Derfor bør du bruke store fliser i gangen

Interiørdesignernes triks til å få mest mulig ut av yttergangen.

  • Christine Gulbrandsen
Publisert Publisert

– Har du fliser i gangen, bør du passe på at du bruker store flisformat, sier interiørdesigner Lone Schrøder Haagensen i L´one interiør.

For yttergangen er spesielt utsatt for å bli tilsølt av skitt og støv utenfra, men dersom man har store fliser, vil gangen være lettere å holde ren. For jo større fliser, jo færre fugekanter som samler skitt og støv.

– Og når du legger fliser, er det smart å bruke fugemasse av epoxy. Såpe og andre forurensninger setter seg ikke fast på denne fugemassen, og fargen vil holde seg ren og fin lenge, sier hun.

Større romfølelse av godt lys

Interiørdesigneren nevner flere måter å innrede gangen på, som gjør at den virker større, luftigere og mer organisert. Det ene trikset er å sikre nok lys i gangen.

– Ofte har gangen dårlig tilgang til naturlig dagslys, og derfor bør man tenke nøye over hva slags belysning man skal skaffe seg. Men med riktig belysning kan man få rommet til å virke større, sier hun og tipser om at det ofte er slik at et godt taklys eller down lights gjør jobben.

– Og noen ganger kan en lysekroner være stilig, legger hun til.

I tillegg kan vegglamper lage stemningslys på kveldstid, når man ikke trenger så mye eller direkte lys i rommet.

– Viktigst er det at man får godt arbeidslys, både for å kunne finne frem klær og tøy, men også for å kunne vaske og rengjøre skikkelig.

Les også Dette er supertrendy nå

Speil!

Schrøder Haagensen anbefaler videre bruk av speil i yttergangen.

– Sett opp speil på veggen eller ha speilfronter på garderobeskapet. Dette vil reflektere lyset ut i rommet igjen, og bidra til økt romfølelse i gangen.

Også Vibeke Sagen Dale i Mood Interiørarkitekter bruker speil som en romforstørrende effekt. En gang, da hun jobbet med en kjempetrang gang, bestemte hun seg for å kle store deler av den, både vegger og tak, med ulike speilstørrelser.

– Vi la lange, smale felt med speil, med ulik bredde mellom, på vegg og i tak. Det ble et kjempegøy resultat. I taket ble uttrykket et slags mosaikkspill mellom speil, et mørkt tak og down lights. Det ble kjempestilig, sier hun.

Speil øker romfølelsen, og kan derfor vært smart å bruke i yttergang. Foto: Foto: Shutterstock / NTB Scanpix

Fjern unødvendige dører

Men også det å fjerne unødvendige dører, kan gi økt romfølelse i et ellers lite og trangt rom.

– Det kan ofte lønne seg å fjerne noen av dørene i gangen, bortsett fra dører inn til soverom og bad, så klart, sier hun og forklarer at dører stjeler mye plass når de står åpne.

– Og plassen bak en oppslått dør er nesten ubrukelig, forklarer Schrøder Haagensen.

Har du stor nok plass til å ha garderobeskap i gangen din, bør du utnytte takhøyden så godt det lar seg gjøre. Og velger du skyvedørsgarderobe, slipper du unna garderobedører som trenger plass for å kunne åpnes.

– En artig detalj kan være å male de innvendige veggene og hyllene i garderobeskapet i en farge som står i sterk kontrast til det andre, sier hun.

Interiørarkitekten legger til at man absolutt bør unngå fristelsen til å plassere en kommode i entreen. Hun får støtte av Sagen Dale, som sier at en kommode vil gjør at rommet føles enda trangere.

– Heng heller noen fine kurver eller kasser til hvert familiemedlem opp på veggen, hvor de kan legge sine ting. Og når man får det opp fra gulvet, frigjør plass på gulvet til sko, samtidig som det blir lettere å rengjøre gulvet, sier interiørdesigneren fra Vennesla.

Les også Hva skjer om du taster feil i banken?

Sprek tapet

Schrøder Haagensen liker også å eksperimentere med farger på jakt etter ulike typer romeffekt. I ytterganger bruker hun gjerne samme farge på vegger, himling og himlingslister, og hun er ikke redd for å bruke mørkere farger for å skape stemning.

– Men mørke farger til veggflater bør males matte, det utgjør en uvurderlig forskjell. Og mal gjerne selve inngangsdøren i en kontrastfarge til de andre dørene. Dette for å fremheve at dette er utgangsdøren, sier hun.

Interiørdesigneren mener også at tapet kan være en løsning.

– Bruk gjerne fototapet eller stormønstret tapet som har geometrisk, rutete eller stripete mønstre, sier hun og forklarerl at gangen som regel fungerer som en sluse mellom inne og ute, altså, som et rom man passerer på vei enten ut eller inn av leiligheten eller huset.

– Og derfor trenger man ikke å være redd for en fargerik eller sprek tapet, avslutter hun.

Publisert

Mest lest

  1. Siste nytt om korona

  2. Da kassen var koronatom, tok restaurantens stamgjester affære

  3. Bli med inn i hulene på Kristianborg

  4. Debatt: – Gamle Bergen er i ferd med å bli en kulturkatastrofe

  1. Interiør
  2. Abito