«En liten påminnelse om å ALDRI plante klatrehortensia, eføy, villvin, humle eller lignendes klatreplanter inntil husveggen.»

Oppfordringen kommer fra Annelie Pettersdatter på Facebook-gruppen «Hageglade på Facebook». Sammen med teksten har hun lagt ved bilder av en ødelagt husvegg.

OMFATTENDE: Skadene fra planten er store, og planker helt opp til husets møne må byttes ut.
Privat
Privat

Hortensiaen ble plantet av tidligere huseier, og gjennom flere år har den bredt seg utover nordveggen og helt opp til mønen på Pettersdatters bolig på Tjøme i Vestfold.

På utsiden har det sett vakkert ut, men bak planten har det blitt liggende fuktighet mot kledningen og gått råte i flere bord, forteller hun.

– Jeg har vært heldig siden det kun er noen få planker som er ødelagte. Hadde det gått råte inn til reisverket, ville det vært mye verre.

– Det er likevel en stor jobb å skrape bort planten fra veggen. Deretter må plankene byttes, og til slutt må alt vaskes og males. Det er kjedelig.

RÅTE: Det har gått råte i flere av plankene på veggen.
Privat
Privat

Pettersdatter er utdannet blomsterdekoratør og jobber til daglig på et hagesenter. Hun var derfor klar over hvilken jobb som lå foran henne da hun kjøpte huset for fire år siden.

Hun anbefaler huseiere å styre unna planten:

– Jeg fraråder alltid kundene sterkt å kjøpe klatrehortensia. Den er veldig romantisk og pen å se på, men den ødelegger huset med mindre man har stein- eller murvegg. Kommer den i kontakt med kledning og tak, kan den gjøre utrolig stor skade.

GARTNER: Marianne E. Utengen
Jorunn Amdal
ALTERNATIV: Pipeholurt er et godt alternativ til klatrehortensia dersom man ønsker noe grønt på veggen. På bildet er den festet på armeringsnett og montert litt ut fra veggen.
Marianne E. Utengen

Gartner: – Det finnes bedre alternativer

Gartner og journalist i Det norske hageselskap, Marianne E. Utengen, bekrefter at planter som er utstyrt med hefterøtter eller hefteskiver kan skape store problemer på hus.

– Særlig er trehus utsatt for dette. Hus bygget i tegl er en helt annen sak – men de færreste nordmenn bor i slike hus.

Hun vil, i likhet med Pettersdatter, fraråde huseiere å plante klatrehortensia, eføy og klatrevillvin opp mot hus med kledning av tre.

Hun mener andre planter som klematis eller klatreroser, pipeholurt, klengevillvin og arkitektslirekne – også kalt arkitektens trøst, er snillere alternativer.

– Alle disse klatrerne trenger noe å klatre på. Noe som også en fordel når huset skal males. Da kan hele spalieret, med plante og det hele, hektes av og fjernes fra veggen mens man maler. Et tips er også å feste klatreanordningen litt ut fra veggen: Trekledning liker egentlig ikke planter som er for tett på. Med litt avstand får veggen luftingen den ønsker.

- Det er med gjødsling som med brennevin - lite og ofte er best Se tipsene for hvordan du skal få perfekt plen. Erik Evenrud fra Nordstrand plantensenter forteller deg alt du trenger å vite om mosefjerning, luking, gjødsling og perfekt gresslengde på plen.