Derfor bør du vaske huset om høsten

Våren er høysesong for utvendig husvask og absolutt å anbefale. Men siden sommeren og høsten har vært såpass fuktig på Sørlandet, er det flere grunner til å vaske huset nå også.

Velg bevisst: Det kan være lurt å velge et rengjøringsmiddel med stoff som dreper sopp og begroing.
  • Kari Byklum
Publisert: Publisert:

- Vi anbefaler folk å vaske huset nå i høst. Mange opplever at det har lagt seg mye skitt, pollen og forurensing på huset i det siste, og det er lurt å få bort før vinteren. Det spiller liten rolle om du har tre – eller murhus, det bør vaskes uansett, sier Tom Arild Aslaksen hos Malermester Knutson.

Dersom man er nøye med husvasken, blir slitasjen mindre, men Aslaksens inntrykk er at en del er litt for slappe.

- Jeg tror mange med fordel kunne vært mer bevisste på det.  For hvis man vasker ofte nok så trenger man ikke male like hyppig, fordi man får utnyttet malingens egenskaper bedre.

Velg bevisst: Det kan være lurt å velge et rengjøringsmiddel med stoff som dreper sopp og begroing.

Men les på malingsspannet og velg den malingen du tror er best.

- De ulike malingstypene har gjerne ulike vedlikeholdsintervaller, så derfor er det lurt å velge en maling av god kvalitet, mener Aslaksen.

Vår sommer

Siden det har vært en forholdsvis våt sommer og fuktig høst på Sørlandet, er det stor sjanse for at fasaden på huset kan ha fått mer skjemmende begroing enn ellers.  Siden svertesopp og alger trives spesielt godt i fuktige forhold, anbefaler også Jostein Brekka i Jordan, i følge Ifi, å vaske huset nå.

- Svertesopp og algebegroing er stygt, men ikke umiddelbart skadelig. Men på sikt så kan det føre til nedbrutt malingsfilm og angrep av råtesopp, sier han.

Dersom du fjerner det som setter seg fast på kledningen regelmessig, gjør du huset bedre rustet til å takle all slags vær.

– Sjekk fasaden nå før vinteren og legg spesiell vekt på lite solutsatte vegger. På nord- og østveggen gror det gjerne ekstra, tipser Brekka.

Slik vasker du

Fagfolkene anbefaler å påføre godt med vaskemiddel, og i sval og fuktig høstluft kan vaskemidlet stå lenge på veggen uten å tørke. Skrubb så med vaskekost eller børste før du skyller godt av. Thor Ingar Røneid i Butinox, sier i følge Ifi.no, at man kan vaske helt til frosten kommer.

– Det er supert å vaske nå, fordi rengjøringsmidlene ikke tørker inn på veggen. Påfør vaskemiddel i 2-3 meters bredde og la kjemien virke en stund, sier Røneid.

Les også

Slik skaper du høststemning i hjemmet

Monokrome paletter, skulpturelle former og mer tekstil er spennende tendenser på interiørfronten denne høsten.

Byggmester Oddleif Henriksen er også opptatt av å holde en smussfri fasade på vinterstid, men mener at våren er den beste vasketiden.

- Jeg ville kanskje vært litt forsiktig med altfor grundig gjennomvask nå, siden det er dårlig tørk. Men det kan være smart med en lett vask for å spyle bort støv og pollen.

Velg bevisst: Det kan være lurt å velge et rengjøringsmiddel med stoff som dreper sopp og begroing.

Husk takrennen

Samtidig ønsker Henriksen å tipse om at det han mener er viktigere enn å vaske akkurat nå.

- Jeg ville prioritert takrennene før det blir enda mer nedbør og før frosten kommer. Hvis det er masse lauv fra bladene i takrennene, kan det hindre fritt leide for vannet og i verste fall føre til tette takrenner og vannlekkasje.

Det er også smart å lede vannet vekk fra huset.

- Skru på et utkast i bunnen av takrennen og led vannet bort fra grunnmur og kjeller, det kan spare deg for mye ekstra arbeid senere, avslutter byggmester Oddleif Henriksen.

Publisert: