette selv. Men spørsmålet er om du egentlig burde.

Mange boligeiere vil kanskje tro at det er penger å spare på å legge varmekabler selv, og deretter få en faglært elektriker til å koble dem på det elektriske anlegget i etterkant. Men ikke-faglærte har verken lov til å legge, montere eller koble til fastmonterte varmekabler.
  • Christine Gulbrandsen
Publisert: Publisert:

Det er ikke slik at alt arbeide knyttet til strøm og vann i hjemmet ditt, må utføres av sertifisert fagfolk. Noe kan du gjøre selv. Likevel, det er klare regler for hva du må overlate til de profesjonelle.

Overser du reglene, kan det ikke bare være farlig, men også bli veldig dyrt. For dersom forsikringsselskapet kan bevise at en skade skyldes at det har vært ikke-faglærte på ferde, risikerer du avkortning av forsikringen. I verste fall vil ikke forsikringsselskapet dekke noe.

Men hva kan du så gjøre selv hjemme?

Vann og rør

Trond Bøhlerengen, seniorforsker ved Sintef Byggforsk, sier at du kan gjøre noe rørarbeid selv, men så fort du skal jobbe med rør der vann står under trykk, må du kontakte en fagperson.

– Alle rør som fører inn til kjøkkenbenken står under trykk. Å koble til en oppvaskmaskin eller vaskemaskin til eksisterende opplegg for vannkran og avløp, kan man derimot klare hvis man er litt fingernem, sier Bøhlerengen.

Er det ikke ferdig opplegg for slik tilkobling, må fagperson brukes.

Seniorforskeren understreker at du må være ekstra forsiktig hvis du bor i leilighet i blokk.

– Du kan gjøre rørarbeid selv når det er innenfor din egen bolig. Hvis du jobber med rør som bryter leilighetsskillet mot naboen, er arbeidet søknadspliktig. Da må det utføres av en fagperson, sier han.

Les også Hva skjer om du taster feil KID i banken?

Ta bilder og spar kvitteringer

Du kan også legge membran på baderommet selv. Kravene til hvordan du skal gjøre arbeidet finner du i Våtromsnormen eller i Byggforskserien, som er godt kjente oppslagsverk i byggebransjen.

– Du må bruke godkjente produkter og byggevarer, det vil si produkter hvor produsenten eller leverandøren kan bevise at produktet er egnet for akkurat det du skal bruke det til.

Han anbefaler også å spare på alle kvitteringer, samt ta bilder underveis. Alt for å kunne dokumentere at du har fulgt kravene.

Les også Kan du disse vasketriksene?

Mange boligeiere vil kanskje tro at det er penger å spare på å legge varmekabler selv, og deretter få en faglært elektriker til å koble dem på det elektriske anlegget i etterkant. Men ikke-faglærte har verken lov til å legge, montere eller koble til fastmonterte varmekabler.

Hva med varmekabler?

Mange boligeiere vil kanskje tro at det er penger å spare på å legge varmekabler selv, og deretter få en faglært elektriker til å koble dem på det elektriske anlegget. Men ikke-faglærte har verken lov til å legge, montere eller koble til fastmonterte varmekabler. Det er det bare fagfolk som kan gjøre, opplyser Sikker Hverdag.

Hovedregelen er at når det gjelder elektrisk arbeide, kan du gjøre de mindre jobbene selv. Ifølge Sikker Hverdag kan du for eksempel:

• Koble til og reparere bordlamper, lampetter og lignende med bevegelige ledninger, herunder også ledningsbrytere.

• Bytte deksel på brytere, stikkontakter og koblingsbokser.

• Koble til eller skifte topolede støpsler til og med 25 A, med og uten jording.

• Koble til eller skifte topolede skjøtekontakter og apparatkontakter til og med 16 A, med og uten jording.

• Sette opp og skifte varmeovner med bevegelig ledning og støpsel.

• Koble til eller skifte ut lamper som henger i takkrok eller lignende, som er koblet til med kroneklemme eller plugg/stikkontakt. Lampene må ikke være en del av den faste installasjonen.

Større oppgaver må elektrikerne ta seg av. For arbeid som ikke står på denne lista, må du overlate til fagfolk, opplyser Sikker Hverdag om.

Les også Derfor bør du bruke store fliser i gangen

– FAGFOLK DU BØR BRUKE:

Seniorforsker ved Sintef Byggforsk, Trond Bøhlerengens anbefaler at du bruker disse fagfolka:

Elektriker: Alt el-arbeid skal gjøres av fagfolk.

Rørlegger: Alle vannrør som er under trykk må monteres eller skiftes ut av rørlegger, men du bør bruke fagfolk også til avløp.

Murer: Skal du montere ildsted eller rehabilitere pipe bør du hente inn en proff – det handler tross alt om brannsikkerhet.

Byggteknisk konsulent: Alle endringer av bærende konstruksjoner skal prosjekteres og utføres av foretak med ansvarsrett

Taktekker: Du kan klare å legge tak selv, men gjør du feil her, kan det bli kostbart i etterkant. Det gjelder både hvis du skal tekke om, fjerne lekter eller legge nytt belegg.

Graveentreprenør: Mange tar i bruk gamle kjellere som boareal, og da bør du bruke en ekspert til å drenere, legge grunnmurplate, isolasjon og drensrør.

Publisert: