Slik får du bort malingsflekken du ikke trodde var mulig å få vekk

Det kan være vanskelig å få bort tørkede malingsflekker. Men du kan forsøke å gni flekken bort med penselrens, råder Ifi.no.
  • Christine Gulbrandsen
Publisert: Publisert:

Hvem har vel ikke sølt maling på klær, som egentlig ikke er maleklær? Fort gjort, vet mange av oss.

Men ifølge Informasjonskontoret for farge og interiør betyr det ikke nødvendigvis at klesplagget er ødelagt. De har nemlig oppdaget det de mener er effektiv metode for å fjerne inntørkede malingsflekker på klær.

Og det er penselrens som er hemmeligheten bak trikset, skriver de.

For penselrensen, som har som hovedoppgave i å holde penslene myke og smidige, kan i tillegg gjøre underverker når det kommer til å fjerne tørkede malingsflekker på klær.

Framgangsmåten lyder som følgende:

Fukt en mikrofiberklut med ufortynnet penselrens. Det finnes mange forskjellige typer penselrenser på markedet, du får typisk tak i det i jernvarehandelen eller i malingsbutikken.

Det kan være vanskelig å få bort tørkede malingsflekker. Men du kan forsøke å gni flekken bort med penselrens, råder Ifi.no.

Les også:

Er egentlig de dyreste penslene best?

Trykk den fuktige kluten over malingsflekken på klesplagget. La væsken virke noen minutter og gni og masser flekken med kluten.

Etter å ha utført operasjonen et par ganger, skal malingsflekken være borte og klesplagget klart for bruk igjen, skriver ifi.no.

– Kan skrape på malingen

Egil Holm, teknisk service sjef hos Jotun, har ikke flust av magiske triks som fjerner tørre maleflekker på klær.

– For når malingen er tørr, løses den ikke lenger opp – og løpet er kjørt. Men du kan eventuelt forsøke å skrape vekk maling dersom det går. Det øvrige – ja, det sitter, sier han og fortsetter:

– Det finnes riktignok noen malingsfjernere på markedet, men disse er ofte så sterke at de ikke vil være egnet for tekstiler.

Les også: Derfor skal du ikke kaste malerkosten

Lettere med våt maling

Våte malingsflekker, derimot, er det større sjanse for å få bukt med, mener han. Men for å ha suksess, er det viktig å være rask og bruke det løsemiddelet som er ment for malingen.

– Stort sett er det vanntynnbare malinger som selges i dag, det betyr at du da skal bruke vann for å fjerne flekken. Gjerne lunkent vann og litt såpe, påpeker Holm.

Det samme foreslår Mette Dahl hos malingsprodusenten Nordsjö.

– Men jeg kan ikke garantere et vellykket resultat, sier hun.

Les også: –

Fargen blir sterkere på husveggen enn den ser ut til på fargeprøven

Fettflekk

Våt oljemaling kan vaskes av med tynner eller white-spirit, så sant klærne tåler kjemikaliene.

– Men du vi nok antakelig sitte igjen med en fettflekk. Kanskje den kan vaskes vekk med et vaskemiddel som tar fett. Men igjen, jeg kan ikke garantere et vellykket resultat.

Konklusjonen hennes er derfor at du bør unngå å få maling på klær du vil bruke igjen.

– Bruker malerklær eller avlagt tøy du ikke er redd for når du maler, anbefaler Dahl.

Publisert: