Lease eller eie bil? Dette gjør ekspertene.

Leasing er blitt veldig populært, men lønner det seg? Her er noen ting du bør tenke på hvis du vurdere leasing.

De siste årene er privatleasing blitt veldig populært.
 • Camilla Flaatten
Publisert Publisert

Det er et evig spørsmål – hva lønner seg av å lease bil eller eie bil? Vi har spurt tre personer tett på bilbransjen. Se deres svar lenger ned i saken.

Det er fordeler og ulemper med begge deler, og det finnes ikke et fasitsvar. Det er mange ting en må sette seg inn, derfor har Forbrukerrådet laget en omfattende guide til privatleasing.

De mener det er viktig å sjekke følgende om du er i en prosess der du vurderer leasing:

 • Hvor høy er totalprisen for hele leasingperioden?
 • Hva er vedlikeholdsplikten din?
 • Hvor langt kan du kjøre i perioden?
 • Hvor mye koster det hvis du må si opp avtalen underveis?

– Månedsleie og korttidsleie er også alternativer til å eie og leasing. Derfor råder vi forbrukerne til å sette seg inn i hvilke andre tilbud som finnes, og hvilke behov en har, sier Caroline Skarderud. Hun er jurist i Forbrukerrådet.

Caroline Skarderud er jurist i Forbrukerrådet.

Du bør be om tilbud fra flere. Da har du litt å velge mellom. De fleste leasingkontrakter har en varighet på 3–4 år.

– Gjør deg også opp en mening om hvorvidt du ønsker å kjøpe en bil du kan selge når du vil eller binde deg til leasing i flere år. Det er også viktig å sette seg inn i bransjenormen for unormal slitasje slik at du slipper påkostregning ved tilbakelevering, sier Skarderud.

Vi ba tre personer tett på bilbransjen fortelle hva de velger:


Benny Christensen, bilekspert i TV 2 Broom

1. Eier du eller leaser du bil?

– Jeg eier bil. Det er to grunner til det. Jeg kjøpte bilen min brukt, og da har en ikke leasing-mulighet. Det kan være fornuftig å kjøpe en bil som er litt brukt. Da har den hatt det største verditapet. For mange er det en trygghet ved å eie, og samtidig ha en bil som er relativt kurant å selge videre senere. Tradisjonelt har det nok vært billigere å eie enn å lease.

2. Hva slags bil har du?

– Tesla Model S. Den har jeg egentlig hatt litt for lenge, men jeg har vært så glad i den. Jeg har hatt den i snart fire år, og jeg skal bytte den inn snart. Vanligvis har jeg byttet annethvert år.

Benny Christensen jobber som bilekspert for TV 2s bilmagasin «Broom».

3. Hva er det mest lønnsomme alternativet – å lease eller eie?

– Jeg tror fortsatt at det mest lønnsomme er å eie. Men det forutsetter at man har en bil som er lett omsettelig og attraktiv å omsette. Jeg forstår også godt at folk leaser og bruker den tryggheten. Fordelen med leasing er at du får en ny bil uten å måtte ta opp et kjempelån, Det er helt klart en kjempefordel, og det passer for folk som skifter bil relativt ofte.

4. Når du skal bytte bil – vil du lease eller kjøpe da?

– Jeg kommer nok til å kjøpe, rett og slett fordi det er smart å kjøpe noe som er litt brukt.


Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF

1. Eier du eller leaser du bil?

– Vi valgte å kjøpe når vi hadde muligheten til det, for ikke å bekymre oss for kjørelengde, slitasjeskader eller overraskende kostnader i forbindelse med innleveringen. Med to barn i huset som driver med flere aktiviteter, i tillegg til at vi tilbringer feriene i Norge, er bilen en arbeidshest som tar oss rundt både i hverdagene og feriene.

2. Hva slags bil har du?

– Mitsubishi Outlander, ladbar hybrid 2018.

Camilla Ryste er kommunikasjonssjef i NAF.

3. Hva er det mest lønnsomme alternativet – å lease eller eie bil?

– Leasing er sjelden lønnsomt, men det gir en forutsigbarhet. Skal man lease, er det viktig å sette seg inn i kontrakten. Det er lurt å vedlikeholde bilen godt og ikke overkjøre antall kilometer for å redusere påkost ved innlevering. I en tid hvor teknologien utvikler seg raskt, gir leasing en bekymring mindre, fordi du ikke trenger å tenke på hvordan bruktbilprisen holder seg.

4. Når du skal bytte bil – vil du lease eller kjøpe?

– Det er jeg usikker på. Trolig kjøper vi, men vi utelukker ikke leasing. Vi vet at vår neste bil skal være en elbil. Hvilket merke og modell har vi ikke bestemt oss for. Vi har ikke funnet en som vi synes helt dekker vårt behov for plass og rekkevidde, til den prisen vi kan betale.


Ståle Frydenlund, testansvarlig for elbil og seniorrådgiver i Elbilforeningen

1. Eier du eller leaser du bil?

– Jeg har alltid eid egen bil, og jeg kommer til å fortsette med det. Jeg liker muligheten til å kunne bytte bil når jeg måtte ønske og ikke være bundet opp til at jeg må ha en bestemt bil i tre år. Dessuten er det noe udefinerbart med å eie bilen selv. Jeg tror de fleste er mer opptatt av å holde bilen litt ekstra i orden, med tanke på restverdi, dersom de eier bilen.

2. Hva slags bil har du?

– For øyeblikket er det en Skoda Citigo-e, som jeg eier sammen med samboeren. En ny og større hovedbil kommer på plass i løpet av kort tid. Den kommer vi også til å eie privat.

Ståle Frydenlund er testansvarlig for elbil og seniorrådgiver i Elbilforeningen.

3. Hva er det mest lønnsomme alternativet – å lease eller eie bil?

– Det mest lønnsomme er å velge elbil, og elbil konkurrerer svært godt i kjøpsmarkedet. Men elbiler er ofte mindre lønnsomme å lease sammenlignet med fossildrevne biler. Elbilandelen i privatkjøp er på sterke 77 prosent så langt i år, men bare på 38 prosent i leasing.

– Årsaken til at elbil konkurrerer dårligere i leasing, er at bensin- og dieselbiler som leases, har en skatterabatt som i praksis fører til at de har lav momssats. Dermed blir momsfritaket på elbil mindre verdt. I tillegg satte leasingselskapene lenge svært konservative restverdier på elbilene. Dermed ble de også dyrere å lease. Det siste har i hovedsak endret seg.

– Den viktigste grunnen til å lease en bil er forutsigbarhet – og mindre kapitalbinding. Dersom du behandler bilen bra, og det ikke oppstår uenighet om bilens tilstand når leasingperioden er over, vil du kunne budsjettere bilholdet gjennom perioden.

– En aktuell usikkerhet nå er at man ikke vet hvor lenge momsfritaket for elbil vil vare. Dersom politikerne faser inn noe moms på elbil, vil det umiddelbart slå ut på månedsbeløpet på leasing. Månedssummen kan da bli inntil 25 prosent høyere. Når du kjøper elbilen, er derimot forutsetningene klare så lenge levering er samme år.

4. Når du skal bytte bil – vil du lease eller kjøpe?

– Vi kommer til å kjøpe også den neste bilen.

Publisert
 1. Leasing
 2. Bil
 3. Elbil
 4. Forbrukerrådet

Les mer om dette temaet

 1. Er det trygt å lade bilen om natten?

 2. De kjørte til Lofoten og tilbake i elbil: Her er tipsene før årets bilferie

 3. Ekspert: Disse elbilene gir deg mest for pengene

BT anbefaler

– Han var en frisk og sprek ung mann

Bergen City Marathon 2022 vil trolig først og fremst bli husket for det tragiske dødsfallet som skjedde i forbindelse…

LES SAKEN