Send inn dine spørsmål om hage i nettpraten litt lengre ned i saken.

Still spørsmål om planter, blomster, bed, trær eller annet du lurer på om hage.

Det er ofte lettere å gjøre enn gammel plen god, enn å begynne på nytt.

Ta med en henger til gjenbruksstasjonen og fortell at du skal dresse plenen. Da får du en type jord, ofte kalt dressjord, som inneholder sand som du kan ha oppå den gamle plenen.

– Rak fint utover, så det dekker plenen med tre centimeter. Da bygger du opp plenen fra toppen, og får en ny overflate. Man kan ha noen plenfrø oppå, men gressplantene vokser gjennom. Dette kan du gjøre hvert år, jorden blir bare bedre.

EKSPERTEN: Marianne Utengen kan svare på det aller meste om hage.
Jon Olav Nesvold, NTB scanpix

Tipset er fra hageekspert og gartner Marianne E. Utengen. Hun svarer på nettpraten tirsdag kl. 13.

Utengen jobber i Hageselskapet og er redaksjonsmedarbeider i tidsskriftet Norsk Hagetidend. Hun har skrevet boken «Den grønne sans, 2009» med Tommy Tønsberg.

Utengen anbefaler at man lager en skisse over hagen, der bygninger, parkeringsplass, dukkehus og sitteplasser er tegnet inn.

Hun ber hageeiere unngå å kjøpe massevis av dyre planter uten å tenke gjennom om de passer i hagen. Ofte er de ikke herdige nok (overlever ikke vinteren) eller de vil ha sol og du har bare skygge.

– Vi lager for små blomsterbed med for puslete planter – man må stå rett ved for å se dem. Man kjøper altfor små potter og krukker. Det er bedre med én kjempestor enn tre små, sier Utengen.

MYE JOBB: Hage er personlig. Ikke gjør mer enn det du har lyst og ork til selv, begynn i det små, anbefaler Marianne Utengen.
Shutterstock / NTB scanpix