1 av 3 vet det ikke. Gjør du?

Skulle det begynne å brenne, har du ikke tid til å google etter brannvesenets nødnummer.

Mandag 1. desember er utpekt som Røykvarslerens dag, og da vil det lokale brannvesen tilby sjekk av røykvarslere og skifte batterier i røykvarsler gratis der det er nødvendig. Akifting av batteri i røykvarsler.
  • Christine Gulbrandsen
Publisert Publisert

24 personer har så langt mistet livet i branner i år, viser tall fra Norsk brannvernforening. I 2015 omkom 35 personer i brann, det laveste antallet omkomne i brann på over 50 år. Skulle uhellet først være ute, er det essensielt å få hjelp fort.

Men 1 av 3 kan ikke nødnummeret til brannvesenet, ifølge en fersk undersøkelse TNS Gallup nylig har utført for If Skadeforsikring, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Norsk brannvernforening.

– Begynner det å brenne, er du og familien veldig overlatt til dere selv i de første livsviktig sekundene og minuttene. Da er det ikke tid til å gruble over hvor det er trygt å rømme, google etter hvem dere skal ringe til, eller pakke ut brannslukkeapparat av emballasjen, sier konserndirektør Morten Thorsrud i If på nettsiden deres.

Les også Pass deg for disse brannfellene!

Lagre på telefonen

Rune Langbraaten ved Kristiansandsregionen Brann og Redning, anbefaler derfor at du lagrer nødnummeret på telefonen din.

– Faller du oppi en situasjon der ting koker, er det fort gjort å bli forvirret. Mange som ringer i nødsituasjon husker nesten ikke hvor de bor en gang. Så har du nummeret lett tilgjengelig, vil det være god hjelp, sier han.

Men Langbraaten presiserer at dersom du ikke husker 110, er det ikke krise så lenge du husker 112 eller 113.

– Ringer du et av disse, får du hjelp uansett.

Les også Dette er hyttas største brannfarer

Sjekk boligen din!

– Åtte av ti dødsbranner skjer i egen bolig. Men med flere redningsveier, er sjansen større for at flere kan redde seg ut i live, har Anne Rygh Pedersen, avdelingsdirektør Brann og redning i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) tidligere opplyst til Abito.no.

Hun anbefaler derfor at man jevnlig sjekker om boligen møter kravene til brannsikkerhet.

Hovedkravet er at alle boliger skal ha minst én rømningsvei som fører direkte til det fri, til et brannsikkert sted eller til en rømningsvei med to uavhengige rømningsretninger. Og boliger med flere bebodde etasjer, må ha alternative rømningsveier i tillegg, enten via vindu, brannstige, kjellerdør eller kjellervindu.

Men samtidig er det greit å vite at kravene til rømningsveier også avhenger av når boligen ble bygd, for det er fortsatt slik at det er kravet fra byggetidspunkt som gjelder.

Mandag 1. desember er utpekt som Røykvarslerens dag, og da vil det lokale brannvesen tilby sjekk av røykvarslere og skifte batterier i røykvarsler gratis der det er nødvendig. Akifting av batteri i røykvarsler.

Ha slukkeutstyr tilgjengelig

Det er også krav om at alle boliger skal ha brannslokkingsapparat og/eller en husbrannslange. De vanligste brannslukningsapparatene er 6 kilos pulverapparat som tåler frost eller 9 kilos skumapparat.

– I vanlige boliger anbefaler vi å montere brannslange som alltid skal være tilkoblet vannledningsnettet. Dette kan gjøres enkelt med såkalte Y-ledd, men husk at brannslangen må stå frostfritt. Det er imidlertid svært få som har vanntilkobling på soverommet og på natten er det viktig å ha lett tilgang til slokkeutstyr. Derfor er det lurt å ha et brannslukningsapparat lett tilgjengelig i tillegg brannslangen, sier avdelingsdirektøren.

Men husk at vann ikke kan brukes som slokkemiddel ved brann i frityr, oljeprodukter og brennbare væsker generelt.

FAKTA

Skulle du være i tvil, så pugg nødnummeret til brannvesenet nå. Det er 110.

Rømningsveien fra boligen skal enten

• føre ut til det fri eller

• føre til et brannsikkert sted eller

føre til en rømningsvei (korridor) med to uavhengige rømningsretninger. I praksis betyr dette at korridoren skal ende ut i det fri eller i to forskjellige trapperom som igjen fører til det fri.

Publisert
  1. Brann
  2. Tips og triks
  3. Abito

Mest lest

  1. Nyheter direkte

  2. Den store konsertarenaen på Nordnes snikåpner lørdag

  3. To menn skadet etter slåsskamp på Krokeide fergekai

  4. Debatt: – Timeplanen til en seksåring er til å gråte av