– Det går jevnt og trutt. Heldigvis er det ikke så vilt som i Oslo

Slik tror ekspertene boligmarkedet på Sørlandet vil være utover høsten.

Bolig til salgs.
  • Christine Gulbrandsen
Publisert Publisert

– Med en prisvekst på 2,6 prosent så langt i år, vitner det om et blansert boligmarked i Kristiansandsområdet, forteller sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse.

Han sier at årets prisvekst stemmer godt med deres prognoser om 2,8 prosent prisvekst for året som helhet. Bjørnstad forventer en en flat uviklinging i boligprisene for resten av året.

– Helt siden 2009 har boligprisveksten i Kristiansand vært svakere enn landsgjennomsnittet, og i deler av denne perioden har prisene også falt, noe som har skyldtes at boligbyggingen har vært veldig høy og man har vært i stand til å dekke boligbehovet. I tillegg var prisene i Kristiansand veldig høye rundt 2009, man hadde et prisnivå som ikke kunne fortsette.

Nå mener han boligmarkedet er godt balansert og at det er godt samsvar mellom pris og etterspørsel.

– Det vokser i en takt som tilsvarer lønnsveksten, som innebærer at folk kan kjøpe bolig uten å øke gjeldsgraden.

Les også Disse styling-tipsene selger boligen din

– Ikke texas, heldigvis

– Boligmarkedet går på det jevne i Kristiansand nå, objekter kommer inn og objekter blir solgt, sier Inger Sædberg Birkenes, megler hos Meglerhuset Sædberg.

– Men vi har ingen Oslo-tilstander, takk og pris, der det gjerne er 100 mennesker på visning og hvor leiligheter på 50 kvadrat gjerne går 1 million over takst. Det er jo helt texas, for det er ikke godt for noen, fortsetter hun.

Hun tror boligmarkedet på Sørlandet fortsatt vil gå på det jevne i månedene som kommer.

– Vi har et sunt og stabilt boligmarked hvor man kan få tak i små leiligheter til under en million og store leiligheter til tjue millioner. Vi har liksom hele spekteret – og noe for enhver smak og lommebok. Det er bra.

Les også Nå kan det lønne seg å kjøpe fjellhytta

– Temperaturen er som den skal

Fredrik Melgaard, megler hos Eiendomsmegler 1 Søgne, sier at temperaturen på boligmarkedet i Søgne er som den skal være.

– Det har vært sommerferie og har vært mindre aktivitet, men tatt det i betrakting, så har salget gått greit og omsetning er der den skal være.

– Kundene er der, og prisene er fornuftige. Objektene er der for så vidt, men vi regner med at det kommer enda flere nå ut over, fortsetter han.

Ifølge Finn.no er det nå 2604 leiligheter, eneboliger, rekkehus og tomannsboliger til salgs på Sørlandet.

Melgaard forventer likevel en oppsving i boligsalget jo lengre ut i august man kommer.

– I Søgne er høysesong om våren, sommer og tidlig høst, så jeg blir overrasket om ikke august og september blir bra, sier han.

Les også Skal du selge til vinteren? Ta bilder nå!

– Velfungerende i Mandal

Pål Ødegård, daglig leder for Exbo avdeling Mandal sier at boligmarkedet i byen er velfungerende og bra nå.

– Potensialet i Mandal er stort med tanke på hvordan byen har utviklet seg de senere år, med nytt kjøpesenter, kulturhus og positivitet i næringslivet. Ny motorvei er på trappene og vi har veldig sterk tro på en positiv prisutvikling i årene fremover , sier han og legger til at Mandal er en svært attraktiv by å bo i.

– Høsten i Mandal er normalt sett veldig god, spesielt månedene vi går inn i nå. Det blir færre boliger i markedet. August, september og oktober har de siste årene vært de månedene med høyest omsetning hos oss i Exbo, forteller han.

Les også Ikke skift ut de gamle vinduene!

Stort utbud i Vennesla

Også i Vennesla er boligmarkedet jevnt og stabilt, sier Jarle Sagedal, megler hos Sørmegleren Vennesla.

– Utbudet er mye større, det vil si at kjøperne har mye å velge mellom. Det er et pluss for dem, sier han og forklarer at det skyldes at Vennesla har lagt til rette for vekst i boligmarkedet de senere årene, ved at man har hatt en massiv utbygging av boliger.

Sagedal ser lyst på høsten og perioden frem mot jul.

– Erfaringsmessig er september, oktober og november måneder hvor det omsettes mye boliger. Og jeg tror ikke det vil være noen store prisendringer denne perioden, sier han.

Prisgunstig i Lillesand

Lillesandsmegler Eivind Bjorå i DnB Eiendom er også optimistisk.

– Jeg tror markedet vil bli bra frem mot jul. At det kommer tilbake der vi var for tre år siden. Med jevn omsetning og jevnt med eiendommer inn. Lillesand er en populær plass og bo, og med den korte turen det er til Sørlandssenteret og inn til Kristiansand er det et veldig godt alternativ. Man får store eneboliger sentralt i Lillesand for prisen av rekkehus i Kristiansand, avslutter han.

Finn.no er i samme Schibsted-konsern som Fædrelandsvennen

Publisert
  1. Boligmarkedet
  2. Abito

Mest lest

  1. Budsjettsprekk for Bybanen til Fyllingsdalen

  2. Nyheter direkte

  3. Tidenes beste år for Spar Kjøp: – Vi har snudd alle steiner

  4. Butikksjefens bil truffet: – Priser meg lykkelig for at ingen ble skadet