For syv år siden var familien på jakt etter hus i Trondheim.

I havet av annonser var det én som skilte seg ut. Kort tid etter var de på visning på boligen, som lå på en naturtomt på Lade.

Huset fra 1967 var bygget av eieren selv. Vegger og tak bestod av gulnet furu og mange små rom.

Planløsningen var upraktisk og uttrykket mørkt og utdatert.

På visningen var det lett å overhøre andres ønsker om å fjerne furuen. Male. Rive ut alt og bygge nytt innvendig.

— Vi tenkte annerledes og så andre muligheter. Vi så potensialet i furuen og ville beholde den. Med gjenbruk, bevaring, og med en enkel plan kunne boligen tilpasses vårt behov, til et overkommelig budsjett, forklarer Jarle Hagen.

FASADEN: Huset er tegnet av arkitekten Per Kalmar Lund og ligger på Lade. Boligen ligger usjenert til på en naturtomt med utsikt over Trondheimsfjorden.
Anniken Zahl Furunes

Rotete hjemme? Sjekk ut disse tipsene:

Rev lettveggene

Lykkelige over å ha fått tilslaget, la de raskt en plan.

SPISESTUEN: Peishetten i kobber er original. Den er tosidig og er en utsmykning både i biblioteket og stuen. Rundt bordet finner vi stoler designet av Poul Kjærholm for Fritz Hansen.
Anniken Zahl Furunes
SPISEPLASS: Tanja Holmenog Ulla koser seg rundt bordet i spisestuen.
Anniken Zahl Furunes

De trengte tre soverom og oppholdsrom.De var enige om å beholde alt av furu. Men noen endringer måtte til.

På 1980-tallet ble det satt opp lettvegger for å få flest mulig rom.

— Disse måtte bort. Vi ønsket sterkt en luftig romfølelse og bestemte oss for å gå tilbake til den opprinnelige planløsningen. Rivningsarbeidet ble satt i gang. Når lettveggene ble revet bort, viste det seg at gulvene var intakte. Så det gamle gulvet ble det nye gulvet! Den tidligere eieren la gulvet etter at han la inn vannbåren varme for kort tid tilbake. Så da kunne vi krysse det av på budsjettet, sier Tanja Holmen.

Kjøkkenet er derimot nytt. Det gamle var ikke praktisk og funksjonelt i forhold til dagens bruk.

Originale detaljer

Boligen er på ett plan. Stue og kjøkken flyter i ett.

Det er lyst og åpent. Biblioteket er i umiddelbar nærhet, men hevet opp et nivå.

Du trår rett og slett tre trinn opp i lesesalen. Et bokhyllesystem, naturligvis i furu, er integrert i veggen.

Her er det plass til lesestoff og pynteting. Nøye plassert om hverandre.

Paret er opptatt av form og farge.

BIBLIOTEKET: Bokhyllen fra 1967 dekker hele den ene langveggen.Tidstypiske kork er lagt i trappetrinnene. En rosemalt kiste, håndmalt av Jarles mormor, brukes til oppbevaring.
Anniken Zahl Furunes

Peisen fra byggeåret er laget i tidstypisk lyse og røde murstein. Hetten over peisen er skreddersydd i messing. Detaljene er bevart.

BLI I SENGEN: Jacobs kosekrok har utsikt mot naturtomten. Skiltet på veggen med budskapet Stay in Bed, er et dekorativt og lysende element.
Anniken Zahl Furunes

Alt i alt ble oppussings-budsjettet overkommelig – takket være familiens forkjærlighet for furu. Et materiale de aller fleste ville fjernet eller malt over.— Jarle og jeg vokste begge opp med furu i hjemmet. Vi elsker den. Den er en fantastisk tresort, og faktisk den eneste furuarten som vokser vilt i Norge, forklarer Tanja Holmen.

Åtte tips:

Skandinavisk stil

Boligen er gjennomført skandinavisk med nyere design, vintageskatter og arvegods.

DETALJ: Tre lamper gir en spennende, lysende effekt.
Anniken Zahl Furunes

På veggene henger bilder Jarle Hagen har tatt selv. Og rundt om finner vi nostalgisk arvegods fra gården der familien hans er fra.Boligen er luftig, personlig og sjarmerende. Tross den gulnede furuen.

Det ubehandlede treverket gjør boligen til et godt hus, også med tanke på inneklimaet.

Familien skal etter hvert flytte på grunn av barnas skolegang. I den nye boligen vil de ta med erfaringene fra dette hjemmet – og tilføye treverk på kjøkkeninnredning og vegger. Samt slipe ned tregulvet.

— Vi merker umiddelbart når vi er i andre hjem, eller lokaler, hvis luften er tett. Dette huset puster! Det er et sunt hus å bo i. Inneklima er viktigere enn vi tror. I dag males gamle vegger, og nyere hus bygges tett. Da må man til med ventilasjon. Det burde være unødvendig, men dagens byggenormer er slik, forklarer Tanja Holmen.

Les også: