– Jeg kunne aldri fått til dette hadde det ikke vært for all hjelpen jeg har fått av pappa, sier Nina Marie Haugland (26).

Hun var egentlig ganske fersk i oppussingsgamet da hun og pappa Finn Haugland gikk i gang med totalrenovering av leiligheten på Lund i Kristiansand.

– Det har gått med noen måneder til oppussing, men jeg er så fornøyd at jeg slett ikke er fremmed for å gjøre det igjen en gang, sier hun.

Etter å ha bodd litt i utkanten av byen noen år, ville 26-åringen tilbake til Lund, med nærhet til butikker, sentrum og kjapp tilgang til venninnegjengen.

FARGEVALG: Det er Nina Marie selv som har stått for alle fargevalg i leiligheten. Stua er malt i en fin grønnfarge.
Kjartan Bjelland
TOTALRENOVERING: Det ballet på seg da Nina Marie og faren startet oppussingen.
Kjartan Bjelland

Drømmeleiligheten fant hun i St. Olavs vei, eller rettere sagt – det som kunne bli drømmeleiligheten.

– Den var helt grei da jeg overtok. Men den virket veldig liten fordi det var mange små rom, så jeg hadde lyst til å åpne den opp, forteller hun.

Sammen med pappa Finn brettet hun opp ermene og gikk i gang med oppussing.

– Det skulle være oppussing, men det ble vel mer totalrenovering, ler Nina Marie.

BAD: Også på badet har 26-åringen gått for en industriell glassvegg i dusjen. På gulvet har hun valgt en kombinasjon av fliser som ser ut som parkett, og mikrosement.
Kjartan Bjelland

For sånn som det ofte blir når man pusser opp, så ballet det også på seg da Nina Marie og faren satte i gang.

– Vi ribbet stort sett hele leiligheten til bare skallet sto igjen.

– Men jeg må innrømme at jeg var litt lei da vi holdt på med all rivingen. Jeg trodde aldri det skulle ta slutt, og jeg hadde heller aldri sett for meg at det skulle bli som dette, sier hun.

DESIGNET AV PAPPA: TV-møbelet er det pappa som har laget. – Så synes jeg det blir en så fin helhet når vi har brukt samme tre overalt i leiligheten
Kjartan Bjelland
NYTT: Nina Marie og faren brukte flere måneder på å pusse opp leiligheten. Den trange og upraktiske leiligheten ble åpen og funksjonell.
Kjartan Bjelland

Fra upraktisk til funksjonell

Etter måneder med oppussing er det som på visning var en trang og upraktisk leilighet, blitt forvandlet til et åpen og funksjonelt hjem med mange egenkomponerte løsninger.

Midt i stua har Nina for eksempel satt inn en stor glassvegg inn mot soverommet. Noe som gjør at leiligheten virker mye større enn de 70 kvadratmeterne den faktisk er.

– Glassveggen var det pappa som kom på. Det var noe han hadde sett andre steder, og mente ville passer fint hos meg, sier Nina.

Selv om det kanskje kan virke upraktisk med en stor glassvegg inn mot soverommet, har 26-åringen selvsagt tenkt på det.

– Jeg har lystette gardiner inne på soverommet. Dem lukker jeg hver kveld når jeg skal legge meg, sier hun.

SPESIALDESIGNET: Kjøkkenet er spesialdesignet av pappa Finn Haugland. – Jeg visste egentlig bare at jeg ikke ville ha hvitt kjøkken, Nina Marie.
Kjartan Bjelland
NY, GAMMEL MURVEGG: Da den gamle peisen ble revet, satte Nina Marie opp en ny murvegg som hun pusset flere ganger slik at den skulle få et gammelt uttrykk.
Kjartan Bjelland

Designet eget kjøkken

Kjøkkenet i leiligheten er også utenom det vanlige. I en litt ubestemmelig grågrønn fargenyanse har Ninas pappa designet og spesialtilpasset kjøkkenet slik at hun har fått et praktisk og moderne kjøkken ingen har makent til.

– Jeg hadde ikke lyst på hvitt kjøkken. Så jeg endte til slutt på en kombinasjon av den grågrønnefargen og eik. Og jeg kunne ikke vært mer fornøyd, forklarer Nina Marie.

ÅPNET OPP: Nina Marie ønsket å åpne opp leiligheten - det var for mange små rom, synes hun.
Kjartan Bjelland
BLOKK: I denne lavblokken på Lund har Nina Marie Haugland funnet sin drømmeleilighet
Kjartan Bjelland

Og da Nina heller ikke fant noen benkeplate hun hadde lyst på, måtte pappa trå til igjen.

– Den har han laget av finérplater og mikrosement.

For å få mest mulig helhet i leiligheten ble også dører og karmer laget på mål, og i samme eikefarge som kjøkkenet.

Det samme gjelder TV-hyllen som fungerer som både romdeler og hylle. Selv om Nina naturlig nok har fått mye hjelp av sin far, har hun også gjort en helt del av oppussingen på egen hånd. Blant annet er det hun som har sparklet og malt alle veggene, og lagt gulvet i hele leiligheten. Det tok ganske mange timer.

Kjartan Bjelland

Fortsatt venner

– Det var litt av en jobb. Det er en og en stav som skal legges, så det gikk med en del timer på det gulvet. Men det er gøy nå i etterkant å vite at jeg har gjort det selv, sier hun.

Med så mye egeninnsats antar Nina at hun har halvert oppussingskostnadene.

– Jeg er jo veldig heldig som har en pappa som driver med dette. Hvis jeg skulle leid inn folk til all den jobben, hadde jeg aldri hatt råd, ler Nina Marie som slett ikke er lei av sin far etter at de nærmest har gått oppå hverandre i flere måneder. Det har nemlig gått over all forventning.

– Hehe... Vi er venner ennå! Det har vært veldig gøy å gjøre dette sammen. Pappa er også fornøyd med resultatet, og det er jo ekstra stas når han har lagt så mye arbeid i det.